Vijf eilandelijke supermarkten en negen scholen doen mee aan een initiatief van Coöperatie Deltawind om op Goeree-Overflakkee plastic afval terug te dringen. Op maandag 14 maart 2011 om 13:00 uur zijn de eerste TassenBollen overgedragen aan de deelnemers van het project.

Het idee van de TassenBol is simpel. Bij aankoop van een product krijgen of kopen klanten vaak een plastic tas. Gevolg is dat iedereen regelmatig thuis plastic tassen moet weggooien, en tegelijk regelmatig zonder tas in de winkel staat. Een oplossing hiervoor is de TassenBol. Daarin kan men de overtollige schone tassen van thuis kwijt. Een ander die een tasje nodig heeft, kan deze vervolgens uit de TassenBol halen en opnieuw gebruiken.
U treft de TassenBol vanaf 15 maart aan bij de Spar in Nieuwe-Tonge, de Spar in Herkingen, de Plusmarkt in Middelharnis, de Plusmarkt in Stellendam, en de C1000 in Ouddorp. De scholen die meedoen zijn: de Bosseschool in Middelharnis, OBS Buten de Poorte in Goedereede, OBS Stellegors in Stellendam, OBS Roxenisse in Melissant, OBS J.C. van Gent in Sommelsdijk, OBS De Molenvliet in Stad aan het Haringvliet, OBS Ollie B. Bommel in Den Bommel, OBS De Regenboog in Ooltgensplaat en OBS De Inktvis in Dirksland.

Miljoenen plastic tassen hergebruiken
De jaarlijkse verkoop van plastic tasjes in Nederland bedraagt gemiddeld 420 miljoen tassen. Hier zijn de gratis tasjes dus niet meegerekend. In september 2006 is een half jaar lang een proef gedaan met de TassenBol, om het effect te meten. Het onafhankelijke onderzoeksbureau IVAM heeft de proef geëvalueerd en de resultaten bleken spectaculair: door middel van de TassenBol kunnen jaarlijks 184 miljoen plastic tassen hergebruikt worden! Daarmee wordt 30 miljoen kilo CO2 uitstoot bespaard. Ter vergelijking: de CO2 uitstoot in Nederland bedraagt 180.000 miljoen kilo per jaar.

Samen werken aan een duurzaam eiland

Deltawind wil de meest vooruitstrevende en innovatieve organisatie zijn op het gebied van duurzame energiehuishouding op Goeree-Overflakkee. Daar past de TassenBol prima bij. De TassenBol blijkt voor bijna 10% reductie van de tassenverkoop te zorgen. Dit zonder communicatie eromheen en zonder dat de consument erop gewezen werd. Het lijkt een zeer eenvoudige manier om duurzaamheid tot een gewoonte te maken. Dit was voor het bestuur van Deltawind reden om geld ter beschikking te stellen voor een proef op het eiland.

De supermarkten en scholen zullen minimaal een jaar meedoen.