Goeree-Overflakkee - Iedereen is aanstaande zaterdag 8 juli 2017 weer welkom op de elf molens van de Molenstichting op ons schitterende eiland Goeree-Overflakkee, de molenaar ontvangt u en jou graag en geeft uitleg over de molen. De meeste namen van molens hebben een nauwe relatie met hun functie. Een korenmolen krijgt dan een naam als: 'Korenlust' (Stellendam), 'De Korenbloem' (Sommelsdijk en Oude-Tonge) en 'De Korenaer' (Stad aan 't Haringvliet). Lees hieronder snel verder over de andere namen en de daarbij behorende uitleg.

Naam en betekenis

De meeste namen van molens hebben een nauwe relatie met hun functie. Een korenmolen krijgt dan een naam als: 'Korenlust' (Stellendam), 'De Korenbloem' (Sommelsdijk en Oude-Tonge) en 'De Korenaer' (Stad aan 't Haringvliet).

Dat een molen het moet hebben van de wind blijkt o.m. uit namen als 'Windlust' (Achthuizen) en 'Windvang' (Goedereede). De naam van de laatstgenoemde molen is overigens van vrij recente datum. Datzelfde geldt voor de naam 'De Bommelaer' voor de molen te Den Bommel. Een molen is een sierlijk bouwwerk en vandaar dat een van de molens te Ouddorp de naam 'De Zwaan' heeft gekregen. Andere veel voorkomende - algemenere - namen zijn: 'De Hoop' (Ouddorp en Middelhar­nis), 'De Dankbaarheid' (Herkingen en Middelharnis) en 'De Eendracht' (Dirks­land). Een bijzondere "eend in de bijt" is de naam 'd' Oranjeboom' voor de molen in Nieuwe-Tonge. De herkomst van deze naam is niet geheel duidelijk.

Meer informatie vindt u op gomolens.nl. Bekijk HIER de video uit 2015, van RTV Slogo, met de jonge aspirant molenaar Frank Moerland van de molen van Goedereede.