Grevelingen - Kustbeschermers vormen op zaterdag 4 maart 2017 een groot menselijk lint langs de kust, om aandacht te vragen voor het toenemende aantal bouwprojecten aan de kust. Jac. P. Thijsse zei al in 1937: ”Wij hebben in de duinen een kostelijk bezit en mijn ideaal blijft altijd dat wij, wat er nog van over is, als heerlijk natuurpark van ons hele volk kunnen behouden.” De inrichting van de kust als open gebied zegt iets over oorsprong en gebruiken. Het bevat een onschatbare kennis over ons verleden en onze cultuur. De Delta zorgt voor een grotere variëteit aan planten en dieren, waar ook diversiteit aan water voor nodig is. Lees hieronder verder.

De kust is een van de meest kenmerkende, grote en gave ruimtelijke structuren die Nederland rijk is. Dit wordt erg gewaardeerd door bewoners en recreanten, maar heeft ook een ecologische waarde. Dat zijn dus goede argumenten, om zulke plekken te beschermen.

De werkgroep: “Hand in hand vormen we een lint langs het water om te tonen dat we dit kustgebied en de natuur hier waardevol vinden Dat ruim 360 mensen zich al aangemeld hebben om het lint te vormen, toont aan dat er veel waardering is voor de natuur aan de kust en dat mensen dat nu willen laten zien. Met drones en een boot zullen fotografen en filmers in beeld brengen hoe het lint aan de kust eruit ziet. Het Lint wordt gevormd door bewoners, natuurliefhebbers, watersportrecreanten en bezoekers. Ook landelijke politici zullen op 4 maart aanwezig zijn. Het kan wel koud zijn dus draag warme kleren, een extra regenbroek en schoenen, die je voeten warmhouden!"

Praktische informatie

Wat : Menselijk lint aan de kust: Samen voor de waarde van de kust

Datum : 4 maart 2017

Tijd : Start is om 11:00 uur, om 12:00 uur wordt het lint gevormd.

Plaats : Schouwen-Duiveland, bij de Middelplaathaven aan het Grevelingenmeer, 800m van Scharendijke.

Aanmelden kan via deze link.

Lint aan de kust is georganiseerd door een werkgroep vanuit Bescherm de kust

Ruim 100.000 mensen hebben zich aangesloten bij Bescherm de kust. De werkgroep: “Het eerste lint komt langs de Brouwersdam. We tonen samen de waarde van vrije toegang tot de kust voor ieder die vaak op deze uitzichtrijke plek een wandeling maakt, gaat hardlopen, vogelspotten of watersporten.” De Nederlandse kust heeft een grote rijkdom aan flora en fauna en zit in de top 10 van internationale vogelgebieden. Een groot deel van het kustgebied is Natura-2000 gebied.