3 mei 2017, Goeree-Overflakkee - Op de redactie kwam een noodkreet binnen van belangenvereniging MegaMolensMegaOverlast (3mo-)Oostflakkee, over de "verdere achteruitgang van het Flakkeese landschap als gevolg van de plaatsing van weer een aantal windturbines op ons eiland", zoals men beschreef. Lees hieronder de brandbrief van de belangenvereniging. Uiteraard heeft de redactie betrokken partijen uitgenodigd, naar behoefte, hun visie hierop bij te lichten. Deze zal de redactie dan uiteraard ook (onderaan dit artikel) publiceren.

3mo-Oostflakkee:

"Met een klein berichtje in het “Ons Eiland” van 30 maart j.l. werd melding gemaakt van 'Herplanting van bomen'." (lees het krantenartikel hieronder).

-----------

Herplanting van bomen

Achthuizen – Waterschap hollandse Delta is van plan om dit jaar langs het Volkerak ten zuiden van Achthuizen te kappen. De bomen staan op een dijk en zijn aan het einde van de levenscyclus. Om de kap van deze bomen te compenseren voerden de gemeente en het Waterschap overleg over herplanting en de financiering ervan. Zodoende worden er bomen geplant op diverse plaatsen op het eiland.

-----------

"Al lezende begrepen we dat de kop van het berichtje de inhoudelijke lading niet dekte. Wij noemen dit BOMENKAP, maar kennelijk willen ze door deze vorm van berichtgeving niet teveel reuring aan dit alles geven. De kilometerslange aaneengesloten bomenrij wordt in het najaar gekapt en daarvoor in de plaats komt een afzichtelijke rij windturbines. Het toekomstige windpark Oostflakkee ligt vlak achter de dijk aan het Volkerak met de voor het landschap kenmerkende bomenrij. Deze dubbele rij bomen, het zijn er 1050!!, staat op de grens van een Stiltegebied en een Natuurreservaat.

Hoe is het mogelijk dat deze bomen, die in de kracht van hun leven zijn en een belangrijke habitat voor vogels en vleermuizen vormen, nu ineens gekapt dienen te worden? Kijkend in de archieven van het waterschap De Hollandsche Delta komen we nergens berichtgeving tegen over deze aanstaande bomenkap. De verplichte herplant van bomen zal overigens gaan plaatsvinden op het bedrijventerrein in Oude-Tonge. Tja, prettig dat een industrieterrein wordt "vergroend" met wat bomen. Maar daar hebben wij, als om- en inwoners van deze polder niets aan. En een prachtig polderlandschap wordt opgeofferd.

De, in onze ogen, nutteloze, grootschalige ontwikkelingen op het gebied van de opwekking van windenergie maken het eiland er al niet fraaier op. Maar dat mede door de komst van deze zwaaipalen ook nog een historische bomenrij moet verdwijnen, gaat ons te ver. Een woud aan turbines in ons leefgebied en een kaalslag van bomen. Onze gemeente zal een kapvergunning moeten gaan verlenen. We mogen er toch vanuit gaan dat hier heel zorgvuldig naar gekeken zal worden, zodat de bomen behouden kunnen worden. De bomen zijn sinds lange tijd niet meer onderhouden. Het zou het waterschap De Hollandse Delta sieren als zij doen waar ze voor zeggen staan. Onderhoud is al jaren niet aan de orde en dan nu dus maar omzagen? Zijn de bomen al verkocht als biomassa voor de bijstook van een kolencentrale? Hoe dan ook, een treurige zaak.

Onlangs heeft dhr. Breugelmans, bestuurslid van de belangenvereniging MegaMolensMegaOverlast, kortweg 3MO, op de raadsvergadering van 20 april j.l. gebruik gemaakt van het spreekrecht in de gemeenteraad en aandacht voor deze kwestie gevraagd.

CO2 opname

Op 16 jan 2014 stond in Trouw een kort artikel dat verwees naar het tijdschrift ‘Nature’ waarin een groep wetenschappers het idee weerlegt dat oude bomen nauwelijks meer groeien en dus geen bijdrage meer leveren aan CO2- opname uit de atmosfeer. Bijna alle bomen groeien harder naarmate ze ouder worden. De wetenschappers verzamelden metingen van meer dan een half miljoen bomen, 403 soorten uit alle tropische en gematigde gebieden. Metingen die soms teruggingen tot de jaren dertig. Het blad van een jonge boom neemt wel meer CO2 op dan een oude boom, maar daar staat tegenover dat een oude boom veel meer blad heeft. Een volwassen boom, zoals de populieren aan de buitendijk, tellen gemiddeld zo'n 600.000 bladeren, die op een zonnige dag 18 kg CO2 uit de lucht halen. Voor de gehele bomenrij komt dat neer op bijna 20.000 kg CO2 op één dag! Reken op jaarbasis dat zij 150 dagen actief CO2 op kunnen nemen, dan komt dat op bijna 3 miljoen kg CO2 per jaar. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is de gemiddelde CO2 besparing per windturbine 2,7 miljoen kg CO2. Daarbij is nog geen rekening gehouden met het negatieve effect van de extra CO2-uitstoot van de centrales die ‘standby’ moeten opstarten wanneer de wind wegvalt.

Eigenlijk zou dus voor de bomenrij eenzelfde subsidie afgegeven moeten worden als voor één windturbine - het gaat uiteindelijk toch om CO2-besparing?! Onderhoud en daarmee behoud van de bomenrij kost slechts een fractie van wat een windturbine moet kosten, terwijl deze rij minstens nog zo'n lange levensduur heeft.

Behoud van de bomenrij

Belangrijke aspecten die pleiten voor niet kappen van deze bomenrij zijn:

  • het behoud van een natuurlijke en veilige doorgang voor de vogels;
  • het behoud van een belangrijk foerageergebied voor de vleermuizen op Zuidoost Flakkee;
  • het behoud van een stukje historisch landschap c.q. cultureel erfgoed;
  • het behoud van een afwisselend landschap langs de fietsroute op de buitendijk;
  • een natuurlijke achtergrond voor de natuurspeelplaats bij Sluishaven, want wat is een natuur speelplaats zonder bomen?
  • er zijn populieren bekend van 100 jaar en ouder, deze populieren zijn dus niet aan het eind van hun levensfase maar in de kracht van hun leven;
  • zo kan ook een volgende generatie nog genieten van écht oude bomen, wat toch al een zeldzaamheid is op Flakkee;
  • de Anna Wilhelmina-polder is pas in een later stadium in aanmerking gekomen als plaatsingsgebied toen het gebied bij Den Bommel wegviel;
  • behoud van de bomenrij is een kleine compensatie in landschapsbehoud richting de bewoners van Zuidoost Flakkee die toch al zwaar worden belast met de geplande windturbines.

We hebben ook nog wel een suggestie voor de besteding van het Windfonds, waar alle initiatiefnemers van de huidige en toekomstige windparken op Goeree-Overflakkee zo mee te koop lopen. De opbrengsten uit het windfonds van de molens in de Anna Wilhelminapolder worden aangewend voor het onderhoud van de historische bomenrij. Zonder een visuele bescherming van deze bomenrij ontstaat er een akelig kaal landschap met vreselijk veel windturbines, die staan op het grondgebied Goeree-Overflakkee langs het Volkerak en de Krammer, met aan de andere kant op Brabants grondgebied een wirwar van meer dan dertig turbines, hogere molens en dus met verlichting erop; en op Zeeuws grondgebied de 35 turbines van het in aanleg zijnde windpark Krammer.

Stelt u zich dat eens voor! Een laatste vraag die onherroepelijk boven komt in deze kwestie. Waarom horen we over deze grootschalige bomenkap niets van organisaties, zoals NLGO of Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten of het Staatsbosheer en gaat het behoud van bomen hen ook niet aan het hart? Zij staan toch ook voor de belangen van de flora en fauna."

[Reacties betrokken partijen]

Reactie Waterschap Hollandse Delta:

Het Waterschap wil graag toelichten hoe het verhaal van de bomenkap en herplant in elkaar zit: "Ten zuiden van het dorp Achthuizen op Goeree-Overflakkee staan in de beschermingszone van de primaire waterkering langs het Volkerak over een traject van 6 kilometer, 1.139 oude Canadese populieren in een dubbele rij. Deze bomen zijn aangeplant in 1960 en zijn inmiddels aan het eind van de levensduur. Het waterschap heeft de intentie om deze bomen vanaf 2018 gefaseerd te kappen en circa 600 bomen op dezelfde plek in een enkele rij terug te plaatsen om aan de herplantplicht te voldoen. Het voorstel voor de bomenkap wordt later dit jaar voorgelegd aan de verenigde vergadering. Voor herplant van de resterende 539 bomen heeft gemeente Goeree-Overflakkee een aantal locaties aan elders in het gebied aangeboden, waarbij de gemeente eigenaar wordt van de bomen en het waterschap de herplant betaalt. Voor de herplant van deze 539 bomen is op boomplantdag inderdaad een klein begin gemaakt."

---------------