Regio - Vrijdag 13 oktober 2017 was het zo ver. De Buitenlesdag Grevelingen werd gegeven, als start van de Grevelingenweek 2017. Zowel op Goeree-Overflakkee als op Schouwen-Duiveland werd de Buitenlesdag Grevelingen georganiseerd voor de groepen 5 en 6 van de lokale basisscholen. ’s Morgens kwamen OBS Stellegors uit Stellendam en OBS De Regenboog uit Ooltgensplaat en ’s middags de Prins Johan Friso uit Herkingen en OBS De Pannenbakker uit Nieuwe-Tonge. Met vier scholen was het programma volgeboekt, een mooi resultaat. Lees hieronder meer.

Gedurende 2,5 uur zijn de kinderen veel te weten gekomen over de Grevelingen. De les bestond uit een tocht met de excursiekar over de Slikken van Flakkee onder leiding van boswachter Piet van Staatsbosbeheer en het uitvoeren van allerlei opdrachten op het strandje aan de Grevelingen. Enthousiaste IVN-natuurgidsen hielpen de kinderen hierbij. Opdrachten over wieren, planten, het onderwaterleven, schelpen en vogels. De kinderen kregen allemaal een boekje mee om de antwoorden en resultaten in op te schrijven. Het eerste boekje werd uitgereikt door wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee waarmee hij symbolisch de Grevelingenweek opende.

Het speuren langs de waterkant, met de schepnetjes aan de slag, onderwater kijken, ‘voorzichtig’ proeven van sommige wieren en eetbare planten, het spotten van vogels en het op naam brengen van de schelpen, de kinderen vonden het allemaal even leuk. Het krabben vangen was ook een groot succesnummer. Met een touwtje en een stukje spek lieten de krabben zich goed vangen. Sommigen durfden de krab zo op te pakken en anderen vonden het toch best een beetje spannend. De tocht over de Slikken van Flakkee viel in de smaak. De Fjordenpaarden, Heck-runderen en reeën lieten zich goed zien. De eerste groep had zelfs het geluk een Zeearend in de lucht te zien zweven. En die zie je niet iedere dag!

Op de Slikken van Flakkee hebben zo’n 77 kinderen een onvergetelijke buitenles gehad. Een mooiere start van de Grevelingenweek had de organisatie dan ook niet kunnen wensen.

De Grevelingenweek is een jaarlijks terugkerend evenement met tal van activiteiten in en rondom het Grevelingenmeer. Zie hier voor de Grevelingenweek.

De Buitenlesdag Grevelingen werd georganiseerd door IVN Zeeland, Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland, Staatsbosbeheer Zeeland-Noord, IVN Goeree-Overflakkee en Natuur- en recreatieschap Zuid-Westelijke Delta.