Middelharnis - Zaterdag 2 december 2017 werd in Kruiningen het Zeeuwse crosscircuit voortgezet met de Den Inkelcross. Vrijwel de gehele Zeeuwse top stond aan de start en dat was voor Maikel Peeman een mooie gelegenheid om het slechte gevoel wat hij overhield aan de Warandeloop in Tilburg weg te poetsen, hij deed dit met glans door de cross met overmacht te winnen. Lees hieronder een verslag door één van de leden van Atletiekvereniging Flakkee.

"Peeman werd in Tilburg vierde Nederlander bij de A-junioren en de atletiekunie moest een beslissing nemen of, en hoeveel, Nederlanders er naar het Europees Kampioenschap mogen. Helaas kozen zij alleen voor Bram Anderiessen, de snelste Nederlander, en dus geen ploeg. Met een gezonde dosis dadendrang startte Peeman in het koude, mistige, Kruiningen met nog 118 atleten op de lange cross, 9km verdeelt over drie ronden. Het parcours kende snelle stukken maar ook veel blubber en gladde bochten waar de techniek van de atleten sterk op de proef werd gesteld. In de eerste ronde ontstond een kopgroep van zeven met daarbij de Zeeuwse toppers Harmes, De Kok, Stitan, De Feijter, Den Exter, Van den Broeke en Peeman die namens Flakkee ogenschijnlijk soepel meedraaide in het hoge tempo. Toen de mannen het smalle, slingerende, bospaadje naderden nestelde Peeman zich aan de kop. "Het was daar zo smal dat inhalen niet mogelijk was, dus daar wilde ik voorop lopen". Dat dit een slimme tactiek was bleek in de tweede ronde, de kopgroep was fors uitgedund en alleen Erwin Harmes wist nog in het spoor van Peeman te blijven. Het publiek genoot van de spannende strijd al moesten de Zeeuwen uiteindelijk wel toezien hoe Peeman tenslotte ook afrekende met Harmes. Het gat groeide snel naar een kleine 100m en die voorsprong controleerde Peeman in de slotfase om zo na 32.32min als winnaar te finishen. "Hiermee laat ik zien dat de vorm wel degelijk goed zit, het ging erg makkelijk vandaag". Harmes werd tweede op 10sec en Van den Broeke legde beslag op de derde plaats in 33.06min. Eric Wolfert was op de tiende plaats de tweede Flakkeeënaar, ook nu had hij zijn krachten goed verdeelt en met een sterke slotronde finishte hij na 35.29min. Freek Goedhart werd 17e in 38.17min en Johan Looij was ook deze week goed in vorm en tikte de finish na 43.35 aan.

Op de korte cross 2,8km liep Henkjan Tieleman een goede wedstrijd, zijn tactiek om zich niet op te blazen in de snelle start pakte goed uit, in de slotfase schoof hij nog drie plaatsen op om zo als tiende te finishen na 11.52min. Zedie Joppe werd tweede bij de A-pupillen, Daphne Joppe eindigde eveneens als tweede bij de B-pupillen. Sophie van Seters liep bij de meisjes D de 2km cross in 12.47min.

Dat trailrunning ongekend populair is bleek in de opkomst van Voorne's Duintrail waarbij de lopers keuze hadden uit 15, 29 of 44km over onverharde paden en zand. De 15km was met 419 deelnemers het populairste onderdeel. Johnny Arensman finishte na 1.06:24 als tweede en Ruud Maliepaard werd met 1.09:38 vijfde, uitstekende prestaties voor de Bommelaars. Hans Bienevelt finishte als 83e na 1.25:16, Jacqueline Lodder eindigde na 1.36:26 en Rita Verhage zette de klok stil na 1.40:34. Op de 29km finishte Ron van Dijk na 2.23:55 als 35e, Hans Pijls volgde in 2.39:32, Antoinette Hoogstand passeerde de streep na 3.08:08.

Ricardo Sint Nicolaas kwam zaterdag 25 november in actie op de Heerlijk Avondje Loop 10km in Oud-Gastel. In het sfeervol verlichte dorpje waar de Brabantse gezelligheid overheerste ging Sint Nicolaas 's avonds om 20u van start voor de wedstrijd verdeelt over vijf ronden door het centrum. De Oude-Tongenaar had weinig moeite met de concurrentie en de overwinning was al snel zeker. Na 32.35min mochten de armen omhoog, een snelle tijd, al was het parcours enkele honderden meters tekort. "Deze kan ik ook weer afvinken, een Sinterklaasloop winnen als je Sint Nicolaas heet!" Zo lachte de sterke atleet die zondag 10 december met enkele andere Flakkeeënaars de Bruggenloop Rotterdam 15km zal lopen."

Foto: Maikel Peeman dicteert het tempo met Erwin Harmes in zijn spoor/ Zedie Joppe op weg naar de tweede plaats bij de A-pupillen.