Middelharnis - De Warandeloop op zondag 26 november 2017 stond met rood gemarkeerd in de agenda van Maikel Peeman. Deze wedstrijd is door de atletiekunie aangewezen als kwalificatiemoment voor de Europese Kampioenschappen in Slowakije op 10 december. De criteria die de Atletiekunie heeft gesteld zijn zwaar, de kans dat er Nederlanders worden afgevaardigd is daarom klein, maar Peeman stond op scherp, mocht er een ploeg gaan zou hij daar graag bij zitten. Lees hieronder een wedstrijdverslag door één van de leden van de atletiekvereniging Flakkee.

"Het EK van 2018 zal in Nederland plaatsvinden, in de Beekse Bergen, het gebied vlakbij Tilburg waar ook het bekende safaripark gelegen is. Zodoende had de organisatie van de Warandeloop besloten om de wedstrijd op het EK-parcours te houden. In een weerzinwekkend sterk deelnemersveld vertrok Peeman om 12.15u met 65 getergde concurrenten voor de strijd. Het waren de Zweed Lofqvist en de Deen Lindgreen die de race over 6,3km vanuit de start hard maakten. De Nederlanders Anderiessen en Hendriksen konden nog enigszins volgen. De rest, waaronder ook Peeman, moest al in de achtervolging, hij liep rond plaats tien. "Ik zat vanaf het begin niet lekker in mijn ritme, ik had mee willen zitten in de kop, doordat ik de aansluiting gelijk miste bungelde ik er heel de race wat achter". Peeman bleef strijden voor zijn positie en ondanks dat hij voor zichzelf geen goed gevoel had hield hij er een tempo van zo'n 18 km/u op na, en dat met modderstroken, bospaden en enkele klimmetjes. Na 21.07min finishte Peeman als achtste overall en als vierde Nederlander. De Scandinaviërs gingen er met de prijzen vandoor waardoor de kans zeer klein is dat er Nederlandse A-junioren naar het EK gaan. "Kort na de finishte baalde ik flink, nu ik de uitslag zie kan ik het relativeren, eigenlijk heb ik best goed gelopen alleen het voelde gewoon niet lekker". Of, en hoeveel, Nederlanders er naar het EK gaan zal de atletiekunie deze week besluiten.

Zaterdag 25 november kreeg de Zeeuwse Crosscompetitie een vervolg met de Elderschanscross in Aardenburg, tevens het Zeeuws Kampioenschap. Een aantal Flakkeese atleten waren afgereisd richting de Belgische grens om daar te strijden voor de punten en de Zeeuwse titel. Het parcours was vooral technisch, veel bochten die op plaatsen ook nog eens behoorlijk glad waren door de blubber. Bij de jeugd was er succes voor Zedie en Daphne Joppe, beiden wonnen met glans hun wedstrijd over 1km en zo mochten zij vol trots het podium beklimmen voor de gouden plak. Op de korte cross kwam Henkjan Tieleman in actie, na 2,7km finishte hij als 12e in een tijd van 11.48min.

Het slotonderdeel was de lange cross, 8,5km verdeelt over vijf ronden. In de beginfase ontstond een kopgroep van drie met Martijn de Kok (Heinkensand), Yunis Stitan (Zierikzee) en de Belg Patrick van Petegem (Zottegem). Kort daarachter volgden David Bouman (PAC R'dam) en de Belg Bart Bleyaert, zij werden op korte afstand gevolgd door Eric Wolfert, de eerste Flakkeese loper in het veld. Wolfert had zijn krachten goed verdeelt en kon in het tweede deel naar Stitan toelopen die de kopgroep had laten gaan. Van Petegem had intussen korte metten gemaakt met De Kok, de Belg ging hard over het lastige parcours en won de wedstrijd na 34.39min, De Kok werd tweede in 35.17min. Bleyaert had Bouman in de slotfase achter zich gelaten en finishte als derde in 35.47min. Wolfert wist in de slotronde knap bij Stitan te blijven, echter in de eindsprint moest hij toezien hoe de 800m specialist hem gemakkelijk de baas was. Wolfert eindigde als zesde na 36.34min. "Ik loop graag op zulke parcoursen, het was een mooie strijd en ik ben erg tevreden met het resultaat". Freek Goedhart finishte als dertiende na 39.56min. "Ik zie de crossen vooral als goede training, mijn eerste doel is de marathon Spijkenisse op 17 december". Johan Looij wist het publiek nog even op te zwepen door in de laatste 200m een prachtige eindsprint te winnen, eerst passeerde hij Paola van Gilst om zich daarna op volle snelheid nog voor Henk Lous (Vlissingen) te drukken. "Het draaide heel de wedstrijd lekker, en dan die eindsprint, ja, dat is genieten", aldus Looij die finishte na 44.54min."