ChristenUnie: Kabinet laat Waddeneilanden én regio’s in de steek

De ChristenUnie roept het kabinet op om de Waddenveren officieel aan te merken als openbaar vervoer (OV). Dit voorstel komt van Kamerlid Mirjam Bikker, die kritiek uit op het gebrek aan aandacht en investeringen in de regio’s. "Eerder wist de ChristenUnie 300 miljoen euro te reserveren, de zogenaamde ‘Bikkergelden’. Dit geld werd in 2024 vrijgespeeld voor regionaal openbaar vervoer. Dat heeft concreet geleid tot het herstellen van de busverbindingen op Goeree Overflakkee, naar Herkingen. Investeren in de regio..." Lees meer >>

De Waddenveren laten zien waar het mis gaat. Terwijl de prijzen voor buskaartjes in het land gelijk blijven, zijn de kosten voor de veerdiensten naar de Waddeneilanden met ruim 8% gestegen. “Dit is onacceptabel,” stelt Bikker. “Voor eilandbewoners is de veerboot geen luxe, maar een noodzaak. Als het kabinet écht vindt dat Elke Regio Telt, waarom wordt er dan nul euro geïnvesteerd?”

Spiraal van verschraling dreigt De prijsstijgingen van de veerdiensten raken niet alleen toeristen, maar vooral de bewoners van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Zij zijn afhankelijk van deze verbindingen voor werk, onderwijs, zorg en sociale contacten op het vasteland. “Als deze veerdiensten onbetaalbaar worden, verdwijnt de leefbaarheid stap voor stap,” waarschuwt Bikker. “Eerst de dure overtochten, dan het vertrek van jongeren en uiteindelijk het verdwijnen van scholen en voorzieningen. Dit is de klassieke spiraal van verschraling, en het kabinet kijkt gewoon de andere kant op. En dit is nog maar één voorbeeld.”

Breder probleem: het kabinet laat álle regio’s in de kou staan Volgens Bikker is het probleem met de Waddenveren slechts het topje van de ijsberg. Het gebrek aan investeringen raakt regio’s in heel Nederland. Ze verwijst naar het Nationaal Programma Vitale Regio’s, dat volgens haar mooie ambities heeft, maar in de praktijk weinig oplevert. “Het kabinet presenteert plannen vol mooie woorden, maar reserveert geen euro om ze waar te maken,” zegt Bikker. “We zien het overal: dorpen waar het openbaar vervoer verdwijnt, waar zwembaden en bibliotheken sluiten, en jongeren vertrekken omdat er geen toekomst meer is. Van Elke Regio Telt naar Elke Regio Telde. Dit kabinet pronkt met de regiodeals van hun voorgangers, maar weigert zélf te investeren in de toekomst van onze regio’s.”

Eerdere investeringen leverden resultaat op

Eerder wist de ChristenUnie 300 miljoen euro te reserveren, de zogenaamde ‘Bikkergelden’. Dit geld werd in 2024 vrijgespeeld voor regionaal openbaar vervoer. Dat heeft concreet geleid tot het herstellen van de busverbindingen op Goeree Overflakkee, naar Herkingen. Investeren in de regio voorkomt de spiraal van verschraling en kan weer tot bloei leiden.

Oproep aan de minister: investeer in de regio’s

Bikker vraagt het Kabinet om de Waddenveren aan te merken als officieel openbaar vervoer, zodat de tarieven betaalbaar blijven en de eilanden bereikbaar blijven. Maar ze gaat verder: “Dit kabinet moet ophouden met loze beloften. Het is tijd voor echte investeringen in de regio’s, of het nu gaat om de veerboten naar de Waddeneilanden, het openbaar vervoer in dorpen of de leefbaarheid van het platteland. Want als we niet investeren, verliezen we de kracht en samenhang die Nederland groot hebben gemaakt.”