15 juli 2016 - We hebben op ons prachtige Goeree-Overflakkee veel mooie dorpen, een stadje en vele bezienswaardige plekjes. Eerder zag u plaatjes "Uut de ouwe doas", deze keer wat actuelere kiekjes. De foto's die u ziet zijn genomen in Oude-Tonge. Dorpen kunnen hun eigen wapen hebben, zo ook Oude-Tonge. De beschrijving van het wapen van Oude-Tonge luidt: "Van sijnople, beladen met eene fasce van zilver." Het wapen is afgeleid van het wapen van de voormalige heerlijkheid Grijsoord, waartoe Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge behoorden. Het wordt als wapen voor zowel Oude- als Nieuwe-Tonge vermeld door Smallegange in 1696 en Van Alkemade in 1729. Op 25 juni 1284 kocht Albrecht van Voorne de heerlijkheid Grijsoord van graaf Floris V. Het was destijds een gebied bestaande uit slikken en gorzen, waarop alleen in de zomermaanden herders met hun schapen verbleven. Behalve herders verbleven in Grijsoord ook vissers en vogelvangers. Het gebied werd ook gebruikt voor het winnen van zout uit de onder de klei gelegen veenlaag (darinckdelven). Op 25 mei 1438 ondertekenden Pieter Gerritsz, Cornelis Gillisz van Cleijburg en Pieter Huygenszoon de officiële overeenkomst voor de bedijking van dit gebied. Lees hieronder meer.

Honderden dijkwerkers

In het voorjaar werd hiermee begonnen, zodat de dijk gereed zou zijn in het najaar, als men stormen kon verwachten. Daarom werden uit de omgeving honderden dijkwerkers ingezet die ondergebracht werden in houten loodsen. Na de bedijking slibden de omliggende kreken binnen enkele jaren dicht. In de jonge polders werd vooral landbouw en veeteelt beoefend. De vruchtbare klei leende zich prima voor het verbouwen van graansoorten, vlas, meekrap, erwten en bonen. Bij een hoge stormvloed in 26 januari 1682 kon het water op de Kaai, altijd de meest kwetsbare plaats, met vloedplanken tijdig worden gekeerd, zodat Oude-Tonge gespaard bleef.

Het dorp bestond oorspronkelijk slechts uit de Kaai, de Oostdijk, de Molendijk, de Voorstraat en de Kerkring. Aan de oostelijke en westelijke Achterweg stonden houten landbouwschuren. De eerste woningen in de Nieuwstraat, vrijwel zeker houten woningen, werden daar in de 16e eeuw gebouwd. Op 21 en 22 april 1647 woedde een grote dorpsbrand, waardoor ongeveer 150 huizen en schuren op de Molendijk en de Oostdijk en aan weerszijden van de Voorstraat in de as werden gelegd. Ook het gemeentehuis brandde af, zodat de meeste archieven van voor die datum verloren zijn gegaan.

Oude-Tonge nu

Oude-Tonge is tegenwoordig een gezellig en aantrekkelijk dorpje om te bezoeken. De kleine, rustieke, haven is ook zeer geliefd bij de vele watersporters rondom Goeree-Overflakkee. Via de diverse fietsroutes over het eiland, gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk, toert u door het dorp en kunt u genieten van deze mooie omgeving.

Bron VVV