Sommelsdijk - Karateschool Kyozumi uit Sommelsdijk heeft in het weekend van 15 oktober 2017 weer een prachtig wedstrijdresultaat behaald; karateka Valence Bickel werd Europees kampioen. De 31e Open Europese kampioenschappen van de Kyokushin World Federation werden gehouden in de Poolse plaats Swinoujscie, gelegen tegen de Ostsee in het noorden van Polen. Lees hieronder een verslag door één van de aanwezigen.

"Alle landen mochten deelnemen wat resulteerde in 24 inschrijvingen met landen als o.a. Japan, Amerika, Costa Rica, Libanon en Kazachstan. Het totaal aantal deelnemers bedroeg 412, waaronder de jeugd vanaf 12 jaar tot 18 jaar en de volwassenen.

De stijl Kyokushin is een full contact karatestijl en je wint een wedstrijd doordat je tegenstander knock-down of knock-out gaat, net zoals bij boksen. De deelnemers aan dit soort wedstrijden zijn goed getraind en technisch zeer vaardig. Daarnaast is Kyokushin een gedisciplineerde sport en dit samen maakt dat blessures weinig voorkomen.

Bij de jeugd is een knock-out niet toegestaan en dragen de deelnemers ook nog eens extra beschermd met, afhankelijk van de leeftijd, scheen-,vuist-,borst- en hoofdbescherming.

Donderdagochtend vertrok het Nederlandse team 40 man sterk zeer vroeg vertrokken Nationaal sportcentrum Papendal met een bus naar Polen. Op vrijdag kwam de jeugd in actie en behaalde daar een mooie 1e, 2e en 3e plaats. Alle drie in de categorie 16 en 17 jaar, maar in verschillende gewichtsklassen.

Valence verscheen zaterdag vol zelfvertrouwen op de mat voor haar eerste partij onder de volwassenencategorie 55kg tot 60 kg. Valence die in haar prille karate carrière al de nodige nationale en internationale successen heeft behaald, had maar 2 minuten nodig om haar zeer ervaren Japanse tegenstander te verslaan. Zelfverzekerd begon ze aan haar tweede partij waarin ze zich wederom niet liet intimideren door de hogere rang van haar Spaanse opponent. Na twee verlengingen en dat is totaal zes minuten vechten, riepen de scheidsrechters Valence terecht tot winnaar uit.

In de finale ontmoette ze een Russische zwarte band met vele titels op zak. Overtuigend trok Valence de partij vanaf het begin naar zich toe. Elke aanval van haar tegenstander werd gevolgd door effectieve counters waar de Russin op haar beurt geen antwoord op had. Valence domineerde vanaf het begin. Ze varieerde in hoog tempo tussen stoten en schoppen, en joeg haar tegenstander over de mat. Uiteindelijk na drie minuten vechten beslisten ronde scheidsrechters al na een ronde in het voordeel van Valence en werd ze unaniem uitgeroepen tot Europees Kampioen.

Na het toernooi vroegen we aan Valence hoe ze zich voelde. Ze straalde en zei zeer tevreden te zijn met het resultaat maar zei ook: “ik besef dat er altijd betere vechters zullen zijn dan ik, dus ik moet nu nog harder gaan trainen om te bewijzen dat ik dit waard ben.” Deze uitspraak past mooi bij een nieuwe en talentvolle Kyokushin kampioen.

Al met al een geweldige prestatie van onze jonge en talentvolle Valence en we kijken uit naar de volgende toernooien waar Valence ongetwijfeld zal bewijzen dat ze haar titel dubbel en dwars waard is."