Goeree-Overflakkee - Op 31 augustus 2017 komt het onderwerp windenergie aan de orde op de eerste raadsvergadering, na de zomervakantie, van gemeente Goeree-Overflakkee. Een onderwerp dat de gemoederen op "Flakkee" nogal in beweging brengt. Hans Has, bestuurslid van belangenvereniging MegaMolensMegaoverlast (kortweg 3MO) heeft een ingezonden brief gestuurd als reactie op dit artikel: 'Een tweede impressie uit het windputje van Goeree-Overflakkee', door Dorpsraad 'Nieuwe-Tonge in bloei', Dorpsraad Oude-Tonge en Stichting Mallemolens. Lees hieronder verder.

---

Tegen windenergie en dus tegen windturbines bij Oude- en Nieuwe-Tonge

"Bij het artikel van Ies Hartog over het ‘windputje’ van G.O. (2) in het GGOF van 15 augustus j.l. wil ik graag, als bestuurslid van 3MO, enkele overwegingen plaatsen. 3MO (voluit: MegaMolens MegaOverlast) heeft al vanaf het voorjaar van 2012 gewezen op de ellende die ons eiland te wachten staat bij de windopgave van 300 MW voor ons eiland van, nu nog, rust en ruimte. Alle politieke partijen hebben we, zo goed als we konden, geïnformeerd over de ons inziens kwalijke gevolgen die al die turbines met zich meebrengen. We hebben minstens vijf keer ingesproken tijdens de raadsvergaderingen. We hebben in het GGOF, Eilanden-Nieuws en Ons Eiland artikelen geschreven, we hebben de dorpsraden van de kernen op Oostflakkee uitgenodigd om te waarschuwen tegen NIMBY-gedrag (Windmolens? Ja graag, maar niet bij ons). Opmerkelijk hierbij was, dat Nieuwe-Tonge niet de moeite nam om te komen, Oude-Tonge had geen standpunt en later bleek Den Bommel tevreden toen de geplande turbines bij de N59 vervielen en in de Anna-Wilhelmina-polder ten oosten van Oude-Tonge gaan komen.

Wij zien met verbazing aan, dat het gevecht pas na het plaatsingsbesluit is losgebarsten. Wie interesseerde het voordien? Was het niet al lang bekend, dat Zeeland het gebied bij de Krammersluizen vol zou gaan zetten? Al enige jaren. Minder bekend was het stiekem vol zetten van het gebied in Brabant aan de andere kant van het Volkerak. Kijk maar eens vanuit zuidoost Flakkee naar de wirwar van molens achter het Piet-de-Wit-windpark. Niet alleen in elke provincie in Nederland komen steeds meer van die ‘prachtige” turbines en, schrik maar niet, ze zullen ook steeds hoger worden. Dit is nog lang niet alles. Ik durf te voorspellen, dat na 2020, als de zee zo langzamerhand volstaat en 6000 MW aan geïnstalleerd vermogen op land is neergezet, zoals het energieakkoord voorschrijft, er nog heel veel initiatieven voor veel meer molens op land zullen komen. En de landelijke en provinciale politici gaan graag hierin mee om hier of elders het land vol te bouwen met windturbineparken en zonneweides. 3MO heeft in 2013 al de hand gelegd op een weerzinwekkend rapport van de provincie Zuid-Holland, getiteld “Zuid-Holland op St(r)oom!”. En de raad hierover geïnformeerd in de openbare vergadering van 13 maart 2014. Je weet niet wat je leest. Bij allerlei lieden die de wereld met windstroom denken te kunnen redden, leven kennelijk dit soort ideeën.

U kunt het zelf nagaan in bovengenoemd rapport. Op p.34 “Goeree-Overflakkee als OPEC eiland” als ook op p.56 en 57. “Met 23PJ per jaar kan Goeree-Overflakkee uitgroeien tot een van de grootste windparken ter wereld”.

https://www.zuid-holland.nl/publish/pages/8780/zuid-hollandopstroom.pdf

En wat is nut en noodzaak van deze ellendige ontwikkeling? Duitsland is ons voorbeeld, en veel Duitsers kunnen de energierekening nu al niet meer betalen, terwijl het afgelopen jaar de uitstoot van CO2 niet eens is afgenomen! Hoe kan het toch zijn dat mensen die zich verzetten tegen windparken in hun woonomgeving het niet erg vinden als de turbines ergens anders worden geplaatst? Zijn die dingen echt zo nuttig? Wie beweert dat? Ja Deltawind bijvoorbeeld. Vraag Deltawind niet waarom windstroom moet. Het zou raar zijn als hun vertegenwoordigers niet opkomen voor hun eigen belangen. Ook de landeigenaren die in de rij staan om turbines op hun land te krijgen, vinden het fantastische apparaten. Nooit gehoord hoeveel vergoeding ze krijgen voor elke turbine op hun land? Dat hebben we al eerder in de plaatselijke pers aangegeven. En wie betaalt die dingen eigenlijk? U, via de steeds hoger wordende ODE-belasting op uw energierekening. Die tientallen miljarden gaat u echt betalen. Wind is gratis, maar windstroom niet! Integendeel. Waarom wordt er nog steeds door zoveel burgers geloofd dat we tegenwoordig hiermee zo fijn duurzaam bezig zijn? Hoe groot is de noodzaak, hoe groot is het nut? Wat politici hierover te berde brengen is vaak tenenkrommend. Hun kennis van energie is doorgaans minder dan oppervlakkig. En wij slikken alles maar. Bang gemaakt door lieden als Al Gore met zijn ‘ongemakkelijke waarheid’. De man die in 2008 suggereerde: ‘the North polar ice cap may well be completely gone in 5 years’. Och, zoals het weer zich vaak niet houdt aan de weersverwachting, zo houdt het klimaat zich kennelijk niet aan de IPPC-modellen van de klimaatwetenschappers. Bang gemaakt, geven we gezamenlijk miljarden uit aan een industrie die nooit zal kunnen leveren wat ze belooft. Al laten we nog tientallen malen meer windmolens en zonnepanelen neer zetten op G.O., zoals in het idiote rapport van deze provincie beschreven. Wat willen en kunnen we hiermee bereiken?

- Voldoende energie? Onmogelijk.

- Betrouwbare, altijd beschikbare energie? Op zon en wind kun je niet rekenen.

- Betaalbare energie? Ik voorspel u dat de minima binnen een aantal jaren, net zoals de huurtoeslag, in aanmerking zullen komen voor een nieuwe toeslag, de energietoeslag, eveneens te betalen uit de algemene middelen (de belastingen).

Och, misschien bent u voor grootschalige opwekking van windenergie, maar liever niet zo dichtbij. En kunt u als lid van Deltawind zelfs nog een financieel graantje meepikken. Maar klaag dan niet, dat die sprinkhanenplaag van al maar meer windmolens steeds erger wordt en hoe dan ook uw directe omgeving zal bedreigen. NIMBY kan u misschien even helpen ze van u af te houden. Maar als we zo zwaar leunen op wind, zon en biomassa met een ongelooflijk toenemende vraag naar elektrische energie van de e-bike, de stekkerauto, de elektrische verwarming i.p.v. de gasgestookte ketel, de scheepvaart en het luchtverkeer niet te vergeten, dan moeten we ons echt eens afvragen of we echt zo duurzaam bezig zijn.

Dit soort overwegingen hebben we als 3MO steeds geformuleerd. Nooit waren we voor plaatsing, want geen voorstander van grootschalige opwekking van windstroom. Het blijft nog steeds roepen in de woestijn, zolang de politieke partijen in dit land op hun pro-wind standpunt blijven staan. Ze zijn bang de milieuboot te missen en hebben zich met betrekking tot het onderwerp energie uitgeleverd aan de milieubeweging, of ze zwemmen met de stroom mee, want de kiezers zijn bang gemaakt. Slechts een of misschien twee partijen komen met een kritisch eigen geluid. De plaatselijke afdelingen van de landelijke partijen zitten, als de protesten tegen plaatsing toenemen, in een nogal lastig parket. Dan komen ze ineens met een motie om de pijn wat te verzachten, terwijl hun partij in de Tweede Kamer een groot voorstander is van meer van die ‘duurzame’ turbines.

Ten slotte citeer ik nog fragment uit een tekst van ons die we alle raadsleden hebben gestuurd voor de raadsvergadering van 15 mei 2014: "U, als gemeenteraadslid, moet binnenkort meebeslissen over de plaatsingsgebieden van meer windturbines op Goeree-Overflakkee. We hebben het over 60-80 zeer grote Euromast-hoge turbines erbij. Nog afgezien van het op GO straks zeer zichtbare (Zeeuwse) windpark Krammersluizen met 31 turbines. En misschien moeten we er zelfs van uitgaan, dat dit slechts het voorspel is van veel meer". "

Hans Has, bestuurslid 3MO.