Nieuwe-Tonge - Het startsein voor het Flamingo-project werd gegeven door wethouder F.J. Tollenaar en Jeroen den Hollander. Een uniek project dat startte op Faunapark Flakkee, op donderdagmiddag 20 juli 2017 aan de Duivenwaardsedijk in Nieuwe Tonge. Ook werd een cheque uitgereikt aan het park. Lees hieronder de uitleg over dit project en Faunapark Flakkee, door Petra Blokker. Het Faunapark heeft inmiddels ook de titel 'Het leukste dierentuin-uitje van Zuid Holland 2017' behaald.

Petra Blokker vertelt: "Het Faunapark is in een aantal jaren uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin met meer dan 60 diersoorten, waaronder zelfs een dier (de moeraskat) dat je nergens in de Benelux vind, maar wel in Nieuwe-Tonge. En een aantal dieren dat (wel in Nederland) maar in een of twee andere tuinen te vinden zijn. Bijvoorbeeld: Hutia’s, Tayra’s en Bobakmarmotten. Het park participeert in fokprogramma’s om zo uitsterven in het wild te voorkomen, op dit moment met de Vietnam fazant en de bedoeling is om nog mee te participeren met de Baliespreeuw en de Van der Deckentoks.

Wij hebben de mogelijkheid op het park om mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding te geven dit in samenwerkingsverband met oa. Pameijer , de Zuidwester en mensen met een PGB. We bieden van stageplekken, aan leerlingen op het niveau van VMBO en MBO. Het park heeft dan ook voor Goeree Overflakkee een recreatieve, educatieve en maatschappelijke functie.

Met het oog op eilandmarketing, op dit moment zeer actueel, en de door ons behaalde titel van 'Het leukste dierentuin-uitje van Zuid Holland 2017', is dit een uitgelezen kans om Goeree Overflakkee landelijk op de kaart te zetten. Deze kans pakken wij dan ook graag met beiden handen. We zijn een prachtig Flamingo-project gestart. De wilde flamingo’s, zeehonden en het toenemend aantal bijzondere vogels zijn een geweldig onderwerp voor eilandmarketing met als voornaamste doel ons eiland Goeree-Overflakkee "een gezicht te geven" en om mensen naar het eiland te krijgen. Om dit alles nog aantrekkelijker te maken en educatief, hoort er "een goed verhaal en uitleg" bij. Het Faunapark wil en kan hier een grote rol in vervullen.

Op het park hadden wij de behoefte een groep flamingo’s te huisvesten. De ruimte en de benodigde expertise voor de verzorging van deze dieren was reeds aanwezig. Het houden van flamingo’s koppelen aan educatie en demonstratie, leek ons een uitdaging. Hierbij kan worden gedacht aan de eetgewoonte in het wild en in gevangenschap. Hierbij kan onze "Goereese visserij" een grote rol spelen. Stellendam heeft natuurlijk de beste garnalen van Nederland, zo kan ook de visserij weer "extra" op de kaart worden gezet en natuurlijk ook de verkooppunten van deze heerlijke garnaal. Omdat de wilde flamingo’s alleen van november tot ongeveer begin maart op Goeree Overflakkee te zien zijn kan er in de periode maart tot november extra op gewezen worden waarbij je weer kunt denken aan arrangementen met overnachtingen. Wat uiteraard ook de recreatieve sector op ons eiland weer ten goede komt. Al metal een "win-win" situatie!"

Petra vertelt verder over het thema 'Educatie': "Waarom zijn de flamingo’s neergestreken op Goeree-Overflakkee, welke soort is het, waarom in kolonie’s, waarom roze, hoe planten zij zich voort etc. Allemaal vragen die we samen kunnen beantwoorden. Het is de bedoeling om naast het verblijf een grote kaart te hangen met daarop het eiland afgebeeld, op deze kaart wordt dan de plek aangewezen waar de flamingo’s te vinden zijn. Om de bezoekers een idee te geven wat er verder zoal op het eiland te vinden is, willen wij op deze kaart logo’s en bedrijfsnamen plaatsen".

Om dit allemaal te kunnen realiseren zijn er financiën nodig. Er werden verzoeken ingediend bij het Veero (gemeente, provincie) en bij de Rabobank, deze stonden positief tegenover het plan van Faunapark Flakke. Petra: "Om het project te laten slagen zullen we moeten voldoen aan de huisvestingseisen zoals deze zijn benoemd in het Dierentuinbesluit voor het houden van flamingo’s. De buitenruimte is afgezet met degelijk hekwerk, er is een voldoende groot binnenverblijf met verwarming en water, en buiten is een zandplaats evenals een grasplaats gerealiseerd. Om het water te laten circuleren waren er een aantal grote pompen nodig. Wij zijn ervan overtuigd dat we met elkaar Goeree-Overflakkee weer compleet terug op de kaart kunnen zetten. Wilt u ook deelnemen aan dit bijzondere project? Dat kan! Er wordt een verschil gemaakt in adopteren en doneren (ex btw) en sponsoring (+ 21 %). Voor €500,00 (ex btw) doneert u, voor €605,00 (incl btw) sponsort u een flamingo en kan uw logo met naam op de kaart waar ik eerder over sprak. Deze blijft 5 jaar staan en ook kunnen wij u op onze website vermelden. Voor €1500,00 (ex btw) adopteert u en voor €1815,00 (incl btw) sponsort u een flamingo voor 5 jaar en komt naast uw naam en het logo van uw bedrijf, ook een flamingo op de kaart en de naam die u de flamingo geeft. Tevens kunnen wij u dan op onze website vermelden en kunt u onze folder van een stempel voorzien zodat uw gasten/klanten bij bezoek aan het park een kopje koffie of een ijsje kunnen krijgen".