Sommelsdijk - Tieleman Keukens is het 'Familiebedrijf van het Jaar op Goeree-Overflakkee 2014'. Dat heeft de jury woensdag 19 november bekendgemaakt tijdens de Familiebedrijf Finaleavond in recreatiecentrum De Staver. Jan Tieleman, die het bedrijf van zijn vader uitbouwde tot het landelijk werkende keukencentrum dat het nu is, runt de onderneming met zijn zoons Martin en Peter. Ze ontvingen een oorkonde en een sculptuur.

De finaleavond kwam na ruim een jaar, waarin Eilanden-Nieuws eilandelijke familiebedrijven in de schijnwerpers zette. Daarbij sloot de krant aan bij het initiatief van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP), een koepelorganisatie van zo’n vijftig veelal zelfstandige uitgevers met driehonderd titels, die het concept bedacht in de vorm van een landelijke verkiezing.

De krant vond het een mooi thema en rolde het lokaal uit op Goeree-Overflakkee. Op het eiland zijn naar schatting circa 1750 familiebedrijven, die met hun kracht en gedrevenheid – net als in de rest van Nederland – de ruggengraat van de economie vormen.

Portretten van bijna 70 bedrijven

Vanaf september 2013 verschenen portretten van bijna zeventig bedrijven in de krant. Een zeer gevarieerd geheel wat betreft de historie, het product of de dienst, de manier waarop de familie het bedrijf runt en welke familieleden daarbij betrokken zijn. De portretten – geschreven en gefotografeerd – zijn gebundeld in het boek ‘Familiebedrijven op Goeree-Overflakkee’, dat tijdens de finaleavond werd gepresenteerd. Het is te koop bij de boekhandel.

De avond vormde de afsluiting van het project. Alles draaide om de familiebedrijven op het eiland. Professor Roberto Flören (Nyenrode Business Universiteit) hield een boeide lezing over het onderzoeksterrein waarop hij al 22 jaar actief is: familiebedrijven en bedrijfsoverdracht. Eline de Gast en Ellyne Wieringa verzorgden een muzikaal intermezzo.

Jury

Maar de finale van de finaleavond was de bekendmaking van het Familiebedrijf van het Jaar. De jury – bestaande uit de heren Benschop (Schuring & Benschop Netwerk Notarissen), Visser (Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs en Verhage (Rabobank Goeree-Overflakkee) – had drie bedrijven genomineerd voor de titel. Naast Tieleman Keukens, de uiteindelijke winnaar, waren dat Breston (Nieuwe-Tonge) en Goemaat Glas (Goedereede). Van elke genomineerde werd een compact en aansprekend bedrijfsfilmpje getoond en Gert Verweij, bladmanager van Eilanden-Nieuws, interviewde de ondernemers.

“Er zijn heel veel mooie familiebedrijven op Goeree-Overflakkee”, zei juryvoorzitter Benschop. “Helaas kan er maar één de winnaar zijn. Dat zijn de harde feiten van een wedstrijd.” Bij de drie genomineerde bedrijven had de jury een opvallende overeenkomst ontdekt. “We doen het voor het bedrijf, we pakken niet de winst”, aldus de juryvoorzitter. “Er wordt snoeihard gewerkt in deze bedrijven. Én samengewerkt, ook met andere ondernemers op het eiland. Er is trots. We zien ouderwets handwerk én innovatie. Familiebedrijven passen niet alleen op de winkel, maar denken na over de toekomst en over de opvolging.” In feite, zo was de conclusie, zijn alle familiebedrijven winnaars.

Voornamelijk op het MVO beleid, de klanttevredenheidsscore en de (eiland)marketing scoorde Tieleman Keukens uitzonderlijk hoog, het officiële juryrapport volgt nog.