12 mei 2107, Regio - Minister Schultz van Haegen (IenM) heeft de vragen van het Kamerlid Bisschop (SGP) over het opspuiten van de Roggenplaat in de Oosterschelde beantwoordt eind maart dit jaar. De provincie heeft Rijkswaterstaat daarop toestemming gegeven om de Roggenplaat daadwerkelijk op te spuiten met zand. Rijkswaterstaat hoopt eind dit jaar te beginnen met het opspuiten. Het dagelijks provinciebestuur heeft een ontwerpvergunning afgegeven. De inspraakprocedure begint vandaag. Lees hieronder meer.

De plaat in de Oosterschelde wordt steeds kleiner. De minister van Ifrastructuur en Milieu, mw. drs. M.H. Schultz van Haegen is hiervan helemaal op de hoogte zo laat zij in een brief weten aan Kamerlid Bisschop. Zij laat weten dat ze heeft kennisgenomen van het voornemen van Rijkswaterstaat om de Roggenplaat op te spuiten, als compensatie voor verkeerde oeverbestorting in de Oosterschelde. Ze weet ook af van de kritiek daarop. Op de vraag of zij aan kan geven wat de stand van zaken is met betrekking tot de oeverbestorting en het voornemen voor extra zandsuppletie?, antwoordt ze: "Momenteel worden de vergunningaanvragen voorbereid voor de extra zandsuppletie op de Roggenplaat. Ook de vergunningaanvragen voor het herstel van de aangebrachte vooroeverbestorting en het aanbrengen van een ecotoplaag, om de biodiversiteit ter plekke te verbeteren, zijn nagenoeg gereed. Voornemen is om deze vergunningen in mei 2017 in te dienen bij Bevoegd Gezag."

Als Bisschop vraagt waarom bij de oeverbestorting fijn grind is gestort en afgeweken is van het oorspronkelijke plan, antwoordt de minister: "In het oorspronkelijke plan zouden de vooroeverbestortingen met staalslakken kunnen worden uitgevoerd. Ten tijde van de uitvoering van het werk waren echter onvoldoende staalslakken beschikbaar op de markt. De aannemer heeft toen gekozen voor ander materiaal."

Rijkswaterstaat wil een deel van de Roggenplaat ophogen met 1,3 miljoen kubieke meter zand (kosten 12,5 miljoen). Dit zou volgens wetenschappers slecht zijn voor vogels, zeehonden en kreeften. Ook mosselvissers maken zich zorgen over de plannen. Ze zijn bang dat het extra zand hun mosselpercelen zal aantasten. Rijkswaterstaat zegt echter rekening te houden met de mosselpercelen en de manier waarop gewerkt wordt, zal zorgvuldig in de gaten gehouden worden.

Op de vraag van Bisschop of de veronderstelling juist is, dat fijn grind geen habitat en voedsel biedt voor kreeften en dat ophoging van de Roggenplaat geen compensatie hiervoor is, geeft de minister het volgende antwoordt: "Het aangebrachte fijne zeegrind op de vooroevers blijkt geen materiaalsoort waar te zijn kreeften zich graag op of in vestigen en het is geen goede basis voor hun leefgebied: door de kleine holten hebben ze weinig tot geen schuilmogelijkheden. De kreeftenvissers worden tegemoet gekomen door het aanbrengen van een ecotoplaag (breuksteen van voldoende grootte waarin de kreeften kunnen leven en voedsel kunnen vinden) op de in 2014/2015 aangebrachte vooroeverbestorting. De ophoging van de Roggenplaat staat los van de compensatie voor de kreeftenvissers (zie antwoord op vraag zes).

Bisschop stelt een vijfde vraag: "Is de veronderstelling juist dat het opspuiten van de Roggenplaat grote risico's met zich meebrengt voor nabijgelegen mosselpercelen? Minister: "Om risico’s op nabij gelegen mosselpercelen zoveel mogelijk uit te sluiten, zijn mogelijke ecologische en morfologische aspecten van de compensatie onderzocht. Hierbij is rekening gehouden met de afstand tot de nabij gelegen mosselpercelen. Tijdens de uitvoering vindt monitoring plaats, om zeker te zijn dat geen nadelige effecten optreden." Op vraag zes, waarom Rijkswaterstaat heeft gekozen voor 'compensatie' in de vorm van het opspuiten van de Roggenplaat, terwijl dat voor kreeften geen compensatie is en het nadelen heeft voor mosselpercelen, antwoordt de minister: "De compensatieplicht komt voort uit de uitspraak van de Raad van State d.d. 30 juni 2015 op de vernietiging van het habitattype “grote ondiepe kreken en baaien” en staat los van de compensatie voor de kreeftenvissers. Door gerenommeerde bureaus (Imares en Bureau Waardenburg) zijn meerdere alternatieven onderzocht, om aan de compensatieplicht tegemoet te komen. Aan de hand van kritische weegfactoren is de compensatie op de Roggenplaat als beste alternatief naar voren gekomen. Zie tevens mijn antwoorden op vragen 4 en 5. Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk RWS-2017/10991 Pagina 3 van 3."

Bisschip vraagt ook in hoeverre het mogelijk is om fijn grind te vervangen, dan wel op die plaatsen volwaardige habitats voor kreeften te creëren. Minister: "Bovenop het fijne grind van de vooroeverbestorting wordt een ecotoplaag aangebracht, die geschikt is voor kreeften om te foerageren. Vervanging van fijn grind is daarom niet nodig." Bisschip vraagt aan de minister of zij het belang van de kreeften- en mosselvisserij voor de Zeeuwse economie erkent en de minister is daarop erg kort: "Ja, dat erken ik."

Kamerlid Bisschop eindigt met een laatste vraag: "Bent u bereid om in overleg met betrokken visserijorganisaties te bezien hoe de habitats voor kreeften daadwerkelijk verbeterd kunnen worden en hoe mosselpercelen gespaard kunnen worden? De minister antwoordt: "Sinds 2016 is er structureel overleg met de kreeftenvissers, om in gezamenlijkheid tot een oplossing te komen, zijnde de ecotoplaag. Tevens wordt over andere bestortingen, zoals bij de vooroevers van Kattendijke / Wemeldinge, overleg gevoerd met vooral de mossel- en kreeftenvissers. In het kader van de reeds voorgenomen zandsuppletie van 200 ha op de Roggenplaat in 2015, is er intensief overleg met de mosselsector en de individuele mosselkwekers. De voorgenomen compensatie van de vooroevers middels extra zandsuppletie van ca. 11,2 ha op de Roggenplaat wordt onderdeel van deze al lopende overleggen."

Download hier de 'Beantwoording Kamervragen over het opspuiten van de Roggenplaat in de Oosterschelde.'