Juli 2017, Goeree-Overflakkee - Goeree-Overflakkee werkt voortvarend aan de energietransitie waarbij fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas vervangen worden door duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het eiland wil in 2020 energieneutraal zijn door net zoveel energie op te wekken als te gebruiken. Nog een stap verder is om in 2020 een overschot aan duurzame elektriciteit te produceren en energieleverancier te worden! In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland en de gemeente, ontwikkelde Studio Marco Vermeulen en BLOC een strategie om deze ambitieuze doelstelling te realiseren. Lees hieronder verder.

Volgens de energietransitie moet Nederland in 2020 één van de duurzaamste landen van Europa zijn. Op Goeree-Overflakkee zijn de omstandigheden voor duurzame energie gunstig. De gemeente heeft een strategische ligging tussen Rotterdam, Moerdijk en Antwerpen. En er ligt een visie om als eiland in 2020 tenminste energieneutraal te zijn.

Afstemming vraag en aanbod

Een van de belangrijkste uitdagingen in de energietransitie is de afstemming tussen vraag en aanbod. Het aanbod van energie is bijvoorbeeld door de afhankelijkheid van zon en wind niet altijd even groot. Maar ook de vraag van huishoudens, industrie en landbouw verschilt van moment tot moment en van seizoen tot seizoen. Intelligente netwerksystemen (smart grids) bieden (een deel van) de oplossing. Daarnaast gaan de innovaties op het gebied van opslag en bufferen van duurzame energie hard.

Energie-toekomst Goeree-Overflakkee

Tijdens een bijeenkomt op 3 juli bespraken inwoners, bedrijven, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en de gemeente de energie-toekomst (2030-2050) van Goeree-Overflakkee. Welke keuzes en kansen liggen er en wat zijn de effecten van de energiestransitie?

Gaan bewoners bijvoorbeeld hun woning beter isoleren en voorzien van elektrische installaties om aardgasloos te kunnen wonen? Hierbij moeten vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar worden afgestemd om het elektriciteitsnet niet over te belasten. Ook kunnen bewoners de isolatie van hun woning combineren met ruimteverwarming door collectief warmte uit het oppervlaktewater halen. Of wordt Goeree-Overflakkee hét energie-innovatie eiland van Nederland waar flink wordt geproduceerd en overschotten aan elektriciteit worden omgezet naar groene grondstoffen die gebruikt worden op het eiland en daarbuiten? Studio Marco Vermeulen en BLOC zullende input uit deze bijeenkomst verwerken in een plan van aanpak voor de energie-toekomst van het eiland.

Aan de slag

Inwoners, overheden en bedrijven op Goeree-Overflakkee zijn samen al ‘vol energie’ aan de slag gegaan met de energietransitie door projecten op te starten en te begeleiden. Lange termijn doelen worden gekoppeld aan korte termijn projecten en de maatschappelijke opgaven en ambities voor Goeree-Overflakkee. Denk daarbij aan ‘cable pooling’, waarbij zonneparken en windparken hun kabelinfrastructuur delen. Het teveel aan elektriciteit kan Goeree-Overflakkee via de ‘power-to-products methode’ aan bedrijven in de Rotterdamse haven leveren. Maar er kan met ‘power-to-fuels’ ook brandstof mee gemaakt worden, bijvoorbeeld waterstof.

Arend-Jan van der Vlugt, wethouder Duurzaamheid en Innovatie, vult aan: “Goeree-Overflakkee werkt voortvarend aan de energietransitie en is daarmee koploper in Nederland.

Door onze duurzame ambitie en koploperspositie willen partijen hun initiatieven op het gebied van innovatieve vormen van energie-opwekking, -besparing, -opslag en -conversie graag samen met ons op Goeree-Overflakkee tot uitvoer brengen. Een duurzame toekomst kan op verschillende manieren worden bereikt. Hoe ziet ons eiland eruit na de energietransitie? Welke keuze hebben we hierin? En hoe beïnvloedt onze keuze de ruimte, economie en maatschappelijke betrokkenheid op ons eiland? Het is belangrijk om hier samen over na te denken zodat we op de juiste manier aan de slag kunnen!”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petrus Postma van BLOC via e-mail: petrus@bloc.nl