Regio - De vijftiende Kustmarathon Zeeland gaat de boeken in als één van de zwaarste ooit, in 2009 stormde het ook flink, maar toen was het droog. Alleen al op basis van het parcours is deze marathon de zwaarste in Nederland, echter met een tegenwind van kracht 6-7, harde regen en springtij op het strand kreeg de editie van 7 oktober 2017 wel een hele hoge moeilijkheidsgraad. Onder de 1800 deelnemers waren zeven atleten van AV Flakkee, na 42,2km finishten zij allemaal in Zoutelande. Lees hieronder een verslag door één van de leden.

"Op de twaalfde klokslag van de torenklok van Burgh kreeg de meute vrij baan richting de boswachterij van Westenschouwen, tussen de bomen merkten de lopers nog even weinig van de beukende wind die hen bij het opdraaien van de Stormvloedkering zou verwelkomen. De buitenlandse favorieten hielden zich gedeisd in een omvangrijke kopgroep van ruim twintig atleten. In het eerste achtervolgde groepje zagen we de eerste Flakkeese lopers al, het waren Eric Wolfert, bezig aan zijn vijfde Kustmarathon, en David Bouman, debuterend in Zeeland maar met een persoonlijk record van 2.39u, gelopen in Rotterdam, is hij niet uit te vlakken. Op het eerste stukje strand, na 4km, versnelde Bouman en samen met enkele afvallers uit de kop vormde hij een goed groepje.

Inmiddels waren de lopers na 19km bij Vrouwenpolder aan een stuk van 7km strand begonnen en alsof de regen en wind het al niet zwaar genoeg maakten werden de lopers hier gezandstraald. Bouman passeerde het halve marathonpunt in 1:24:10, Wolfert volgde in 1.27:50. Via duingebied de Manteling gingen de lopers naar Domburg waar het eindelijk gestopt was met regenen. Op de Westkappelse Zeedijk trok de wind nog eens aan en zo rond het 35km punt kwamen velen daar de man met de hamer tegen. Voor Bouman gold dit niet, hij oogde nog fris en liep sterk mee in een groepje met ultraloper Pascal van Norden, regerend Nederlands Kampioen 100km! Bouman had zoals gewoonlijk zijn race uitstekend ingedeeld en passeerde in de slotfase nog tal van sterke atleten. Het resulteerde in een fantastische 11e plaats in 2.57:42, een bijzonder knappe tijd onder deze omstandigheden. “Het is gaaf om zo hoog te eindigen in een sterk bezette marathon”. Wolfert bereikte na 3.08:48 als 22e de finish en zat daarmee ook in top van de uitslag. “Ik denk dat dit het zwaarste is wat ik tot nu toe op sportief vlak heb doorstaan”. De marathon werd overigens gewonnen door de Duitser Miereczko, met 2.43:46 bleef hij de Marokkaan Oumarrir (2.44:18) en Zeeuwse trots Erwin Harmes (2.45:13) voor.

Nog binnen de vier uren kwamen de volgende drie Flakkeeënaars aan. De eerste was Marc Donkers in een tijd van 3.51:11. In tegenstelling tot de meeste anderen wist Donkers een nagenoeg vlakke race te lopen, een knappe prestatie! Vlak daarachter kwam Ron van Dijk over de finish, hij noteerde 3.51:56. Ondanks een valpartij in het eerste deel kon hij zijn race goed vervolgen en ook hij wist het verval te beperken. En terwijl Donkers en Van Dijk nog stonden uit te hijgen kwam Jaap van der Bok binnen, na 3.52:47 zat zijn vijftiende Kustmarathon er op, dat betekend dat hij nog steeds bij een selecte groep hoort die alle edities heeft meegedaan én uitgelopen! Deze mannen finishten nog bij de eerste 300 in het veld. Bennie van Huizen was deze editie ook weer present, met support van Eef Kooman, nog altijd de snelste Flakkeese marathonloper (2.28u) finishte de Dirkslander na 4.08:58. Peter Goedhart kon na 5.33:10 zijn eerste marathon afvinken, hij kreeg het voor een eerste keer niet cadeau!

Zondag 8 oktober werd in Eindhoven de marathon gelopen, Henkjan Tieleman kwam hier namens Flakkee in actie. Tieleman kende een moeizame voorbereiding waarin pijntjes hem parten speelden. De eerste helft ging met 1.52:07 nog op het schema wat hij in gedachten had maar daarna begon het lichaam te protesteren en op karakter haalde hij na 3.53:40 de finish. “Ik heb het weer geprobeerd, de marathon en ik hebben geen gelukkig huwelijk, ik denk dat we nu maar scheiden”."

Foto: David Bouman na 10km op Neeltje Jans op weg naar de elfde plaats.