Ouddorp - Vooral op de Kop van ons prachtige eiland, maar ook daarbuiten wordt gestreden om de natuur. De één wil die rust delen met iedereen en de ander wil er met een kleinere groep van blijven genieten. Natuur-lijk Ouddorp streeft sinds oktober 2015 voor het behoud van de natuur, landschap, identiteit en cultuur van De Kop van Goeree. "Tot dusver hebben wij al heel wat acties ondernomen. We blijven streven naar een constructief overleg met burgemeester en wethouders, maar zeer zeker ook met de huidige politieke partijen in de gemeenteraad." Lees hieronder een stukje door Hans Klijn.

"Natuur-lijk Ouddorp heeft inmiddels al de volgende actie ondernomen: * Een rondleiding met een deel van de gemeenteraad in 2016 * Een gehouden petitie in 2016 en aangeboden aan het college en gemeenteraad 1.605 handtekeningen, inmiddels staat de stand op 2.150 handtekeningen *Daarnaast hebben wij een menselijke keten gevormd in 2016 langs de kust van Ouddorp. Allemaal zeer geslaagde acties, maar dit heeft tot nu toe niet geleid tot het beoogde resultaat. Vervolgens hebben wij veel correspondentie gestuurd naar het college en gemeenteraad in 2017, inhoudende: *Een zienswijze, een recreatievisie, een besluitenlijst. *Voorstellen tot het aanwijzen van gebieden, in de zin van cultureel erfgoed, schurvelingen en zondagsrust gebied. *En herstel van het strand aan de Grevelingen (begin Brouwersdam) * Maar ook in het kader van toenemende recreatie een Verkeer Circulatie Plan (VCP) voor de veiligheid van de burgers. * Tevens hebben wij in de eerste helft van 2017 een 5 tal presentatie gegeven in gezamenlijkheid met een der politieke partijen, in Ouddorp. Presentaties waar de kerken van De Kop van Goeree bij uitgenodigd waren, maar ook scholen en andere belanghebbende organisaties. Alleen het heeft niet geleid tot het beoogde resultaat, niet anders dan van een iedere organisatie steunbetuigingen. Maar politiek, (college en gemeenteraad) niet anders dan een ontvangstbevestiging en of een bericht uw stukken zijn onderdeel geweest van de besluitvorming. Maar op geen enkele wijze een inhoudelijke behandeling, dan wel beantwoording. Wij als Natuur-lijk Ouddorp betreuren dit zeer.

Wij blijven streven naar een constructief overleg met burgemeester en wethouders, maar zeer zeker ook met de huidige politieke partijen in de gemeenteraad. (Dit beoogde doel is voor Natuur-lijk Ouddorp prioriteit nummer. Hoewel de druk tot het oprichten van een nieuwe politieke partij en of bestaande politieke partijen om op de kieslijst te gaan staan en of lijstduwer te willen worden steeds meer toeneemt). Om invulling te geven aan het overleg met het college en raad, kondigen wij de volgende actie aan. De ideeën bus van Natuur-lijk Ouddorp: Wat is ons beoogde doel daarmee. Een oproep aan alle burgers en recreanten op Goeree Overflakkee, om ideeën aan te dragen, in het kader van de beoogde plannen van de Gemeente Goeree Overflakkee, zoals verwoord in de onlangs aangenomen recreatievisie. Een recreatievisie, die tot doel heeft om de omzet op termijn te verdubbelen, weliswaar deels in geldelijke zin, maar ook in fysieke zin door het realiseren van 800 extra recreatiewoningen. Ook al zou het in financiële zin zijn, dan nog kan dat alleen maar door investeringen van vakantiegangers en dagjesmensen. 800 extra recreatiewoningen, kan niet anders gerealiseerd worden dan dat dit ten koste gaat van de natuur en of landbouwgronden. Dit komt dan ook tot uitdrukking in de recreatievisie. Alleen al voor Ouddorp is de kaart van Ouddorp rood ingekleurd, tussen enerzijds de Noordzee en de Grevelingen (Noord Zuid) en anderzijds tussen de Oosterweg en de Langedijk (Oost West) In dit gebied kan en of mag recreatie plaats vinden. Iedereen die dit gebied kent, neemt met verbazing hier kennis van. Want dit gebied komt veeleer in aanmerking voor een cultureel erfgoed, dan voor recreatie.

De ideeën bus

Wij roepen de bevolking op om vanaf heden tot aan eind januari 2018 ideeën aan te dragen, die wij zullen overhandigen aan Burgemeester en Wethouders, maar ook aan de Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee. Zodat een iedere politieke partij tijdig voor de gemeenteraadverkiezingen weet, wat er leeft onder de bevolking en recreant. Wij als Natuur-lijk Ouddorp, zouden ons willen beperken tot het aandragen van ideeën in de volgende categorie. Aan te dragen ideeën: De kust, (duinen en strand) verder natuur, landbouw, De slechtweer-voorzieningen, identiteit, cultuur, zondagsrust. De infrastructuur (wegen en parkeren) in relatie tot de veiligheid van onze burgers en dan vooral schoolgaande kinderen en ouderen. (omzet verdubbeling, betekent automatisch meer verkeer op de toegaande wegen op het eiland van Goeree-Overflakkee, maar zeer zeker op het interne verkeer in Ouddorp.

Wij zouden het zeer op prijs stellen als u als burgers/ week- en dagrecreant met ideeën zouden komen hoe uw of jou leef en of recreatie omgeving er uit zou moeten zien. En de doelstelling moet in ieder geval zijn 'Een kust van ruimte en rust voor iedereen!'. Ideeën kunnen gestuurd worden naar Hans Klijn, t.n.v. Natuur-lijk Ouddorp, Zeebrekersweg 18, 3253 VS, te Ouddorp. U kunt deze ook mailen: klijn3@chello.nl of via natuurlijkouddorp@gmail.com.