Regio - Uit onderzoek blijkt dat de helft van de inwoners van Zuid-Holland zich zorgen maakt over het klimaat. Dijkgraaf Ingrid De Bondt presenteert daarom een waterbewustzijnscampagne van het Waterschap Hollandse Delta. De Bondt onthulde op vrijdag 1 september 2017 tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam een grote landschappelijke foto als symbolische start van de nieuwe publiekscampagne Samen Droge Voeten. Lees hieronder verder.

Klimaatverandering, meer regen in korte tijd, langere perioden van droogte, effecten van dijkdoorbraken. Onderwerpen waar waterschap Hollandse Delta dagelijks mee bezig is. "We zorgen ervoor dat de inwoners in ons gebied (het eiland van Dordrecht, Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard, IJsselmonde en Voorne-Putten) veilig kunnen wonen, werken en recreëren."

De nieuwe campagne wil mensen inspireren mee te helpen droge voeten te houden. Nu meer dan ooit actueel. Klimaatverandering, meer regen in korte tijd, langere perioden van droogte, effecten van dijkdoorbraken. Allemaal onderwerpen waar waterschap Hollandse Delta dagelijks mee bezig is.

Uit onderzoek uit 2014 blijkt dat Nederlanders zich weinig bewust zijn van deze onderwerpen, laat staan de oorzaken of gevolgen. In 2016 was dat al iets anders. Nu maakt de helft van de inwoners in ons gebied zich zorgen over klimaatverandering en verwacht 1 op de 10 dat ze vaker met wateroverlast te maken krijgen. Ruim de helft weet ook niet wat er gedaan wordt en wil weten wat ze er zelf aan kunnen doen.

Daarom doen we deze campagne. Met aansprekende voorbeelden en praktische tips wil het waterschap laten zien dat juist ook individuele bijdragen helpen. Bijvoorbeeld door meer groen en minder stenen te gebruiken.

“We zien al dat er tegenwoordig meer regen in korte tijd valt. In een versteende omgeving kan dat water maar moeilijk verwerkt worden. Meer groen in je tuin, je straat, je wijk of buurt zorgt ervoor dat de piekbelasting van buien beter kan worden opgevangen”, vertelt dijkgraaf Ingrid de Bondt. “Door gebruik van aansprekende beelden uit onze eigen omgeving, hier op de stand, maar ook online via samendrogevoeten.nl leggen we uit wat het waterschap doet, maar laten we ook zien wat mensen zelf kunnen doen. Juist door verhalen die mensen herkennen, hopen wij te inspireren zodat mensen zelf dingen veranderen. Samen bereiken we meer. Daarom roepen we mensen op om met elkaar, met de buren, de straat, de wijk, samen aan de slag te gaan.”