Middelharnis/Westerschouwen - Zaterdag 13 januari 2018 werd de Zeeuwse Crosscompetitie voortgezet met de 46e Deltacross in de prachtige boswachterij van Westenschouwen. Dat dit gebied nog altijd enorm populair is onder de lopers bleek ook nu met 203 deelnemers op de 11km. Verder waren de korte cross en de jeugdonderdelen ook druk bezocht. Erwin Harmes en Laurey van den Berge toonden hun klasse door met overmacht de lange cross te winnen. Maar voor dat zover was... Lees hieronder het hele sportverslag door één van de leden van AV Flakkee.

"Erwin Harmes en Laurey van den Berge toonden hun klasse door met overmacht de lange cross te winnen. Maar voor het zover was kwam eerst de jeugd in actie. Daarbij werd Daphne Joppe derde bij de pupillen B en even later sloeg Zedie Joppe zijn slag bij de A-pupillen, in een spannende race versloeg hij zijn Vlissingse concurrent Ivar Engels en daarmee verstevigde de 10-jarige Flakkeese belofte zijn eerste plaats in het klassement. Op de korte cross 2,2km kwam Henkjan Tieleman in actie. In de voorgaande crossen zagen we een spannende strijd tussen hem en Anton Engels (Vlissingen). Telkens wist Tieleman in het slot de inhaalslag te maken, al moest het soms van ver komen. "Deze week ging de training erg lekker, ik heb mijn zinnen erop gezet om Engels weer te verslaan, als dat lukt staat het klassement goed". Tieleman voegde vanuit de start de daad bij het woord, hij zette fel in en pakte direct een aantal seconden op Engels die nu moest komen. Tieleman wist dat hij nu moest vasthouden, en dat deed hij voortreffelijk, na een ferme eindsprint finishte hij na 9.16min als tiende, het gat op Engels was maar liefst 23sec. "Hier ben ik echt blij mee, het was een prachtige wedstrijd en voor mij een grote stap voorwaarts", aldus Tieleman die na vier van de zeven wedstrijden de leiding in het klassement heeft overgenomen.

Om 14.10u was het tijd voor de finale, de lange cross over 11km, veel klimmen en dalen en lastige zandstroken, op dit parcours kan niemand zich verschuilen, alleen de sterksten blijven over. En zo zagen we in de openingsfase een prachtige kopgroep met daarbij de Zeeuwen Harmes, De Kok, Stitan, Adan, Van den Broeke en ook David Bouman (PAC R'dam). Daarachter volgde een tweede groepje met o.a. Tim Pleijte, terugkomend van een blessure, en Eric Wolfert namens AV Flakkee. Bij de dames had Laurey van den Berge al een riante voorsprong op Monica Sanderse (Vlissingen), dit was voor Van den Berge geen reden om het tempo te drukken, de Sommelsdijkse liet nog veel mannen de hielen zien en liep voornamelijk in de tweede helft zeer sterk.

In de kop had Erwin Harmes met een flinke versnelling de wedstrijd al na 3km naar zijn hand gezet. De concurrentie deed verwoede pogingen om de sterke Middelburger te achterhalen maar slaagde daar niet in, en dat was toch bijzonder gezien mannen als Van den Broeke en Adan zeker niet de minsten zijn! Harmes verkeerd duidelijk in topvorm, hij onderhield een groots tempo en had een enorm gat geslagen op de concurrentie die inmiddels ook wist dat zij hooguit nog voor plaats twee in aanmerking kwamen. Harmes zegevierde na 39.05min en had daarmee 1.25min en 1.39min voorsprong op Adan en Van den Broeke die tweede en derde werden. Eric Wolfert was op de tiende plaats de eerste Flakkeeënaar, met 43.45min zette hij een nette tijd neer. "Vooral in het slot kon ik goed blijven aanzetten op de klimmetjes", aldus Wolfert die nu derde staat in het klassement. Laurey van den Berge finishte als 19e overall en was daarmee de eerste dame na 47.26min. "Ik verbaas me gewoon over hoe lekker het ging, dit geeft echt vertrouwen voor de komende wedstrijden" Monica Sanderse was met 50.12 de tweede dame, Mirthe Overkamp completeerde het podium met 53.43min. André Melissant liep in de eerste helft kort achter Van den Berge en finishte uiteindelijk op een keurige 22e plaats na 48.26min.

Zaterdag 27 januari zal de Zeeuwse competitie verder gaan in Terneuzen met de Scheldesportcross, op 10 februari volgt de Grevelingencross, georganiseerd door AV Flakkee en de Kustcross in Vlissingen is op 3 maart de finale van de competitie."

Foto: Laurey van den Berge pakt de overwinning bij de dames in de Deltacross.