Column

18 Oct

Column Johan K. Nooitgedagt - Een ode aan de Oester

In overleg met de Nederlandse Vissersbond publiceert de redactie van Koole Media Service op de vrijdagmorgen al jaren de columns van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) onder rubriek 'Column' op iGO.nl. Johan: "Heb je ooit stilgestaan bij het wonder dat oesters zijn? Klein, glanzend, en vol mysterie. Oesters dragen een rijke geschiedenis met zich mee die ons terugvoert naar de oudheid, toen ze al werden vereerd om hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen...." Lees meer >>

Column Vismagazine (3 oktober 2024) door Johan K.Nooitgedagt

Een ode aan de Oester: Een toekomst vol smaak en verfijning

Heb je ooit stilgestaan bij het wonder dat oesters zijn? Klein, glanzend, en vol mysterie. Oesters dragen een rijke geschiedenis met zich mee die ons terugvoert naar de oudheid, toen ze al werden vereerd om hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen. Maar “Het Oesterboek” is zoveel meer dan een duik in het verleden; het is een uitnodiging om de toekomst van dit bijzondere schelpdier te omarmen.

Geschreven door experts Aad Smaal, Gees van Hemert en Margot Verhagen, neemt dit boek je mee op een reis die zowel culinaire avonturiers als geschiedenisliefhebbers zal fascineren. Oesters zijn namelijk niet alleen een delicatesse voor de fijnproever, maar ook een bron van talloze verhalen en geheimen die je met elke bladzijde verder ontdekt.

Yerseke, de trotse bakermat van de oesterkweek, speelt hierin een hoofdrol. Hier, op de uitgestrekte onderwaterakkers, worden deze pareltjes van de zee met zorg geteeld. En ondanks de grilligheid van de natuur, blijft de oester een symbool van duurzaamheid en puurheid. Het boek onthult de complexiteit van deze kweek en laat je versteld staan van de toewijding die ervoor nodig is om deze lekkernijen op je bord te krijgen.

Wist je dat oesters ook ‘brainfood’ zijn? Ze stimuleren de hersenen en hebben door de eeuwen heen talloze fans gehad, van de oude Grieken tot aan de Romeinen. Het verhaal van de eerste Romeinse oesterteelt is slechts één van de vele fascinerende geschiedenissen die in dit boek tot leven komen.

En dan is er nog de sluitspier, een verrassend en verrukkelijk detail dat vaak over het hoofd wordt gezien. “Het Oesterboek” nodigt je uit om deze delicatesse in al haar facetten te ontdekken en te waarderen.

Of je nu een foodie bent op zoek naar nieuwe smaken, een geschiedenisliefhebber die de tradities van weleer wil herontdekken, of gewoon nieuwsgierig naar de magie van de oester, dit boek biedt een onvergetelijke ervaring. Haal het in huis en laat je betoveren door een wereld vol smaak, historie en vooral: hoopvolle toekomstperspectieven voor de oester en zijn of haar liefhebbers.

Johan K. Nooitgedagt

Johan K. Nooitgedagt