Middelharnis - Deze maand is het precies 45 jaar geleden dat zwemclub de Schotejil werd opgericht. Destijds waren het een aantal enthousiaste tieners die samen met het personeel van het instructiebad aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis het initiatief namen om een zwemclub op te richten. De Schotejil is inmiddels uitgegroeid tot een middelgrote zwemvereniging van 150 actieve leden en zo’n 50 vrijwilligers. lees hieronder verder, ook over het evenement dat georganiseerd gaat worden op 15 april.

In de eerste 16 jaar van het bestaan van de vereniging werden de trainingen en onderlinge wedstrijden gezwommen in het instructiebad in Middelharnis. Omdat dit zwembad slechts 20 meter lang en 8 meter breed was mochten er geen officiële KNZB-wedstrijden gezwommen worden. Met de bouw van recreatiecentrum de Staver verhuisde de Schotejil in 1988 naar een zwembad dat wél voldeed aan de eisen van de KNZB en werden er jaarlijks meerdere officiële wedstrijden gezwommen. In 1989 zwommen de Schotejillers hun eerste echte wedstrijd in de ZRO (Zwembond Rotterdam en Omstreken) F-competitie.

Anno 2017 komt de Schotejil zowel regionaal als landelijk uit in de A-competitie. Naast de wedstrijdselectie heeft de Schotejil ook nog een recreantengroep en een trimzwemgroep voor volwassenen. Jaarlijks organiseert de evenementencommissie een aantal evenementen ter promotie van de zwemsport in de Staver. Eén van de hoogtepunten van de afgelopen jaren was de zwemclinic van Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn in 2015. Op de foto wordt Elise Tanis gefeliciteerd door Inge de Bruijn met haar behaalde Nationale titel.

Op 15 april as. organiseert de Schotejil een zwemevenement voor jong en oud waarbij in het programma plaats is gemaakt voor alle (oud)zwemmers die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw actief waren bij één van de 4 eilandelijke zwemverenigingen: zc de Stelle, zc de Gooye, zc Ooltgensplaat en zc de Schotejil. Er worden oa. estafettes gezwommen en voor de echte fanatieke (oud)zwemmers bestaat er nog de mogelijkheid het persoonlijk record op de 25 meter vrije slag te verbeteren. Aansluitend is er gelegenheid zwemherinneringen met elkaar te delen onder het genot van een hapje en een drankje.
Meer info en inschrijven kan via de mail of telefonisch: 06-36360842.