8 juli 2017, Nieuwe-Tonge - Eerder deze week kon u lezen van de onrust die er is bij inwoners, van met name Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge, over de vele grote windturbines die rond de dorpen gaan worden gebouwd. De eerste behandeling van de vergunningaanvraag voor windpark Battenoord is afgelopen donderdagavond 6 juli jl in de openbare raadsvergadering behandeld. Lees hieronder de reactie (met als titel "SGP, CDA, CU zetten de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge vol in de wind") en het verslag van de dorpsraden en stichting Mallemolens op deze avond, waarin door de gemeenteraad maar liefst heeft bijna anderhalf uur besteed werd aan dit onderwerp.

Verslag gemeenteraadsvergadering Goeree-Overflakkee 6 juli 2017

"Onder agendapunt 11, met als onderwerp “Windlocatie Battenoord” heeft de gemeenteraad in eerste aanleg gesproken over de plannen van Deltawind en anderen om dichtbij de dorpskernen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge zes windturbines te bouwen naast de al bestaande vier bij Nieuwe-Tonge en de 34 in aanbouw zijnde turbines bij de Krammersluizen en Grevelingendam.

De gemeenteraad heeft bijna anderhalf uur besteed aan dit onderwerp. Alle fracties hebben vragen aan het college gestelde en Adrie Kom van dorpsraad Oude-Tonge, Ies Hartog en Ad van Buren op persoonlijke titel als de heer Middelbos namens Deltawind en anderen hebben aan het begin van de discussie een zogenaamde inspreekreactie gegeven. De rode draad van de inspreekreacties van de dorpsraad Oude-Tonge en van de heren Hartog en Van Buren is samen te vatten als: “gemeenteraad bedenk u voordat u een besluit neemt”. Gepleit werd voor uitstel van de besluitvorming tot het moment dat echt duidelijk is wat de 185 meter hoge windturbines van windpark Krammer/Grevelingendam voor effect hebben op de omgeving. Naar verwachting zal dit over vier maanden duidelijk worden. Daarnaast werd gepleit alternatieve locaties serieus te onderzoeken. De heer Middelbos bracht naar voren dat met het initiatief van Deltawind de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge het beste af is. Hij verwees daarbij naar de enorme opkomst van mensen op een gratis open dag bij de bestaande windturbines op 8 juli 2017, hetgeen een besmukte reactie op de tribune teweegbracht.

Op met name kritische vragen vanuit de oppositie (PvdA, VKGO en EvV) en de VVD als collegepartij, bracht wethouder Tollenaar naar voren zoals hij dit bij vele gelegenheden eerder deed, dat het aan zijn inzet te danken was dat Goeree-Overflakkee maar een windopgave van de provincie heeft gekregen van 225 MW. Vanwege zijn regiefunctie hebben de dorpskernen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge slechts te maken met een geringe uitbreiding van het bestaande windpark Battenoord. Het onderzoeken van alternatieve locaties vond hij niet nodig omdat alles al bekend is en de overlast voor Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge door zijn inzet aanvaardbaar is te noemen. Deze mening werd niet gedeeld door de PvdA, VKGO en EvV

Na een uur vergaderen is door de heer Eijkenduijn (PvdA) een motie ingediend. In de motie wordt het college gevraagd:

“Eenzelfde onderzoek als het onderzoek naar plaatsing van windturbines langs de N59, uit te voeren naar mogelijke plaatsing van windturbines in de polder Diederik en nadere besluitvorming met betrekking tot het windpark bij Battenoord uit te stellen totdat het onderzoek is afgerond.”

De wethouder herhaalde dat alles al onderzocht was en kon zich dan ook niet vinden in de strekking van de motie. De heer Eijkenduijn, met name uitgenodigd door kritische vragen van de SGP, CDA en CU, verdedigde de motie met een uitgebreide toelichting. Daarbij gaf hij aan de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge serieus te nemen en niet bang te zijn van de door het college vlak voor de vergadering overhandigde brief van de met milieuzaken belaste gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

De inschakeling van de provincie door de wethouder werd door de op de tribune aanwezige belanghebbenden uit Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge met argwaan aanschouwd. Te horen was dat dit in schrille tegenstelling stond met het uitblijven van elke actie door de heer Tollenaar tijdens de bijeenkomsten in het najaar van 2016. In gedachten ging men op de tribune terug naar de bijeenkomst in Nieuwe-Tonge in verenigingsgebouw Elim waarbij een inwoner de wethouder vroeg hoe Nieuwe-Tonge de wethouder kon helpen met het innemen van een standpunt naar de provincie. De wethouder zweeg en deed vervolgens zeven maanden niets tot de raadsvergadering van donderdagavond 6 juli. Voor de inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge de bevestiging dat zij al die tijd niet serieus zijn genomen door de wethouder, dit in combinatie dat de indruk bestaat dat hij elk serieus onderzoek naar alternatieven niet wil. De gedachte op de tribune overheerste dat hij een verborgen agenda heeft. Van open en eerlijke politiek is geen sprake meer.

De dreiging vanuit de provincie ging bij een aantal raadsfracties te ver, maar was voor de collegepartijen geen aanleiding de wethouder hierop aan te spreken. Vervolgens kwam de woordvoerder van de SGP met het verzoek aan de voorzitter de vergadering te schorsen voor intern beraad. Dit werd toegestaan en de coalitiepartijen trokken zich in een van de achterkamers van het vergadercentrum terug om een gezamenlijke reactie op de motie te geven.

Na de schorsing kreeg de heer Herweijer het woord en hij verklaarde dat de SGP de motie niet kan ondersteunen. De motie werd alsnog in stemming gebracht en werd door de meerderheid van de SGP raadsleden, de volledige CDA en CU-fracties en een minderheid in de VVD-fractie weggestemd. Daarmee de aanwezige belanghebbenden op de publieke tribune in verbijstering achterlatend over zo’n voor de kiezers onbegrijpelijk politiek spel. Een kans op een eerlijke open discussie over windenergie en de plaatsing van windturbines is voor in ieder geval 2100 inwoners uit Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge voorlopig van de baan. De hoop is, misschien wel tegen beter weten in, dat de gemeenteraad in augustus of september aanstaande bij de behandeling in tweede aanleg meer naar de kiezers luistert en niet alleen verwrongen vasthoudt aan procedures. Met een zodanige uitstraling wordt in ieder geval de kiezer in Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge niet bereikt. Een vervreemding van de kiezer met de aanstaande gemeenteraadsverkiezing voor de deur, kan toch in alle redelijkheid niet de bedoeling zijn."

Hoor en wederhoor

De redactie van Koole Media Service heeft deze keer geen 'hoor en wederhoor' van de gemeente gevraagd, aangezien op ingezonden brieven naar gewoonte, nooit een publiekelijke reactie gegeven wordt en u de reactie van gemeente Goeree-Overflakkee zelf kunt terugluisteren. De raadsvergadering van 6 juli 2017 is HIER terug te luisteren op de website van gemeente Goeree-Overflakkee.