Dirksalnd - In 2015 is de organisatie van de Nationale Dodenherdenking in Dirksland in handen gekomen van het, in dat jaar opgerichte, '4 mei comité Dirksland'. Deze enthousiaste groep mensen uit dit dorp heeft in 2015 twee herdenkingspanelen bij het oorlogsmonument aan het Gelderspad geplaatst. Op deze panelen staan de namen en foto's vermeld van de oorlogsslachtoffers van Dirksland uit de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar wordt er nu bij één of meerdere personen van deze panelen extra stilgestaan....Vorig jaar stonden de vermoorde Joden uit Dirksland centraal en vertelde Piet de Man over hun trieste lot. Kinderen van de groepen 7 en 8 van de twee basisscholen uit het dorp maakten een gedicht over hen. In 2017 heeft de Dodenherdenking echter een buitenlands tintje gekregen. Dit jaar wordt er stil gestaan bij een Canadese soldaat, die op 22 januari 1945 is overleden in het plaatselijke ziekenhuis. Lees hieronder verder.

Stilstaan

"In de late avond van 21 januari 1945 varen een aantal Duitse commando's van de Kriegsmarine uit de haven van Herkingen. Hun doel: het maken van krijgsgevangenen aan de overkant van het Volkerak. West-Brabant is immers alweer een aantal maanden bevrijd. Vlakbij Fort Sabina bij Heijningen gaan zij aan wal en raken daar in gevecht met de aldaar gelegerde Canadese troepen van de XII Manitoba Dragoons en Nederlandse Bewakingstroepen. Na de verrassingsaanval en enkele schotenwisselingen, weten zij twee Canadezen gevangen te nemen en in de boot te krijgen. Een van hen is echter zwaargewond geraakt en wordt eenmaal terug in Herkingen, overgebracht naar het ziekenhuis in Dirksland. De onfortuinlijke soldaat overlijdt aan zijn opgelopen verwondingen en wordt op 25 januari 1945 als een onbekende Canadese soldaat ter aarde gesteld op de begraafplaats in Dirksland. Na de oorlog viert de Dirkslandse bevolking op 29 juni 1945 voor het eerst haar vrijheid en zijn er de gehele dag feestelijkheden op het dorp. Burgemeester Ottink legt een krans bij het graf van de Canadese soldaat en dankt hem voor de vrijheid, waarvoor hij helaas zijn leven heeft moeten geven. De Dirkslandse burgerij zal hem voor altijd dankbaar zijn, zo spreekt hij. Enkele maanden later openen troepen van de Gravendienst het graf en wordt hij geindentificeerd. Het blijkt de nog maar 21-jarige Walter Veness te zijn. Op 4 oktober 1945 wordt hij herbegraven op de Canadese Militaire Begraafplaats in Bergen op Zoom; hij rust daar nog steeds in vrede."

Herinneren

"Ruim 70 jaar later, op donderdagavond 4 mei a.s. staat Dirksland tijdens de Nationale Dodenherdenking andermaal even stil bij Walter Veness. De in 2015 geplaatste herdenkingspanelen zullen namelijk opnieuw onthuld worden waarop nu, naast andere nieuwe foto’s en namen; ook de foto van de Canadese soldaat is toegevoegd. De onthulling zal plaatsvinden in het bijzijn van zeven familieleden van Walter, die speciaal voor deze gelegenheid overkomen uit Canada! Neven, nichten en de half-broer van de Canadese soldaat verblijven de gehele week op het eiland. Dennis Notenboom van stichting WO2GO en Johan van Doorn van stichting Historisch Onderzoek Tweede Wereldoorlog nemen de familie mee naar de huidge begraafplaats van Walter, de plaats waar hij gewond is geraakt bij Fort Sabina en uiteraard ook de plaats waar hij in Dirksland begraven heeft gelegen."

Het '4 mei comité Dirksland' nodigt alle inwoners van Dirksland uit om te komen naar de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de Nederlands Hervormde Kerk en/of daarna bij het oorlogsmonument aan het Gelderspad. Zoals burgemeester Ottink in 1945 sprak, is Dirksland hen die voor onze vrijheid vielen eeuwig dankbaar en kunnen wij dat nu aan de familie van één van deze gevallenen tonen. Uiteraard zijn alle belangstellenden welkom in Dirksland. De herdenkingsbijeenkomst in de kerk van de Hervormde Gemeente gaat van start om 18:45 uur, met inloop vanaf 18:30 uur. Tijdens deze bijeenkomst zal onder andere het verhaal over Walter Veness worden verteld. Gemengd koor Excelsior en muziekvereniging Amicitia zorgen voor gepaste muziek met een Canadees tintje. Kinderen van de basisscholen de Inktvis en de Prins Maurits doen ook dit jaar weer mee aan de gedichtenwedstrijd en de winnaars dragen hun gedicht voor. Om 19:45 uur vertrekt een stille tocht vanaf de kerk aan de Ring naar het monument voor de rest van de herdenking. De overgekomen familie onthult samen met wethouder Van der Vlugt de nieuwe panelen, de volksliederen van Nederland en Canada zullen worden gespeeld, kinderen dragen de namen van de oorlogsslachtoffers van Dirksland voor en uiteraard worden er ook weer bloemen gelegd. Circa 20:45 uur wordt de bijeenkomst afgesloten en is er gelegenheid tot napraten in de aula van zorgcentrum Geldershof."