1 juni 2017, Middelharnis - Het zomerse weer is voor de meeste lopers een verademing, niet langer de koude duurlopen maar lekker in de korte broek met de zon schijnend genieten van de mooie polders. Een wedstrijd lopen met 25 graden is echter behoorlijk pittig en de hitte kan het loodzwaar maken. De Flakkeese lopers presteerden goed, Ricardo Sint Nicolaas wist zelfs de 15km in Standdaarbuiten te winnen. Lees hieronder een verslag door één van de leden van de atletiekvereniging.

"Zondag 21 mei werd de zevende editie van de Halve van Renesse georganiseerd. Een halve marathon (21km) waarvan de route een zeer hoge moeilijkheidsgraad kent. Zo ging het 7km over het strand en via de duinpaden voerde de route ook naar de boswachterij van Westenschouwen waar ook de nodige pittige passages de lopers in de reserves deden tasten. Onder de 568 deelnemers waren tien Flakkeeënaars die onder tropische omstandigheden het startschot hoorden klinken. Het waren de Zeeuwen Harmes, Adan, de Belg Migou en de Fransman Verhaeghe die al snel een grote voorsprong hadden op de concurrentie en na 1.15:19 was het Adan die zich de eerste Zeeuwse winnaar mocht noemen. De eerste Flakkeese loper die zich meldde was Ron van Dijk, hij noteerde een keurige 45e plaats met een tijd van 1.35:49. Kort daarachter finishte Ruud Goedhart met 1.38:37. "Het was voor mij de eerste wedstrijd langer dan 10km, en dan gelijk zo'n parcours, best zwaar!" Pieter Klem finishte na 1.44:02 en bleef daarmee nog net uit de greep van Johan Looij die na 1.44:28 de streep passeerde, allen nog bij de eerste honderd in het veld. Hans Pijls finishte na 1.53:30 en Jos de Bonte volgde met 2.00:38. De eerste Flakkeese dame was Jacqueline Lodder, inmiddels hersteld van de marathon van Rotterdam zette ze hier een mooie 2.04:14 op de klokken, Rita Verhage deed niet veel onder met 2.08:18 en terwijl deze vrouwen op adem kwam finishte ook Leon Goedegebuur (2.08:32) en Peter Goedhart (2.10:12).

Dezelfde zondag werd in Nijmegen de Marikenloop gehouden, een dameswedstrijd met als hoofdonderdeel de 10km. De bijna 2000 deelnemers op de 10km en nog eens 5000 op de 5 en 7,5km geven aan hoe populair deze loop is. Op de 10km ook vier Flakkeese prestaties, Jeannet Sarelse was de eerste met een tijd van 55.51, gevolgd door Janneke Appel met 58.41. Jolanda Heij en Wilma van der Slik finishten na 1.04:46 en 1.05:14.

Op donderdag 25 mei, Hemelvaartsdag, kreeg het West- Brabant Loopcircuit een vervolg met de 15km van Standdaarbuiten. Ricardo Sint Nicolaas stond hier namens Flakkee aan de start en hem kennen ze inmiddels in Brabant, vorig jaar won hij het eindklassement van dit circuit. Om 13.30 vertrokken zo'n 100 atleten op de 15km en met de temperatuur tussen de 25 en 30 graden was de hitte een serieuze factor. "Zeker op een afstand als deze ga je dat merken, ik zal zorgvuldig met mijn krachten om moeten gaan, als je te gek doet met deze hitte is het snel klaar". Er ontstond al snel een kopgroep van drie met daarbij de sterke master en thuisloper Roel van Nes, Erwin Poldervaart (Zuidland) en Ricardo Sint Nicolaas. Deze mannen liepen een vlak tempo rond de 3.30 p/km wat gelijkstaat aan ruim 17 km/h. Het meeste kopwerk werd gedaan door Sint Nicolaas die hiermee een sterke indruk maakte, tegelijk was het de vraag of Van Nes en Poldervaart niet harder konden of gokten op een eindsprint. Dat laatste scenario kwam uit, versnellingen of andere aanvalspogingen bleven uit en dus werd het in de laatste meters beslist. Van Nes moest als eerste passen en Poldervaart gooide alle remmen los, Sint Nicolaas kon volgen maar had alles nodig. Met snelheden ruim boven de 20 per uur werden de laatste hectometers afgelegd, Sint Nicolaas wist zich met een geweldig eindschot in de laatste meters voorbij Poldervaart te drukken en won zo deze wedstrijd in een tijd van 52.04: 'vorige week verloor ik een sprintje om plaats drie, nu neem ik revanche en win ik, dat voelt goed!'".

Foto1: Jos de Bonte op weg in de Halve van Renesse 21km.

Foto2: Ricardo Sint Nicolaas klopt Erwin Poldervaart in een geweldige eindsprint.