14 augustus 2017, Goeree-Overflakkee - Deze keer een tweede impressie uit een deel van de samenleving van de dorpen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, ofwel "het windputje van Goeree-Overflakkee, deel 2". Bij de inwoners, van met name deze twee dorpen, is nog steeds veel onrust over de "vele grote windturbines" die rond de dorpen worden gebouwd. Lees hieronder: Het windspook waart nog steeds rond in de straten van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge.

"Het is alweer vijf weken geleden dat de fracties van de SGP, CDA en CU in de vergadering van de gemeenteraad op 6 juli 2017 besloten de dorpskernen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge vol in de wind te zetten.

Het is stil in de bestuurlijke kringen van de gemeente Goeree-Overflakkee. Alle bestuurders genieten van een vakantie, verzoeken om overleg te plegen worden weggeschoven in de tijd en komen moeizaam tot stand. Met het verstrijken van de o zo langzaam voorbij tikkende tijd wordt het ongeloof en teleurstelling in de gemeentelijke politiek steeds groter. De gedachten gaan daarbij terug naar de vergadering van 6 juli waarin de PvdA een motie indiende om een onderzoek uit te laten voeren naar de plaatsing van windturbines in de Polder Diederik en de nadere besluitvorming met betrekking tot het windpark Battenoord uit te stellen totdat het onderzoek is afgerond.

De fracties van de SGP, CDA en CU stemden tegen en de motie werd daarom verworpen. Als verklaring voor het tegenstemmen werd naar voren gebracht dat de locatie al was onderzocht en feitelijk alle gegevens voorhanden zijn. Voor de niet ingewijde lezer wordt bedoeld, dat ongeveer vier jaar geleden deze kleine locatie net als vele andere locaties is onderzocht en gekozen is voor een andere variant, namelijk grote clusters. Door deze keuze vielen in potentie goede kleine locaties (plaatsingsgebieden) af.

Wat deze fracties gemakshalve vergeten is dat de situatie nu dus anders is. Er is voor de noordrand van het eiland een andere keuze gemaakt en het gehele zuidwestelijk deel van het eiland is windturbine vrij geworden en min of meer gelijkgesteld met de kop van het eiland waar tot 12 mijl uit de kust (zeemijlen) geen windturbines mogen worden gebouwd. Dit onder meer vanwege het kwetsbare landschap en het economisch belang van het toerisme.

Door deze keuze en de nu uitgesproken feitelijke weigering nogmaals een locatie te onderzoeken, zeggen deze partijen tegen de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, net als vier jaar geleden, .. het gebied aan de zuidzijde van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge is al verpest door de plaatsing van 4 windturbines van 150 meter hoog in de polder Battenoord en door het park Krammersluizen / Grevelingendam, totale grootte 34 windturbines van 185 meter hoog met verlichting, met op de achtergrond het verder weg gelegen park tussen Battenoord en Herkingen en het in voorbereiding zijnde park ten oosten van de dorpskern Oude-Tonge. Met andere woorden: “Een tandje bij wat de overlast betreft moet kunnen.” Dat de regie voerende wethouder trots is op het feit dat er nog maar zes windturbines bijgebouwd gaan worden brengt hoongelach te weeg bij de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. Elke geloofwaardigheid is daarmee verspeeld.

Veelgehoord argument van partijen is dat er “een waterbedeffect volgt”. Daarmee wordt bedoeld dat de bouw van windturbines op andere plaatsen ook op tegenstand zal stuiten. Daarmee worden feitelijk de belangen van de dorpsgemeenschappen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge opgeofferd aan “koudwatervrees” van de SGP, CDA en CU. Ga een beoordeling op een ander plaats niet uit de weg en maak de polders aan de zuidzijde van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge niet tot één groot windturbine landschap is de boodschap uit Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. Onbegrip heerst alom omdat om nog steeds onduidelijke redenen vastgehouden wordt aan een vier jaar geleden genomen besluit. Door nu alleen maar voor een procesmatige aanpak te kiezen, worden de feitelijke afspraken van vier jaar geleden over de vervolgprocedures en over invloed van de bevolking op het eiland buiten spel gezet. Welke andere, vooralsnog duistere belangen spelen op de achtergrond mee?

Een zo weinig gedragen besluitvorming kan toch niet de bedoeling zijn. De inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge begrijpen bestuurlijke keuzen en gaan hun portie windturbines niet uit de weg. Niet verklaarbaar blijft waarom bewust deze dorpskernen door de plannen van Deltawind en andere initiatiefnemers en de standpuntbepaling van de fracties van SGP, CDA en CU zo zwaar getroffen moeten worden.

Bij deze nogmaals een oproep aan het gezonde verstand om de windturbine lasten eerlijker over het eiland Goeree-Overflakkee te verdelen of de lat minder hoog te leggen. De mogelijkheden zijn er nadrukkelijk. Toon bestuurlijk lef en luister naar de bevolking. Dat aan de rand van de gemeente het megaproject Krammersluizen / Grevelingendam langzaam maar zeker gestalte krijgt, blijkt uit de eerste drie windturbines die worden opgetrokken. Nog niet eens op de helft van de uiteindelijke hoogte (ten tijde van het schrijven van de impressie) zijn deze palen als eerste in een zwerm van 34 al duidelijk zichtbaar in het landschap. Een gruwelijke voorbode van wat straks komen gaat.

Ps. Maandagavond 14 augustus is er een extra coalitie overleg i.v.m. windparken en het Fort."

Tekst en foto's (enkele nieuwe beelden bouw eerste van 34 palen van windpark Krammer) behoren bij ingezonden stuk. Foto 6 is genomen vanaf de Zuiddijk, Oude-Tonge.