Goeree-Overflakkee - Twee bekende schrijfsters, een avond in het Streekmuseum, een cultuurhistorische markt met presentaties en muziek. De Maand van de Geschiedenis is een prachtige samenwerking tussen De Motte, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekarchief Goeree-Overflakkee en Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit de gemeente. Er is veel uit de kast gehaald om de Maand van de Geschiedenis dit jaar een aantrekkelijke inhoud te geven. Lees hieronder verder.

Vrijdagavond 27 oktober vertelde econoom en journalist Annegreet van Bergen in het Rondeel over de verworvenheden van onze tijd. Zij wil een positief antwoord geven op de economische crisis. “Op een sombere novemberochtend realiseer ik me dat we rijker zijn geworden dan dat we ooit hadden kunnen dromen. Ons inkomen is verviervoudigd! Er zijn goede opleidingen, goede zorg en mooie wegen.”

Van schraal naar royaal
Van Bergen zoekt uit wat economische groei concreet inhoudt. “Alleen cijfers zeggen niets. Ik ben gaan kijken met de ogen van mijn 60-jarige oma uit 1959.” Dat resulteerde in een boek waarin zij prettig leesbaar en systematisch ons leven en ons bestedingspatroon behandelt. “Er zijn beroepen verdwenen door een andere manier van produceren en meer mechanisatie. Nieuwe beroepen zijn ontstaan en andere verdwenen. In de jaren ’60 had niemand nog gehoord van een activiteitenbegeleider of een computerprogrammeur.”

Papieren zakdoekjes en wegwerp maandverband
Het boek verhaalt over een tijd waarin slechts een enkeling televisie of telefoon had en de wasmachine nog geen gemeengoed. Een tijd waarin kleding zelf werd gemaakt en kapotte sokken nog werden gestopt. En hilarisch: een tijd waarin de condooms die je kocht als lid van de NVSH werden uitgewassen, gedroogd en meermalen gebruikt. Het publiek herkent veel uit de presentatie en in de pauze signeert Van Bergen menig exemplaar van haar boek ‘Gouden jaren’.

Aan de cultuurhistorische markt op zaterdag 28 oktober in CSG Prins Maurits ter gelegenheid van 25 jaar Genealogisch Centrum deden een tiental verenigingen en stichtingen mee. Historische vereniging De Motte biedt voor 5 euro het tijdschrift Ouwe waerelt aan. Deze editie nr. 50 staat geheel in het teken van: Toen was Geluk heel Gewoon. Jan Trompper speelde op het orgel De kleine Victoria.

Kees van Rixoort neemt in de grote zaal een interview af met Annejet van der Zijl over haar leven, haar werk en de totstandkoming van haar boeken. Annejet heeft boeken geschreven over het leven van Sunny Boy, Prins Bernhard, Annie M.G. Schmidt en de Amerikaanse prinses. Van een verlegen kind dat al graag verhaaltjes schreef, is ze uitgegroeid tot een vrouw die graag leest en duikt in geschiedenis van de levens van anderen. “Ik ben een detective in het diepst van mijn gedachten. Ik zoek de puzzelstukjes en het is een spannende manier om de wereld te leren kennen. Ik blijf me verbazen door wat ik meemaak en door de verhalen die me worden vertelt.”

Ze leeft graag in haar eigen wereldje met man en hond. “Ik hoef niet zo nodig met mijn snoet op televisie.” Toch is ze een onderhoudend verteller en ze heeft maar een enkele vraag nodig van Van Rixoort om uitgebreid te vertellen over hoe ze het boek Sunny Boy eigenlijk schreef voor Waldy. “De uitgever zag er niets in. Een boek over onbekende mensen. Pas toen Joep van ’t Heck er in een column over schreef ging de verkoop echt lopen.” Uiteindelijk werden van het boek, dat voor een deel op ons eiland speelt, een half miljoen verkocht. Ook de film werd voor een deel opgenomen op ons eiland en een aantal bewoners spelen mee als figuranten.

Op de foto's ziet u Kees van Rixoort en schrijfster Annejet van der Zijl, Annegreet van Bergen krijgt van Arjen Diepenhorst (voorzitter historische vereniging De Motte) een tasje met streekproducten en Jan Trompper, hij speelt op het orgeltje De Kleine Victoria.

Tekst en foto Maria Evers.