Nieuwe-Tonge - Bij de inwoners van met name Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge is veel onrust over de vele grote windturbines die rond de dorpen gaan worden gebouwd: "De gemeente zegt steeds, dat dit allemaal wel mee valt." De dorpsraden van beide dorpen en stichting Mallemolens vragen uitstel voor het besluit windpark Battenoord te vergunnen: "Tot dat over enkele maanden de eerste ca. 185 meter hoge turbines van windpark Krammer er staan en we het echt zien wat de impact van 34 turbines gaat worden. Dit is vanaf een beeldscherm moeilijk voor te stellen hoe dit soort grote turbines in de ruimte staan." De eerste behandeling van de vergunning aanvraag voor windpark Battenoord wordt donderdagavond 6 juli 2017 in de raad behandeld. Lees hieronder de brief die de dorpsraden en stichting schreef aan gemeente Goeree-Overflakkee.

Brief Dorpsraad Oude-Tonge, Dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! en Stichting Mallemolens, op 3 juli 2017:

'Reactie van stichting Mallemolens en dorpsraden Oude- en Nieuwe-Tonge'.

De bewoners van Oude- en Nieuwe-Tonge vinden dat er veel te veel grote en zeer grote windturbines rond de dorpen komen en verzetten zich tegen de toekomstige massale aanwezigheid van windturbines middels: 2100 handtekeningen, verschillende bijeenkomsten, ca. 370 zienswijzen (bezwaarschriften) en tal van oproepen aan de gemeente, allen met dezelfde boodschap: “Geen uitbreiding van windpark Battenoord en schrap deze voorkeurslocatie”.

Wethouder Tollenaar heeft ons gedurende dit traject gevraagd alternatieven aan te dragen. Eén van die alternatieven voor de windturbines is plaatsing langs de noordkant van de N59 tussen Hellegatsplein en de aanlanding op Flakkee.

Wij allen wisten en weten dat dit een mooi natuurgebied is. Verschillende instanties hebben ons gezegd dat het plaatsen van windturbines in natuurgebieden onder bepaalde voorwaarden mogelijk is en we kennen daar ook voorbeelden van. Ook het bouwen in het water is mogelijk. Windpark Fryslân wordt in het IJsselmeer gebouwd, één van de drie meest belangrijke natuurgebieden van Nederland. Daarmee willen wij niet zeggen dat de natuur maar om zeep mag worden geholpen.

Het verbaasde ons dan ook dat er voor het onderzoek is uitgegaan van de plaatsing aan de zuidzijde van de N59, tussen de weg en de hoogspanningsleidingen, wat zeker extra risico’s met zich mee brengt.

Dat de uitkomst van de quickscan dan nu ook is, dat plaatsing van windturbines daar erg moeilijk is vanwege de natuur verbaast ons dan ook niet. Het ging er ons meer om onder welke voorwaarden is het wél mogelijk. In gebied Battenoord-Grevelingen vliegen volgens rapporten minstens net zo veel vogelsoorten als in het gebied rond de N59, Volkerak – Haringvliet. Overal waar windturbines staan vallen slachtoffers onder de vogels.

Verder willen wij erop wijzen dat wij meerdere alternatieven hebben aangereikt, daarvoor hebben we met diverse instanties zoals Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat gesproken. In feite is het ook niet aan ons om locaties voor windturbines aan te wijzen. Ons standpunt is en blijft: “geen uitbreiding van windpark Battenoert” en zo willen wij de ruimte rond Oude- en Nieuwe-Tonge enigszins vrijhouden; 46 grote windturbines vinden we meer dan genoeg.

Daar over enkele maanden, in september- oktober, de eerste 185 meter hoge turbines van windpark Krammer zichtbaar zullen zijn, hebben we een beroep gedaan op het college en de raad de behandeling van windpark Battenoert uit te stellen tot die tijd, zodat allen zich een beter beeld kunnen vormen wat de impact hiervan gaat worden op onze leefomgeving.

Het persbericht van Deltawind, waarin wordt gesuggereerd dat het besluit over windpark Battenoord al is genomen, vinden wij misleidend en onwaardig voor een bedrijf dat verkondigt zich erg betrokken te voelen bij de omgeving en zich sociaal wil gedragen. Het is onze gemeenteraad die moet gaan beslissen of het bestemmingsplan wordt gewijzigd en of zo de bouw van windturbines mogelijk wordt.

Daarom doen we een oproep aan allen die zich betrokken voelen bij windpark Battenoert om de eerste raadsvergadering op 6 juli a.s., waar deze zaak zal worden behandeld, bij te wonen.

Zo hoorden we laatst iemand zeggen: "De gemeente is er voor de burgers, niet voor het oplossen van het wereldwijde klimaatprobleem… "