[Nog t/m 4 maart] Sommelsdijk - Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert in samenwerking met De Motte, Streekarchief GO en de Bibliotheek Zuid-Hollandse diverse activiteiten in het kader van de Ramp 1953. Onder andere een thema-avond met Rik Launspach in Middelharnis en een expositie met niet eerder getoond materiaal dat nu te zien is in het Streekmuseum te Sommelsdijk. De expositie opent 25 januari en is van 26 januari t/m 4 maart 2017 geopend voor publiek. Bekijk hieronder het uitgebreide programma.

De expositie in het Streekmuseum

Het verhaal van de Watersnood vindt u in de expositie in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Daar wordt uniek historisch filmmateriaal van Goeree-Overflakkee van de Boomsma’s getoond. Daarnaast zijn er persoonlijke verhalen te beluisteren en zijn er vele foto’s te bekijken op o.a. de nieuwe touchscreentafel. Er zijn gedichten die de ernst van de situatie in 1953 treffend weergeven. Nog niet eerder getoonde voorwerpen zijn uit het depot gehaald voor de expositie. Kijk voor openingstijden op de website van het Streekmuseum. De expositie is onderdeel van het project Water, het DNA van Goeree-Overflakkee.

Lezing door Jan Both

Streekarchivaris van gemeente Goeree-Overflakkee, Jan Both, geeft 8 en 22 februari een lezing van 14:00 uur tot 16:00 uur in het Streekmuseum. Hij vertelt het verhaal van de Ramp aan de hand van het boek Gebroken Dijken. Hij vertelt over de totstandkoming van het boek en de rol van de gebroeders Boomsma. De entree bedraagt €7,50, inclusief koffie en thee. Opgave via de mail of neem contact op: 06-5215 3169. Let op: er is slechts plaats voor 25 personen per middag!

Avondopenstelling museum

Om iedereen een kans te geven de expositie in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te bezoeken, is het Streekmuseum woensdag 8 februari ook ’s avonds geopend van 19:00 uur - 21:30 uur.

Thema-avond met Rik Launspach

De avond van woensdag 15 februari begint met Polygoon-beelden over de Ramp. Vervolgens krijgt het publiek foto’s per dorp te zien en zijn er gedichten te horen. Speciale gast is Rik Launspach, auteur van het boek De Ramp. In de pauze signeert hij. Na de pauze vertelt hij hoe zijn boek een film werd. Kaarten voor deze avond in het Rondeel van Middelharnis zijn te reserveren via leerenbeleef.nl aan de balie van de bibliotheek en kosten €7,50 (inclusief koffie en thee). Aanvang 19:30 uur. Zaal open vanaf 19:00 uur.

Film de Storm

Tot slot is er de vertoning van de film De Storm. De verfilming van het boek van Rik Launspach. Op 23 februari in de bibliotheek van Middelharnis. De entree bedraagt €5,00. Reserveren via leerenbeleef.nl of aan de balie van de bibliotheek. In de bibliotheekvestiging van Ouddorp is de hele maand van februari een presentatie over de Ramp van 1953 te zien. Zo ook de uitzending van de Reünie, die de KRO in 2013 uitzond van de klas uit Oude-Tonge.

Tijdschrift

Bovendien kunt u in het Streekmuseum of in de Bibliotheek een exemplaar verkrijgen voor slechts €7,95 van het recent uitgebracht tijdschrift over de Ramp op Goeree-Overflakkee. De expositie en het tijdschrift wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Erfgoedlijnen Goeree-Overflakkee van de provincie Zuid-Holland.