20 februari 2017, Regio - Het Windpark Battenoert in Nieuwe-Tonge heeft inmiddels een jaar gedraaid. Zoals afgesproken met de omgeving is voor de eerste keer een uitkering gedaan uit het Windfonds. In het kader van de ontwikkeling van nieuwe windparken op Goeree-Overflakkee is in 2012 door de Windgroep Goeree-Overflakkee aan de gemeente Goeree-Overflakkee toegezegd een Windfonds ten gunste van het eiland in te richten. Op het moment dat dit speelde, was de voorbereiding van de opschaling van Windpark Battenoert door Delta Windpark BV (100% eigendom van Coöperatie Deltawind) al aan de gang en is Delta Windpark om die reden niet verplicht mee te doen. De coöperatie heeft toen echter besloten tot de oprichting van een apart fonds, Windfonds Battenoert. Het gaat om € 0,35 / MWh, de afdracht hangt dus samen met de productie van het windpark.

Verdeling door omgeving bepaald
Eind 2015 is, in overleg met omwonenden en de dorpsraden, de verdeling van dit fonds vastgesteld. Het resultaat van deze besprekingen is dat zowel de dorpsraden van Oude- en Nieuwe-Tonge als de omwonenden binnen 1.500 meter van het windpark jaarlijks een contant bedrag ontvangen. Naast de beide dorpsraden zijn er 14 huishoudens die hiervoor in aanmerking komen.

Uitbetaling
De productie over 2016 is inmiddels bekend en bedraagt 32.700.000 kWh. De afdracht over 2016 is € 11.445,00. Dit is ongeveer 80% van de productie in een gemiddeld jaar. Het windpark is immers niet het volledige jaar 2016 operationeel geweest en daarnaast is 2016 een relatief slecht windjaar geweest. Hiermee geeft Deltawind inhoud aan een van haar doelstellingen: de omgeving mee te laten delen in de opbrengsten van windenergie.