Column

30 Aug

Column Lucas Hartong - Column 31

Sommelsdijk - Op deze vrijdagmorgen, 30 augustus 2024 weer een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "Lieve mensen, dit is officieel column 31 en daarmee ik ga (opnieuw!) afscheid van u nemen als columnist. De afgelopen tijd heb ik het met zeer veel genoegen gedaan en ik bedank iGO voor de mogelijkheid om te delen wat op mijn hart lag. Met name onrechtvaardige zaken die op ons eiland gebeur(d)en hadden en hebben mijn sterke aandacht. Helaas is er vanuit burgemeester en wethouders nog steeds een houding van..." Lees meer >>

Column 31

Lieve mensen, dit is officieel column 31 en daarmee ik ga (opnieuw!) afscheid van u nemen als columnist. De afgelopen tijd heb ik het met zeer veel genoegen gedaan en ik bedank iGO voor de mogelijkheid om te delen wat op mijn hart lag. Met name onrechtvaardige zaken die op ons eiland gebeur(d)en hadden en hebben mijn sterke aandacht. Helaas is er vanuit burgemeester en wethouders nog steeds een houding van ‘snaveltjes dicht, burgers', terwijl zij besluiten nemen en plannen smeden die nadelig zijn voor ons burgers. Het laatste voorbeeld is de asielboot die bij het Havenhoofd Middelharnis komt. Op zich niets mis mee om mensen die dat werkelijk nodig hebben te helpen, maar helaas zijn veel zogenaamde vluchtelingen helemaal geen vluchteling, maar migrant. Bovendien zijn de omwonenden totaal niet gekend in de besluitvorming.

Democratie is voor onze B&W een dingetje waarmee je kennelijk naar behoeven kunt spelen: Spuiplein waarbij de ondernemers nauwelijks gekend zijn, huisvesting van arbeidsmigranten in de omgeving van Melissant, de vernieling van de noordrand van ons mooie eiland, het hele windmolendossier waardoor vele prachtige vogels sneuvelen, de huisvesting van de muziekschool en noem maar op. Enkele raadsleden zijn alert en wakker en bewaken de democratie ‘zonder last en ruggenspraak’ (zoals dat eigenlijk hoort!), maar de meesten knikken ‘ja en amen' bij het kruisje waar getekend moet worden, ‘want coalitie'. Het is werkelijk beschamend én beschadigend voor het wankele vertrouwen in onze democratische grondwaarden en rechtsstaat.

We hebben nu gelukkig een nieuw kabinet, met een behoorlijk doortastende minister van migratie. Zij worstelt met de onhoudbare situatie op het gebied van immigratie, met name omdat ‘Brussel' dwars zou liggen. Wel, ik heb nieuws: er kan veel meer in Brussel dan gedacht. Als we alleen al de Dublin verordening zouden handhaven, waarbij migranten in het eerste Europese land van aankomst hun asielaanvraag moeten afwachten; dat zou al zoveel druk van de azc-ketel halen. En Duitsland, Zweden en Denemarken hebben momenteel een zeer restrictief immigratiebeleid, mede vanwege de sterk toenemende problemen met de migranten. De mes-aanvallen zijn zo langzamerhand niet meer te tellen en dat heeft in Engeland al geleid tot een volslagen crisis.

Afijn, u snapt het wel. Maar: waarom stopt die Hartong en waarom kunnen ze op het stadhuis dus een feestje gaan vieren? Omdat ik vanaf komende maandag werk heb aanvaard in het buitenland. Ik kan er verder nog niet veel details bij geven, maar waarschijnlijk gaat u daar meer van horen in de komende maanden. Ik heb er veel zin in en de gemeente is nog lang niet van mij af. Zij het in een andere functie, maar ik zal zeker nog van mij laten horen.

Ik heb het een voorrecht gevonden om voor u te schrijven. Dank voor het lezen en het ga u zeer goed!

Met hartelijke groet,

Lucas Hartong.