Middelharnis - Dat Maikel Peeman zichzelf zou opvolgen als winnaar van de meest prestigieuze wedstrijd van Flakkee was voor velen geen verrassing, echter de manier waarop, die was grandioos. Ondanks geduchte tegenstand van Marco Akershoek liet Peeman geen spaan heel van de concurrentie en het parcoursrecord was de ultieme kroon op zijn Koningsdag 2017. Lees hieronder een wesdtrijdverslag door één van de leden van AV Flakkee.

"Met de zon schijnend, weinig wind en een fijne temperatuur was het goed vertoeven onder aan d'n Diek voor de 396 lopers waarvoor Jeanine van der Veer en Wilma van der Wekke om 10.30u namens de hoofdsponsor het startschot losten. Onder de deelnemers waren een aantal bijzondere namen, zo zagen we tweevoudig wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon en ook Peter Wielaard, onder de Flakkeese hardlopers een oude bekende. In 1994 liep Wielaard het parcoursrecord, 20.58min, toen lag de start/finish nog op het parkeerterrein van De Staver en was de Omloop 6,9km, sinds de start onder aan d'n Diek is de route 6,8km en op deze huidige route liep Wim Padmos in 2000 naar 21.14. De inmiddels 49-jarige Wielaard genoot zichtbaar van het evenement. "Ik zie de ene na de andere oude bekende en dan komen de verhalen gelijk weer boven, dat is prachtig. Ik loop nog twee keer per week en daarnaast doe ik twee fietstrainingen, zo hard als vroeger zal het niet meer gaan, dat mag de nieuwe lichting doen". En daarmee doelde hij vooral op Maikel Peeman, na zijn overwinning van vorig jaar, en zijn zeer snelle 3000m een week geleden, was hij de te kloppen man. "Ik weet dat er naar me gekeken wordt, dat is ook logisch, ik wil zelf ook graag winnen dus ga er alles aan doen".

Die woorden maakte Peeman al in de eerste meters waar, opgezweept door het vele publiek ging het gelijk vol gas richting de molen waar na 1km net binnen de 3min alleen Marco Akershoek nog kon volgen, Ricardo Sint Nicolaas volgde op 3sec, Henkjan den Braven (Nieuwpoort) en Eric Wolfert keken al tegen 18sec achterstand op. In de Molenweg hield Peeman het tempo hoog, de passen waren groot en stuk voor stuk raak, met 20 km/h raasde de 18-jarige Sommelsdijker over het parcours. Akershoek, die als professioneel triatleet kans zag om deze wedstrijd in te passen, was te prijzen in zijn aanvalslust maar iets voor de 3km moest hij een gaatje laten en ondanks dat hij aan een geweldige race bezig was moest hij toezien dat Peeman stukje bij beetje verder wegliep. Na 5km noteerde Peeman 15.10min, een verbetering van zijn persoonlijk record met een doorkomsttijd! Nu moest hij nog 1,8km door tot de eindstreep, en dat waren moeilijke meters vanwege de tegenwind. Peeman hield echter stug vol en met het parcoursrecord binnen bereik gaf hij in de eindsprint alles om uiteindelijk in een weerzinwekkend snelle 20.32min te finishen. Akershoek werd tweede in 21.06 en Ricardo Sint Nicolaas completeerde het Flakkeese podium met een knappe tijd van 21.59min. Wolfert werd vijfde in 23.05 en kort daarachter finishte Peter Wielaard als zevende in 23.18. Nadat hij was bijgekomen feliciteerde hij Peeman met het record. "Het heeft lang genoeg gestaan, je hebt het dik verdient", klonk het sympathiek en vol lof. Peeman genoot zichtbaar van het verworven succes. "Deze dubbelslag is geweldig, het was een mooie strijd en met zoveel thuispubliek langs de kant is deze wedstrijd een feest om te lopen". Tom Groot (23.35), Peter Pollemans (23.40) en Edwin Stolk (23.44) waren op plaats acht t/m tien de overige Flakkeese lopers in de top-10.

Bij de dames ging de overwinning opnieuw naar Laurey van den Berge, met 24.38 eindigde ze 17e overall en bleef ze slechts 34sec verwijderd van haar eigen parcoursrecord. Lotte Spruijt was met 28.19 de tweede dame. Bij de junioren werd Zedie Joppe eerste, de pas 10-jarige passeerde al na 29.00 de finish, een zeer knappe prestatie. Voor de deelnemers van Start-Running was de Omloop na twaalf weken van voorbereiding het einddoel, Rick van den Doel was met 36.20 de snelste 'starter'."

Foto 1: Maikel Peeman (76) en Marco Akershoek (145) maakten er direct een snelle koers van.

Foto 2: Maikel Peeman geeft alles in zijn laatste meters op weg naar het parcoursrecord.