Sommelsdijk - Tijdens de Ontmoetingsdagen van 2017 wordt een studietekening van Louis Royer (Roijer 1793-1868) geveild. "Kom vooral eens kijken naar deze studie, die te zien is in de "blauwe kamer"van de Exoduskerk aan de Dorpsweg 95 in Sommelsdijk Daar vindt u allerlei curiosa, antiek en nog veel meer kunst. Vrijdagavond 3 november en zaterdag 4 november kunt u bieden op dit werk. Kom vooral eens kijken naar deze studie, die te zien is in de "blauwe kamer"van de Exoduskerk aan de Dorpsweg 95 in Sommelsdijk. Daar vindt u allerlei curiosa, antiek en nog veel meer kunst. Zaterdag 15.00 uur is het tijdslot voor de bieding. Wie dan het hoogste bod heeft uitgebracht, mag zich de nieuwe eigenaar van dit "kunstpareltje" noemen." Lees hieronder meer.

Louis Royer werd in Mechelen geboren en heeft gestudeerd aan de Acedemie. Op 17 jarige leeftijd ging hij in de leer bij de beeldhouwer Jan Frans van Geel. Al vroeg werd zijn talent ontdekt en hij mocht zijn studie voortzetten in Parijs. Rond 1820 vertrok hij naar Amsterdam en mocht drie jaar later uit handen van Koning Willem I de "Prix de Rome" in ontvangst nemen. Deze prijs werd door de koning ingesteld in en hield in dat de winnaar een aantal jaren zijn studie ( in dit geval beeldhouwen) mocht voortzetten in Rome.

"De studie die wij in de Exoduskerk gaan veilen is uit bovenstaande periode. Waarschijnlijk heeft hij het gemaakt in het atelier van Antonio Canova. Hij werd daar geschoold daar in 'Classistische beelhouwwerk'. De studietekening (twee Romeinse godinnen) is dus vrij uniek werk.

Royer werd vooral beroemd om zijn standbeelden van Michiel Adrz. de Ruyter (Vlissingen), Willem van Oranje ( Den Haag), Rembrandt van Rijn (Amsterdam) en het beeld voor de St.Bavokerk in Haarlem van Laurens Jansz Coster.