Middelharnis - De raadsvergadering van 18 mei 2017 had geen insprekers door raadsleden werd over vier onderwerpen mondelinge vragen gesteld. De heer De Vos (VKGO) stelde mondelinge vragen over achtereenvolgens de sloop van een historisch bruggetje in Dirksland, de huisartsenpraktijk in Den Bommel en over de onveilige situatie op de Kaai in Oude-Tonge. De heer Van Alphen (Eiland van Vrijheid) stelde een mondelinge vraag over het onderzoek naar een alternatieve windlocatie. De heer Eijkenduijn (PvdA) verzocht een interpellatiedebat te houden over het onderzoek naar windturbines langs de N59, maar daar kon de meerderheid van de raad deze vergadering niet mee instemmen. Lees hieronder verder over de beeld- oordeels- en besluitvormende fase.

Beeldvormende fase

In de beeldvormende fase werden twee presentaties gegeven. Allereerst gaf Vluchtelingenwerk Goeree-Overflakkee een enthousiaste en informatieve presentatie over de werkzaamheden en ervaringen van Vluchtelingenwerk in het kader van Gast van de raad. Vervolgens gaf wethouder Feller een presentatie van de Kadernota 2018. Na de beraadslaging werd besloten dat dit onderwerp geagendeerd kan worden in de oordeelsvormende fase van de volgende vergadering. Verder werd in deze fase op verzoek van de fractie van de PvdA gesproken over de brief van de Cliëntenraad Participatiewet inzake de Verordening Cliëntenraad Participatiewet en op verzoek van de fractie van VKGO over de brief van het college met de beantwoording van de vragen van VKGO inzake de Stichting Sport en Recreatie.

Oordeelsvormende fase

In de oordeelsvormende fase sprak de raad allereerst over de Speelnota Goeree-Overflakkee 2017-2022, de Visie Sanering woningbouwlocaties bestemmingsplannen Goeree-Overflakkee en de eerste tussentijdse rapportage 2017. Met deze voorstellen kon de raad na de beraadslaging direct en unaniem instemmen, met uitzondering van de Visie sanering woningbouwlocaties bestemmingsplannen Goeree-Overflakkee. Hiermee stemde de raad bij meerderheid in, met alleen tegenstemmen van de fracties van VKGO en fractie Maliepaard. De heer Heintjes (VKGO) legde hierbij een stemverklaring af. Vervolgens is gesproken over de discussienota functie en bestemming van recreatieterreinen. Het voorstel werd unaniem aangenomen. Hierbij diende de heer Maliepaard (fractie Maliepaard) een motie in over het stopzetten van handhaving op het Fort Prins Frederik. De motie werd hoofdelijk in stemming gebracht en verworpen met 7 stemmen voor en 19 stemmen tegen. De heer C.G.M. Grinwis (SGP) en de heer Osinga (VVD) legden hierbij een stemverklaring af. Tot slot werd door de heer Pijl (CDA) namens alle fracties een motie ingediend over de pulsvisserij. De motie werd unaniem aangenomen. Het in deze fase geagendeerde Verkeerscirculatieplan Ouddorp II werd doorgeschoven naar de volgende vergadering.

Besluitvormende fase

In de besluitvormende fase is tot slot unaniem ingestemd met het voorstel bestemmingsplan Langeweg 26B te Stellendam.

Officiële publicatie van de daarvoor in aanmerking komende besluiten volgt nog. De raadsvergadering is na te kijken en luisteren via de website van de gemeente.