Regio - Ook in 2016 is het ledenaantal van Coöperatie Deltawind flink gestegen. De Coöperatie had eind 2015 nog 1977 leden. Een jaar later staat de teller op 2201 leden, oftewel 224 nieuwe leden. Begin januari 2016 werd de 20-jarige Dylan van Spronsen uit Dirksland het 2000e lid van Deltawind. In 2016 hebben twintig mensen hun lidmaatschap opgezegd. In de meeste gevallen omdat deze mensen zijn overleden. Hoewel het lidmaatschap kan worden aangehouden bij verhuizing van het eiland is verhuizing de tweede reden om het lidmaatschap te beëindigen. In één enkel geval is het lidmaatschap opgezegd uit onvrede over de ontwikkeling van windenergie. Lees hieronder het artikel van Deltawind verder.

Geen record

224 nieuwe leden in een jaar is geen record voor Coöperatie Deltawind. Dat record werd namelijk gevestigd in 2015 met 281 nieuwe leden. Desondanks is Deltawind blij met deze groei en steun voor verdere verduurzaming van onze energievoorziening. De nieuwe leden noemen de noodzaak van verduurzaming als argument voor hun aanmelding, naast het feit dat deelnemen ook betekent dat je financieel mag participeren.

Ledenlening

Leden van Deltawind lenen geld uit aan de coöperatie. Zo maken we samen duurzame projecten mogelijk. Leden ontvangen over hun lening een rente die wordt gebaseerd op de Windex (hoe hard waait het in een jaar). 2016 was een zeer matig windjaar met een Windex van 80. Ter vergelijking: In 2015 was de Windex nog 102. Dat maakt dat het rentepercentage over 2016 uitkomt op 4,8%. De totale rente die Deltawind over 2016 uitkeert aan haar leden bedraagt € 306.104.

Waarom lid worden

Leden van Deltawind zijn mede-eigenaar van ons zonnepark Ouddorp aan Zee en onze windparken in Ooltgensplaat (Windpark Piet de Wit) en Battenoord (Windpark Battenoert).De Coöperatie is opgericht door en voor de lokale bevolking met als doel om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken in eigendom van de lokale bevolking. Daarnaast stimuleert Deltawind efficiënt energieverbruik. Door lid te worden ondersteun je een duurzame toekomst, maak je meer schone energie mogelijk en profiteer je mee als het waait.