Middelharnis - Zaterdag 16 december 2017 werd in het centrum van Middelharnis de eerste Kievit Warmte Stratenloop Menheerse georganiseerd door AV Flakkee. Deze wedstrijd is in de plaats gekomen van de Pallandtloop waarvan het parcours wegens werkzaamheden aan de buitendijk niet te belopen is. Na een spannende strijd met Eric Wolfert was het Henkjan den Braven uit Nieuwpoort die er met de winst vandoor ging op de 10km. Lees hieronder een verslag door één van de deelnemers.

"De omstandigheden waren koud, winderig en nat, dit was helaas niet gunstig voor de opkomst. Toch liepen een goede 100 lopers de wedstrijd over 5 of 10km. Het parcours bestond uit plaatselijke ronden van 1,25km door het centrum met passages over de Voorstraat, de Ring en Beneden Zandpad. Op dit Kidsrun over 1,25km zagen we Zedie en Daphne Joppe als eerste finishen, deze jonge Flakkeese talenten winnen regelmatig in de Zeeuwse crossen en maakten het nu ook waar in eigen huis.

Om 13.45u gaf Cees Kievit namens de hoofdsponsor het startschot voor de 5km die bijna geheel in de regen gelopen werd. Het weerhield Ruben Vroegindeweij niet van een snelle race. De in Delft studerende Bommelaar opende hard en sloeg gelijk een gat met Ruud Goedhart die in het tweede deel nog flink aan de bak moest om Jarno Kooijman (Yerseke) en Rijk van Dongen achter zich te houden. Vroegindeweij zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen en finishte na 17.48min, Goedhart werd tweede in 18.45min. De eerste dame was Chantal Oudheusden uit Breda, zij finishte na 20.41min en bleef daarmee Judith Lodder (22.31) en Sharon van Iwaarden (24.41) voor.

Inmiddels was het weer droog geworden, zelfs de zon ging schijnen en zo konden om 14.30u de lopers op de 10km van start voor hun acht ronden. Het was Henkjan den Braven uit Nieuwpoort die de kop pakte, hij kreeg Eric Wolfert namens Flakkee met zich mee. In de eerste vijf ronden was het vooral Den Braven die het tempo dicteerde, Wolfert volgde goed en de voorsprong op nummer drie, Bastian Zoon, was gegroeid naar 40sec. Bij het ingaan van de zesde ronde viel de beslissing, Den Braven trok flink door na het keerpunt en pakte enkele meters op Wolfert die het gat niet meer dicht kreeg. Den Braven verzaakte niet meer en kon na 34.50min als winnaar de streep passeren, Wolfert finishte na 35.21min als tweede, Zoon completeerde het podium met 36.08min, wat voor hem een persoonlijk record betekend. Den Braven was content met zijn zege: "Ik ben hier via een tante en een collega, door een val met de mountainbike ben ik een aantal maanden uit de roulatie geweest en dit was mijn eerste wedstrijd na het herstel, dat ik hier kon winnen toont aan dat ik de stijgende lijn weer gevonden heb". Wolfert moest genoegen nemen met plaats twee. "Ik had hier uiteraard graag gewonnen, zeker voor eigen publiek, we hebben er een mooie strijd van gemaakt en de beste heeft gewonnen". Bij de dames ging de winst naar Rianne Potappel, zij klokte een keurige 46.33min en had daarmee een riante voorsprong op Petra Dijkman (49.49min) en Jacqueline Lodder (50.40min) die een Flakkees podium vormden.

Zondag 17 december werd de Spijkenisse marathon gelopen, met ruim 250 deelnemers was er een goede opkomst voor de 42,2km. Namens Flakkee stond Freek Goedhart aan de start. De atleet uit Dirksland heeft een sterk jaar achter de rug en een goede marathon zou voor hem de kroon op het jaar zijn. Goedhart koos als aanvangstempo 15 km/h wat een schema van 2.48u betekend. Met 1.23u was de doorkomst halverwege uitstekend en ook na 30km in 1.59u zag het er heel goed uit. Helaas sloeg rond 35km het noodlot toe en kreeg Goedhart kramp waardoor hij in de slotfase het uitzicht op een tijd rond de 2.50u verloor, moegestreden finishte de Dirkslander na 2.58:12, wat nog wel een persoonlijk record is. "Ondanks de kramp ben ik toch tevreden, ik hoop in april de marathon van Rotterdam te lopen, die 2.50u zit er in, dus nu herstellen en dan met vertrouwen verder"."

Foto: Ruben Vroegindeweij (461) soleert naar de winst op de 5km - Wolfert (44) en Den Braven in duel op de 10km.