Regio - De vier ziekenhuizen, onderdeel van de Coöperatie Zorg op Zuid (Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Spijkenisse Medisch Centrum) schreven vrijdag 6 oktober 2017 om 12:00 uur geschiedenis. Sinds dat moment staan de gegevens van bijna drie miljoen patiënten geregistreerd in elektronisch patiëntendossier HiX van leverancier ChipSoft. Lees hieronder verder.

In Nederland is het de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één elektronisch patiëntendossier (EPD). De ziekenhuizen werken daarnaast met één database en één beheerorganisatie. Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de regionale stuurgroep: “Ik ben trots dat ruim 7.200 medewerkers van vier zelfstandige ziekenhuizen, met een eigen cultuur, ruim anderhalf jaar intensief hebben samengewerkt met als resultaat: één gezamenlijk EPD. Hiermee kunnen we in de toekomst nog betere zorg verlenen aan onze patiënten; dichtbij als het kan en verder weg als het nodig is.”

Samen de patiëntenzorg verbeteren

Koos Moerland, bestuurder Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis: “Het komt steeds vaker voor dat patiënten voor complexe aandoeningen worden behandeld in meer dan één ziekenhuis binnen de Coöperatie Zorg op Zuid. Met toestemming van de patiënt is met behulp van één EPD alle belangrijke informatie direct voor de betrokken specialisten en verpleegkundigen beschikbaar. Dit draagt bij aan betere kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid.” Paul van der Velden, bestuurder Spijkenisse Medisch Centrum en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis: “Patiënten hoeven niet elke keer dezelfde vragen te beantwoorden over persoonsgegevens, medicatie of allergieën. Ook onderzoeken zoals bloedonderzoek of echo’s, hoeven vaak maar in één ziekenhuis uitgevoerd te worden. Dit zorgt ervoor dat de behandeling sneller verloopt en nazorg vaak weer in het ‘eigen’ ziekenhuis kan plaatsvinden. Het EPD biedt in de toekomst ook mogelijkheden voor samenwerking met huisartsen, apotheken en laboratoria.”

Geslaagde ‘operatie’

Peter Langenbach: “Het invoeren van het nieuwe systeem is een omvangrijk project geweest. Ruim 1,5 jaar is er door meer dan 400 bevlogen medewerkers uit de vier ziekenhuizen hard gewerkt om de technische infrastructuur neer te zetten en het systeem in te richten. Een enorme klus want het systeem telt momenteel bijvoorbeeld bijna 30 miljoen afspraken met patiënten, 113 miljoen laboratoriumafspraken, 1,2 miljoen pathologie onderzoeken, circa 2,5 miljoen opnames en ruim 8 miljoen radiologie verslagen. Daarnaast zijn er circa 200 koppelingen gerealiseerd met diverse deelsystemen. Rond de 150 ChipSoft consultants hebben de implementatie van het systeem mede vormgegeven. Om goed te kunnen werken met het nieuwe systeem hebben de medewerkers van de vier ziekenhuizen een intensieve opleiding gevolgd.”

Privacy

Rob Kievit, directeur Ikazia Ziekenhuis: “De privacy van de patiënten staat bij de overstap naar één elektronisch patiëntendossier voorop. Uitsluitend met toestemming van de patiënt wordt het in de toekomst mogelijk dat de gegevens beschikbaar zijn voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie. Het samenvoegen van dossiers vraagt namelijk een grondige voorbereiding en wordt daarom stapsgewijs ingevoerd.” De patiënten die hiervoor in aanmerking komen, worden hierover te zijner tijd geïnformeerd.