6 september 2017, Middelharnis - "Het is nu aan de blanke, oudere man om vrouwen in zijn gelederen op te nemen. De wil is er zeker bij de vrouwen. Dat bewees de grote opkomst bij de avond ‘Vrouwen meer politiek actief’ donderdagavond in ’t Rondeel", aldus Maria Evers. Gastsprekers waren Ger van der Velde (VVD) en Lilian Jansen (SGP). Lees hieronder een verslag van de avond door Evers.

"“Ze zijn niet te vinden”, hoor je vaak als excuus voor het ontbreken van vrouwen in het bedrijfsleven, politiek en talkshows. Bij zo’n geweldig opkomst als vrijdagavond in ’t Rondeel in Middelharnis, moet je je toch in alle oprechtheid afvragen, of dat wel klopt. Misschien is het meer de huidige manier van vergaderen en politiek bedrijven, gecombineerd met de eigen onzekerheid, wat vrouwen tegenhoudt.

Daarbij komt natuurlijk het aantal uren dat in het metier gaat zitten. Lilian Jansen, SGP-vrouw uit Vlissingen is er wel een volle werkweek mee bezig. Maar… zij vormt een eenmensfractie en stopt veel tijd in haar contacten met de burgers. Petra ’t Hoen, raadslid voor de PvdA op Goeree-Overflakkee, komt er in een vierkoppige fractie met 10 uur per week aardig mee uit. Voordeel is dat zij graag stukken leest en zich verdiept in haar dossiers.

Ger van der Velde uit Zonnemaire, bekend op het eiland als voormalig en laatste burgemeester van Goedereede, is erin gerold. “Zelf had ik gedacht mijn hele leven boerin te blijven.” Zij kreeg pas interesse in politiek, toen er zaken speelden op Schouwen-Duiveland, die haar tegenstonden. Haar man heeft altijd achter haar keuzes gestaan en stimuleerde haar ook weer om te solliciteren naar de functie van burgemeester van Tholen, haar huidige functie. De hele zaal luistert ademloos als Van der Velde boeiend vertelt over haar ervaringen, die niet altijd even prettig waren.

Lilian Jansen kwam in de actieve politiek terecht toen er in Vlissingen geen mensen waren die op de lijst van de SGP wilden. “Ik zei tegen mijn vader, zet mij er dan maar op!” Nu kwam Lilian uit een politiek bewust gezin. “Mijn vader was jaren raadslid en thuis aan tafel ging het ergens over.” Toch was het voor haar een hele gebeurtenis. Ze werd het eerste vrouwelijke SGP-raadslid en dat feit kon rekenen op veel media-aandacht. Maar Lilian, nuchtere Zeeuwse zei, als ze weer eens werd gevraagd om op televisie te verschijnen: “Als je me wilt spreken, kom je maar naar Vlissingen.” Zo wist ze heel wat media-aandacht voor de stad te krijgen.

De avond werd georganiseerd door de drie vrouwelijke raadsleden Thea Both (CDA), Addy Reijerkerk (VVD) en eerder genoemde Petra ’t Hoen. Tussen de bedrijven door droeg Els van Wageningen eigen gedichten voor. Ook burgemeester Ada Grootenboer was van de partij: “De politiek zou een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij.” Momenteel zijn slechts 3 van de 29 raadsleden vrouw. Gezien de grote opkomst is er wel degelijk interesse bij vrouwen voor politiek."

Tekst en foto's Maria Evers.

[update 7-9-'17: tekst toespraak burgemeester, bron gemeente Goeree-Overflakkee]

"Heren en dames,

Van harte welkom op deze bijeenkomst met het thema ‘Vrouwen meer politiek actief’ of misschien beter gezegd ‘meer vrouwen politiek actief’. Een avond waarin we graag het belang naar voren willen brengen van evenwicht tussen mannen en vrouwen in politieke functies, en dan met name in het lokale bestuur van Goeree-Overflakkee.

Graag stel ik op voorhand dat dit streven niets te maken heeft met het feit dat vrouwen zich achtergesteld of minder gewaardeerd voelen. Nee, de grondslag voor deze bijeenkomst, op initiatief van de drie zittende vrouwelijke raadsleden in onze gemeenteraad, wordt gevormd door de overtuiging dat een goed democratisch bestuur een afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn. Natuurlijk gebeurt dat voor wat betreft de politieke voorkeur door middel van de gemeenteraadsverkiezingen. Maar voor wat betreft het geslacht van de leden van het gemeentebestuur is die verdeling er niet.

De kieswet voorziet er niet in om het evenwicht tussen vrouwen en mannen te regelen. Maar hoe langer je er over nadenkt, hoe meer het opvalt dat vrouwen maar een beperkt aandeel hebben in het openbaar bestuur. En ik denk – nu exact 100 jaar na het invoeren van het vrouwenkiesrecht – dat dat anders kan. Niet omdat mannen het niet goed doen. Niet omdat vrouwen het beter kunnen. Maar omdat evenwicht tussen mannen en vrouwen in het openbaar bestuur een afspiegeling van de samenleving is.

Maar ook omdat vrouwen andere kwaliteiten hebben dan mannen. Niet beter, niet slechter, maar anders. Mannen en vrouwen zijn verschillend, hebben verschillende eigenschappen en kwaliteiten, en kunnen elkaar daardoor uitstekend aanvullen, ook in het openbaar bestuur. Vrouwen zitten vaak ook nog in andere netwerken dan mannen. Ook hier op Goeree-Overflakkee. En dat, heren en dames, komt de kwaliteit van het openbaar bestuur ten goede denken wij, want zoals oud-minister Els Borst ooit zo mooi zei: “politiek is te belangrijk om het alleen aan mannen over te laten”.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 in het vooruitzicht, ontstaat op Goeree-Overflakkee een unieke kans om het evenwicht tussen vrouwen en mannen in de gemeenteraad te verbeteren. Slechts drie van de 29 raadszetels in onze gemeente zijn op dit moment ingevuld door vrouwen. Het zou zomaar kunnen dat er vrouwen in onze gemeente zijn, en zelfs dat er vrouwen in deze zaal zijn vanavond, die slechts een klein duwtje in de rug nodig hebben om zich aan te melden bij een politieke partij.

Vrouwen die zich verantwoordelijk voelen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het mooie eiland Goeree-Overflakkee. Vanavond is er gelegenheid om een beeld te krijgen wat het raadslidmaatschap inhoudt. Wij hebben vanavond twee vrouwelijke gastsprekers bereid gevonden u hun persoonlijk verhaal en visie te vertellen.

Mevrouw Ger van de Velde en mevrouw Lilian Janse, beiden momenteel politiek/bestuurlijk actief in Zeeland. Mevrouw van de Velde is burgemeester van Tholen en was voor de herindeling burgemeester van de voormalige gemeente Goedereede. Mevrouw Janse is raadslid in Vlissingen en het enige vrouwelijke SGP raadslid in Nederland.

Verder zijn vanavond natuurlijk onze drie huidige vrouwelijke raadsleden, Tea Both, Petra ‘t Hoen en Addy Reijerkerk aanwezig om u, te vertellen hoe zij in de politiek gekomen zijn, wat het raadslidmaatschap inhoudt en hoe zij daar inhoud aan geven aan de hand van een aantal actuele onderwerpen en vragen van u.

Het programma van vanavond wordt opgeluisterd door gedichten, geschreven en voorgedragen door de Dirkslandse schrijfster Els van Wageningen. Els heeft meerdere romans en gedichtenbundels op haar naam staan. De gedichten gaan vaak over vrouwen en passen dus heel goed bij het thema van deze avond.

Na de sprekers zal er een forumdiscussie zijn waaraan de zes politica’s van vanavond deelnemen. Ron de Rover zal straks de forumdiscussie leiden. Hij zal de avond verder leiden en aan het eind terugblikken op deze avond. Ron was raadslid sinds 2002 in de gemeente Middelharnis. Voor het zomerreces nam Ron afscheid van onze gemeenteraad vanwege een verhuizing naar een andere gemeente. Ron is eigenaar van Latitude Organisatie Coaching en trainer bij het opleidingscentrum van de ChristenUnie. Fijn dat je er bent Ron en dank dat je deze rol vanavond op je wilde nemen. Tijdens het informele gedeelte is er ook nog voldoende gelegenheid om met de dames persoonlijk in gesprek te gaan.

Ik ben verheugd dat u met zovelen hierheen bent gekomen. Ook omdat ik uit persoonlijke ervaring weet dat vrouwen vaak denken: politiek of openbaar bestuur, dat is niks voor mij, dat kan ik niet. Dat dacht ik namelijk ook toen ik als 21-jarige, door mijn toen nog aanstaande schoonvader, gevraagd werd naar een ledenvergadering van het CDA te komen. Politiek is niks voor mij en ik heb er ook geen verstand van, zei ik. Maar ik was wel zeer geïnteresseerd in de lokale samenleving en was ook wel benieuwd hoe je invloed kan uitoefenen om juist die directe leefomgeving van mensen beter te maken. Ik besloot toch te gaan, samen met een vriend uit onze vriendengroep weliswaar, maar ik ging. Wij werden die avond met open armen ontvangen, omdat de partij meer jongeren wilde betrekken om een goede afspiegeling van de samenleving te krijgen. Hans, zo heette mijn vriend, en ik werden meteen gevraagd lid te worden, zodat we het jaar daarop op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen konden worden geplaatst. Overrompeld als we waren hebben wij beiden daarop ja gezegd, in de veronderstelling dat je zomaar niet 1,2,3 in de gemeenteraad komt. Het CDA had toen vier van de elf zetels van de gemeenteraad van Willemstad. Hans en ik kwamen op de lijst en werden met voorkeursstemmen gekozen. Het CDA ging toen ook van vier naar zes zetels. En daar zat ik toen, zo groen als gras maar zeer geïnteresseerd in alle maatschappelijke vraagstukken en dossiers die langs kwamen. Het gaf mij ontzettend veel voldoening om mee te praten en mee te beslissen over zaken die van belang zijn voor het dagelijks leven van mijn stadje. Ik kon daadwerkelijk iets terug doen voor die samenleving die mij zo lief was. Ik werd gegrepen door het openbaar bestuur. Geïnspireerd door ervaren politici en bestuurders leerde ik steeds bij.

Na het raadslidmaatschap kwamen er nog andere functie in het openbaar bestuur/ de lokale overheid op mijn pad. Ik werd als raadslid tevens commissievoorzitter, ik werd raadsgriffier en wethouder en ben nu burgemeester. Steeds was er wel iemand op mijn pad die mij wees op mijn verantwoordelijkheid een volgende stap te zetten. (daar ben ik wel gevoelig voor). Soms had ik dat ook even nodig en ik zie om me heen veel vrouwen die dat nodig hebben. Mijn advies aan u is: denk niet te snel dat je iets niet kan. Als je geïnteresseerd bent, denk er over na, stap erin en ga het ervaren.

Ik hoop dat deze avond u/jullie duidelijkheid kan bieden over de mogelijkheden en voordelen van de bijdrage van vrouwen in het openbaar bestuur. En vooral wat het raadslidmaatschap inhoudt, zodat eventuele drempels worden weggenomen en u geïnspireerd raakt door de verhalen die u vanavond hoort. En natuurlijk hoop ik ook dat dat resulteert in een toename van vrouwelijke raadsleden in maart 2018 of later.

Ik wens u een gezellige, boeiende en leerzame avond!

Dank voor uw aandacht. En dan vraag ik nu uw aandacht voor Els van Wageningen."