Regio - Vrijdag 4 augustus 2017 vormden de Ouddorpse duinen en het strand het schitterende decor voor de Bloemfontein Strandloop waarbij de afstanden 4 en 10km waren. De harde wind was een bepalende factor onderweg: goed voor spektakel, maar zwaar voor de lopers van AV Flakkee. De Flakkeese atleten presteerden uitstekend op eigen bodem, Maikel Peeman en Laurey van den Berge pakten de winst op de 10km. Lees hieronder een verslag door één van de aanwezigen.

"Deze editie werd een nieuwe route geïntroduceerd, na enige strubbelingen met Natuurmonumenten is gekozen om hun paden te mijden en de organisatie was er in ieder geval in geslaagd om de kleine 300 lopers een Strandloop-waardig parcours voor te schotelen. Om 19.30u klonk het startschot vanaf De Zeester en met de wind in de rug ging het gelijk hard over de paden in de Kwade Hoek. Timo de Geus (Oud-Beijerland) en Bram Maas (Tilburg) namen de leiding, beiden liepen de 4 km en al snel werd duidelijk dat de strijd tussen hen gestreden zou worden. De Geus maakte het verschil op het laatste stuk strand en won na 14.55min, Maas volgde in 15.14 en op de derde plaats was Freek Goedhart de eerste Flakkeese loper, met 16.59 bleef hij Edwin Stolk (17.03) net voor. Marlies Franken (Ede) was met 18.17min de snelste dame op de korte afstand.

Intussen was de strijd op de 10km in volle gang, Nixon Fernandes (Poortugaal) koos in de eerste kilometer voor de aanval en liep weg bij de achtervolgende groep met daarin de Flakkeese favorieten Maikel Peeman, David Bouman, Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert met daarbij Arne Jacobs uit Maastricht en Henk van Leeuwen uit Breda, laatstgenoemde won de Strandloop in 2011. Deze mannen vormden een sterk blok. Na 2km gingen de lopers voor de eerste maal het strand op, een stuk van 3km met de wind pal tegen. De Flakkeeënaars hadden nu profijt van elkaar en als groep controleerden ze de voorsprong op Fernandes die een flink risico nam door alleen op kop te lopen met de harde tegenwind. Met de aanmoedigingen van het thuispubliek verliet de groep na ruim vijf kilometer wedstrijd het strand ter hoogte van Paal 10. Over het asfalt schroefde Peeman het tempo op, hij had zich gedeisd gehouden in het eerste deel maar zette nu met een machtige versnelling orde op zaken. Fernandes zag zijn voorsprong van zo'n 15 seconden als sneeuw voor de zon verdwijnen en Peeman denderde als een sneltrein over hem heen. De rest van de groep was inmiddels ook versplinterd, Sint Nicolaas en Jacobs liepen samen, Bouman volgde daarachter en Wolfert en Van Leeuwen zaten weer zo'n 10sec achter Bouman. In deze volgorde gingen de lopers na 8km aan het laatste stuk strand beginnen, nu met de wind in de rug. Peeman zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen en met gezwinde pas kwam hij na 36.04min als winnaar over de finish. "Het ging volgens plan, ik volgde heel makkelijk in de groep en kon daarna de wedstrijd naar mijn hand zetten!". Jacobs was in de slotfase nog weggelopen bij Sint Nicolaas, zij werden tweede en derde in 36.19 en 36.56. Wolfert bewees ook nu een erg goede strandloper te zijn, hij loste Van Leeuwen (38.17) en wist Bouman (37.48) en Fernandes (37.51) nog te achterhalen om zo na 37.43 als vierde te finishen. Tom Groot finishte als tiende in 40.41 en was daarmee de vijfde Flakkeese loper in de top-10.

Bij de dames prolongeerde Laurey van den Berge haar overwinning van 2016, met 43.09 had ze een ruime voorsprong op Vanessa Hartman (47.00) van Voorne Atletiek en Monique Raaijmakers (48.20) uit Dordrecht. Arie van Dijk vocht in de categorie heren 60+ een spannend duel uit met Ed de Graaf (Spijkenisse), De Graaf toonde zich in de sprint net iets sneller en verwees Van Dijk naar plaats twee in 46.58min. Op de jeugdonderdelen was er nog Flakkees succes voor Zedi en Dafne Joppe, zij wonnen beiden hun race en namen vol trots hun gouden medailles in ontvangst."