Column

27 May

Column Lucas Hartong - Buikpijn

24 mei 2024, Sommelsdijk - Ook op deze vrijdag een nieuwe column van Lucas Hartong. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten verwoord in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "Gelukkig is ons land op weg naar een nieuwe regering, die de strijd met de ‘virussen' wil aangaan. Dat is hard nodig. Net als bij de medische variant is niets doen geen optie, want dat leidt alleen maar tot nog meer schade en ellende...". Lees meer >>

Buikpijn

Nou zeg, was onlangs toch even heel Goeree-Overflakkee aan het haaaaamsteren geslagen! Via een vermeende "code rood" op de social media was het nepnieuws de wereld in geslingerd dat ons drinkwater opeens onveilig was geworden. Vast ingestraald door een kwaadaardige overkanter. Kuch. Afijn, er bleek niets van waar te zijn, maar ondertussen hadden de AH, Jumbo en Lidl een record dagopbrengst gerealiseerd middels verkochte Spa-flessen. De lege schappen haalden zelfs het landelijke nieuws. Waar een klein eiland groot in kan zijn…

Wat zeker geen nepnieuws was: het Norovirus sloeg ongenadig toe. Velen gingen aan de sjees of moesten langdurig overgeven. Dat was -en is- absoluut geen pretje. Leerlingen die deze week examen moesten doen konden niet komen en zullen op moeten gaan voor het herexamen. Dat betekent doorgaans weer schuiven met de geboekte vakanties. Zo’n virus is dus zeker geen pretje en er is helaas niet veel meer tegen te doen dan uitzieken. Wonderlijk genoeg ben ik doorgaans één van de eersten die besmet raakt, maar het passeerde deze keer mijn huis.

Ik kan mij herinneren dat ik ooit de Shigella-bacterie opliep in Cuba. Dat was een drama. Niets bleef meer binnen, op grapefruitsap na. De lokale arts had al snel door wat het was en adviseerde spoedige repatriëring naar Nederland. Gelukkig was een vriend meegereisd en die heeft mij naar het vliegtuig gekregen. Bij aankomst op Schiphol werd ik opgehaald, ben een paar uur thuis geweest en toen naar het ziekenhuis gebracht. Ik was al zo ver heen dat ik niet eens merkte dat er een infuus was ingebracht en dan moet je weten dat ik een enorme hekel aan die dingen heb. Afijn, paar dagen behandeling gehad. Op de dag dat ik weer wat was bijgekomen kreeg ik bij het avondeten een bal gehakt aangeboden. Echt waar! Ik heb ‘m maar laten liggen.

Virussen en bacteriën zijn vervelende dingen. Ze kunnen je hele dagelijkse leven overhoop gooien en voor de nodige problemen zorgen. Dat geldt in medische, maar ook in figuurlijke zin: de samenleving kan worden aangevallen door ideologische ‘virussen': antisemitisme bijvoorbeeld of XR rebellie en willekeurig welke andere vorm van extremisme. Je krijgt er op z’n minst flinke buikpijn van en als je er niets tegen doet dan zijn de gevolgen uiterst schadelijk. Dat soort ‘virussen' ontwrichten de samenleving en kosten veel geld om te bestrijden. Sommige zijn erg taai en die moet je met extra stevige middelen aanpakken.

Gelukkig is ons land op weg naar een nieuwe regering, die de strijd met de ‘virussen' wil aangaan. Dat is hard nodig. Net als bij de medische variant is niets doen geen optie, want dat leidt alleen maar tot nog meer schade en ellende. De komende verkiezingen voor het Europees Parlement zullen ongetwijfeld ook bijdragen aan de strijd tegen de ‘virussen'. Er zijn namelijk ook varianten actief die grensoverschrijdend zijn georganiseerd en dus internationaal gecoördineerd moeten worden aangepakt. Buikpijn moeten we niet willen, maar voorkomen. Dat doe je in ieder geval door schone handen te hebben, regelmatig te desinfecteren en gezond, fris voedsel te eten. Dat geldt ook in ideologische zin: eet je besmet ‘voedsel' dan zorgt dat voor vieze gevolgen.

Een welgemeend advies van een niet-medicus: wilt u meehelpen in de strijd tegen ‘virussen' en ‘besmetting' voorkomen? Luister dan niet naar nepnieuws, maar stem straks op partijen die gezond ‘voedsel’ en bestrijding van de ‘virussen' voorstaan. Scheelt een hoop ellende voor de kwetsbare samenleving en voorkomt op termijn ook nog eens lege schappen bij de supermarkten.

Lucas Hartong.