Oude-Tonge/Middelharnis - Op vrijdagmiddag 1 september 2017 kwam er een mail binnen van diverse bewoners van de Oudelandsedijk 17 te Oude-Tonge, die door een ingenieursbureau een akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai hebben laten uitvoeren. Dit werd aangevuld met een drietal mails als achtergrondinformatie. Door dit nieuw uitgevoerd akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai valt, volgens deze bewoners, de geprojecteerde locatie Battenoord (windparken Blaakweg, Suyderlandt) en AW Polder sowieso af en worden er grote vraagtekens gezet bij de goedkeuring van de eerdere projecten "Opschaling 7 naar 4 windmolens plan Battenoord" en het op dit moment in uitvoering zijnde windpark Krammer. De bijbehorende mails zijn ook allemaal aan de gemeenteraad van gemeente Goeree-Overflakkee gestuurd en betreffen een verzoek tot uitstel van de behandelingsprocedure alsmede de fysieke verplaatsing van de geprojecteerde windparken buiten de huidige invloedssfeer. Lees hieronder verder.

Nieuw akoestisch rapport Tauw toont aan dat uitbreiding windpark Battenoord niet mogelijk is

Een namens bewoners van de Oudelandsedijk te Oude-Tonge door ingenieursbureau Tauw 1) uitgevoerd akoestisch onderzoek wegverkeer toont overduidelijk aan dat wegens de huidige aanwezige geluidsniveaus van de N59 alsmede de Oudelandsedijk zelf de maximaal toelaatbare geluidsgrenzen voor woongenot zijn bereikt en er daarom geen enkele ruimte bestaat voor extra geluidsemissiebronnen zoals windturbines.

ngezien de geluid voortbrengende omgevingsfactoren (wegen) N59 en Oudelandsedijk reeds lang aanwezig zijn, zetten bovengenoemde conclusies grote vraagtekens bij enerzijds de vanwege windpark Krammer en de opschaling van windpark Battenoord "van 7 naar 4" verkregen vergunningen en anderzijds de nog te verlenen vergunningen en toestemming voor het wijzigen van de bestemmingsplannen vanwege de windparken Blaakweg, Suyderlandt en windlocatie Anna Wilhelminapolder.

De grote vraag die zich hier opdringt is: hoe heeft het kunnen gebeuren dat blijkbaar bij geen van de genoemde vijf windprojecten een betrouwbaar akoestisch onderzoek is uitgevoerd? Immers was dit wel gebeurd, dan zou ondubbelzinnig zijn gebleken dat gezien de geluidseisen geen van deze projecten zou mogen doorgaan; gezien de cumulatieve effecten zouden een vijftal projecten extra al helemaal niet mogelijk zijn.

De akoestische onderzoeken bij dergelijke projecten worden door of in opdracht van de initiatiefnemers zelf uitgevoerd, waardoor een objectieve toetsing zeker gewenst is. De kennis hiervoor is vaak niet aanwezig bij Gemeenten, niet duidelijk is of en door welke instantie er dan wel een toetsing wordt uitgevoerd of dat de onderzoeksresultaten gewoon zonder meer worden aangenomen, als zijnde "het zal wel goed zijn". De genoemde constateringen rondom het aspect geluid roepen ook vragen op omtrent de betrouwbaarheid van de overige overlast gevende elementen als slagschaduw en visuele interferentie, met name omdat het onderzoek en vervolg daarop op een vergelijkbare wijze plaatsvindt.

De genoemde bewoners zijn over deze gang van zaken zeer ontstemd en zijn van mening dat bij dergelijke ingrepen men toch op de controlerende functie van de (lokale) overheid mag vertrouwen. Nu dit blijkbaar niet zo is, eisen zij a) een grondig en objectief onderzoek naar de genoemde gang van zaken, b) vanwege de (te verwachten) overlast een bouwstop van windpark Krammer, c) een acute stilstand met ontmanteling van het bestaande windpark Battenoord en d) vanzelfsprekend het schrappen van de geprojecteerde windparken Blaakweg, Suyderlandt en Anna Wilhelminapolder."

1) Tauw is een Europees advies- en ingenieursbureau met een sterke positie in milieuadvies en de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving. Een van de specialismen is trillings- en geluidsonderzoek inzake woningen langs wegen. Tauw wekt met ruim 1000 medewerkers vanuit vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Meer informatie

Zie hieronder foto's (met datum van verzending) van de diverse mails die verstuurd zijn naar gemeente Goeree-Overflakkee. Mocht u meer informatie of details willen weten, voelt u zich dan vrij te mailen naar DIT adres.

[Up-date 5-9-'17, 11:30 uur] "De vier windturbines (zie foto 1.) staan regelmatig te bulderen en te brommen. Inwoners van Nieuwe-Tonge ervaren als zeer storend, echter gemiddeld per jaar schijnt het geluid aan de normen te voldoen. Als het niet waait hoor je ze niet!Het college van B&W wil vergunningen verstrekken om nog een rij windturbines tussen deze het Nieuwe-Tonge in te bouwen."