14 oktober 2017, Middelharnis - Op dinsdagavond ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee, politie, brandweer, MKB Nederland, De Zakenpartner (DZP) en meerdere ondernemers een intentieverklaring Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Goeree-Overflakkee. Met deze ondertekening spreken de partijen de intentie uit om een KVO Goeree-Overflakkee te ontwikkelen en samen te werken om de veiligheid van personen en een ongestoord en rechtmatig gebruik van goederen en zaken op de bedrijventerreinen, winkelgebieden, recreatie en horeca te bevorderen. Een Keurmerk Veilig Ondernemen voor heel Goeree-Overflakkee is uniek in Nederland. Niet eerder heeft een volledige gemeente dit keurmerk ontvangen.

Om het keurmerk voor heel Goeree-Overflakkee te krijgen, is een goede samenwerking tussen de verschillende partijen vereist. Daarom ondertekenden de verschillende partijen met elkaar de intentieverklaring met als doel een schoon, heel en veilig Goeree-Overflakkee. Wethouder Frans Tollenaar benadrukt het belang van een goede samenwerking. “Borging van veiligheid vanuit samenwerking tussen de verschillende disciplines en partijen, komt de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden en de bedrijfsterreinen ten goede”. De ondernemers die nog niet hebben ondertekend, worden de komende week uitgenodigd om de verklaring mede te ondertekenen.

Er moeten nog wel wat stappen worden gezet om het keurmerk te kunnen ontvangen. De afgelopen maanden hebben het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) een enquête afgenomen op de bedrijventerreinen en heeft DZP dit gedaan voor de winkelgebieden. De volgende stap is een analyse van deze enquêtes en het uitwerken van een plan van aanpak. Vervolgens kan bij Kiwa een audit worden aangevraagd om het Keurmerk Veilig Ondernemen te kunnen ontvangen.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Er is een KVO voor winkelgebieden (KVO-W) en een KVO voor bedrijventerreinen (KVO-B). Het keurmerk is ontwikkeld om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen. Ondernemers in winkelgebieden en bedrijventerreinen kunnen het niet alleen. Gemeente, politie en brandweer ook niet. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. Het keurmerk is eigenlijk een handleiding voor lokale ondernemersverenigingen, gemeente, politie en brandweer voor het organiseren van samenwerking en het denken over veiligheid. Het geeft aan hoe deze partners hun lokale projecten kunnen invullen. Hiermee werken het bedrijfsleven en de overheid gezamenlijk aan het voorkomen van criminaliteit.

Een goede samenwerking is dus vereist en daarom ondertekenden de partijen met elkaar de intentieverklaring met als doel een schoon, heel en veilig Goeree-Overflakkee.