Middelharnis - "Woongoed waardig", vanuit die gedachte is techniek meer gaan leven voor 12 meiden van de RGO, die vorige week op Girlsday 2017 te gast waren bij Woongoed GO. Want wat werkt er beter dan deze leerlingen mee te laten denken over hét seniorenhuis van de toekomst? Een formule die naadloos past in het gedachtegoed van eiland’s woningcorporatie. Dat sámen werken aan de samenleving werkt, was duidelijk: 3 van de 12 zien na een ochtendje Woongoed meer in een baan in de technieksector. Lees hieronder het hele artikel.

Onder enig gegiebel begeven de 12 meiden zich in en om de nieuwbouw aan de Prinses Margrietstraat. Ze zijn derdejaars VMBO basis en kader richting Economie en Ondernemen en hebben net binnen gekeken in de 25 door Woongoed nieuw gerealiseerde seniorenwoningen, op de plek waar voorheen de Zweedse woningen stonden. Vier van die woningen zijn -inmiddels gerenoveerd- blijven staan en langs de Oude Kreek zijn 25 pareltjes van woningen voor de oude dag gerealiseerd.

Die realisatie komt er niet zomaar. Daar is door Woongoed veel tijd en energie in gestoken. En het resultaat mag er zijn: woningen waar senioren rustig kunnen vertoeven mét alle gemak voorhanden. Input voor dat gemak leveren ook de RGO-leerlingen, die na de rondleiding in drie groepjes gaan brainstormen over de vereisten waaraan zo’n woning moet voldoen. Een korte film over huisautomatisering biedt hen daarbij ondersteuning.

Support is ook juist voor ouderen erg belangrijk, willen zij verantwoord thuis kunnen blijven wonen. Met alle huidige technische en technologische ontwikkelingen is dat steeds beter mogelijk. De bouwwereld is weliswaar nog niet geheel op domotica ingesteld, vanuit de ICT-sector ontstaat steeds meer belangstelling voor huisautomatisering.

Automatiseren is echter één ding. Want waaraan moet zo’n woning nou precies voldoen om de ouderen een goede interactie met het huis te laten ondervinden? De ideeën van de leerlingen zijn talrijk: een automatisch toilet, geen of ronde drempels, een verstelbare keuken voor rolstoelgebruikers, een traplift, elektrisch koken, groen licht dat ’s nachts naar het toilet leidt, deuren openen met vingerscan, schuifdeuren, de slang van de stofzuiger direct in de muur, automatisch warme vloer zodra je je voeten erop plaatst, oplaadbaar -zelfvoorzienend- huis, verhoogde tuin, huis bedienen vanaf telefoon, zonnepanelen, warmtepomp, infrastructuur rond het huis.

Simon van Nieuwaal, directeur-bestuurder Woongoed GO, is verguld met de ideeën van de meiden: “We bouwen momenteel twee seniorenwoningen in Stad aan ’t Haringvliet en een flink aantal van deze ideeën kunnen we hierin wellicht realiseren. Dan nodigen we jullie nog een keer uit.”

Dat de leerlingen een en ander hadden opgestoken tijdens de leerzame ochtend bij Woongoed, bleek tijdens de afsluitende quiz via Kahoot, een mobiel spel dat ook garant staat voor een mooi stukje automatisering via de telefoon of tablet. Zeven vragen testten de fris opgedane kennis van de meiden over Woongoed. Snelste deelneemster was Bregtje, die daarmee een smartlader voor haar telefoon won. Alle leerlingen ontvingen als dank voor hun bezoek en aandacht een goody bag.

“Ik vond het een leuke en informatieve ochtend en ben anders gaan denken over wat Woongoed doet en techniek in het algemeen”, zegt Marlou. “Zelf wil ik iets met mijn handen gaan doen, dus of het techniek gaat worden, weet ik nog niet.” Klasgenoot Denise heeft niet meer interesse gekregen: “Ook niet na vanmorgen. Het is wel leuk, maar niet om zelf te doen. Ik ga liever iets met administratie doen.”

Het was de eerste keer dat Woongoed een dergelijke ochtend hield. “Belangrijk omdat er een flink personeelstekort in de technieksector is, onder meer door de toenemende vergrijzing. We vonden het erg gezellig en hopen dat techniek ook voor meisjes hiermee een beetje leuker is geworden. Dit was voor ons de eerste keer samen met de RGO. In samenwerking met de Prins Maurits leveren we al een bijdrage aan de samenleving, door samen met leerlingen zonder startkwalificatie te werken”, aldus Van Nieuwaal.

Girlsday is een initiatief van VHTO -landelijk expertisebureau voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek- om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats in april. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Zij kunnen deelnemen aan activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd én maken kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk.