Column

11 Oct

Column Johan K. Nooitgedagt - Garnalenvisserij verdient een nieuw perspectief

In overleg met de Nederlandse Vissersbond publiceert de redactie van Koole Media Service al heel wat jaren achtereen, op de vrijdagmorgen de columns van Johan K. Nooitgedagt (Voorzitter Nederlandse Vissersbond) onder rubriek 'Column' op iGO.nl. Johan: "In de oudheid zei Seneca, vertaald naar onze moderne tijd: “Eis dat de banden van gemeenschap tussen jullie versterkt worden; hoe helderder de vriendschap is van welke aard dan ook, des te sterker en standvastiger is die.” Dit citaat brengt ons bij de onmisbare discussie rond de garnalenvisserij, eens zo gevierd en nu zo onterecht verstrikt in een kluwen van wetgevingsperikelen en maatschappelijke fricties...." Lees meer >>

Column Vismagazine (26 september 2024) door Johan K.Nooitgedagt

In de oudheid zei Seneca, vertaald naar onze moderne tijd: “Eis dat de banden van gemeenschap tussen jullie versterkt worden; hoe helderder de vriendschap is van welke aard dan ook, des te sterker en standvastiger is die.” Dit citaat brengt ons bij de onmisbare discussie rond de garnalenvisserij, eens zo gevierd en nu zo onterecht verstrikt in een kluwen van wetgevingsperikelen en maatschappelijke fricties. De glorieuze dagen waarin garnalenvissers geprezen werden voor hun smakelijke delicatesse liggen ver achter ons. In plaats daarvan zijn zij nu het mikpunt van kritiek, geconfronteerd met een steeds verstikkendere regelgeving.

De Nederlandse Vissersbond ijvert terecht voor een ommekeer in deze neergaande spiraal. De garnalenvisserij, eens een trots beroep, is getransformeerd tot een veld van strijd, beperkingen en onzekerheden voor degenen die dit ambacht met passie beoefenen. Deze sector verdient een herwaardering, geen verstoting. De huidige discussies rond stikstofuitstoot, natuurvergunningen en ruimte om te vissen tekenen een somber beeld voor de toekomst van garnalenvissers. Terwijl de buitenlandse situaties ons intrigeren, moeten we ons afvragen: hoe zit het met het respect voor ons eigen erfgoed?

Johan Rispens, een gepassioneerde MSC-ambassadeur uit Zoutkamp, benadrukt terecht dat ondernemerschap en innovatie de sleutels zijn tot de broodnodige transformatie van deze sector. De garnalenvisserij moet niet verdoemd worden vanwege haar inspanningen om de natuur te beschermen, maar juist gesteund en beloond voor haar 80% reductie in stikstofuitstoot.

Desondanks staan garnalenvissers voor immense uitdagingen. Het gebrek aan helderheid over toekomstige regelgeving en verwachtingen baart zorgen. Een jonge ondernemer, klaar om het roer van zijn vader over te nemen, worstelt met de onzekerheden. Hij ziet een overvloed aan regels die zijn dromen verstikken en zijn pad naar bedrijfsovername bemoeilijken.

Het is tijd voor verandering. De garnalenvisserij verdient erkenning voor haar inspanningen en moet worden ondersteund in plaats van belemmerd door eindeloze regelgeving. De overheid moet een holistische benadering omarmen, rekening houdend met de toekomst van deze sector.

Laten we onze garnalenvissers niet langer in de steek laten, maar de banden van gemeenschap versterken en hen helpen bij het smeden van een pad naar een duurzame en welvarende toekomst. Het is hoog tijd om hen uit het verdomhoekje te halen en hen weer de eer te geven die ze verdienen.

Want zoals Seneca ooit zei: “Hoe helder de vriendschap ook mag zijn, zelfs in duisternis blijft ze standvastig.”

Laten we deze wijze les toepassen op onze relatie met de garnalenvisserij en hen steunen in hun zoektocht naar een rechtvaardiger, duurzamer en beter gewaardeerde toekomst.

Johan K. Nooitgedagt