Ouddorp - Op woensdagavond 4 oktober kwamen jongeren en vertegenwoordigers van Jongerenwerk Goeree-Overflakkee, de politie, omwonenden en de gemeente bij elkaar voor de evaluatiebijeenkomst over de Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) in Ouddorp. Hoewel er dringende verbeterpunten zijn op het gebied van overlast en het netjes, schoon en heel houden van de JOP, is unaniem besloten dat – met de toegezegde extra inzet van de jeugd – de proefperiode met zes maanden wordt verlengd. Lees hieronder meer.

Evaluatiebijeenkomst

De JOP is op 19 juni jl. teruggeplaatst aan de voorzijde van de Dorpstienden, onder een aantal voorwaarden. Een van de afspraken was dat na een proefperiode van drie maanden met alle betrokkenen zou worden geëvalueerd. Tijdens de evaluatiebijeenkomst kwam nadrukkelijk naar voren dat de groep jongeren die de JOP wil behouden goed aanspreekbaar is op het gedrag, geregeld zelf de handen uit de mouwen steekt om op te ruimen en aan te vegen, maar dat er desondanks toch regelmatig afval ligt, zoals kauwgom, glas en lege verpakkingen. Dit maakt de JOP geen visitekaartje voor het (toeristische) centrum van Ouddorp. De aanwezigen zijn het er over eens dat het lastig is om hiervoor een ‘schuldige’ aan te wijzen, omdat ook het uitgaanspubliek van De Kreek zich geregeld bij de JOP ophoudt.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Tijdens de informatiebijeenkomst op 31 mei jl. is de aanwezigen op het hart gedrukt dat het welslagen van de JOP een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Burgemeester Grootenboer-Dubbelman gaf de aanwezige jeugd toen mee de JOP te gebruiken met respect voor de omwonenden en de omgeving. En vroeg de omwonenden om bij kleine ergernissen vooral in gesprek te gaan met de jeugd. Tijdens de evaluatiebijeenkomst vertelt een omwonende dat zij de groep geregeld aanspreekt en met het overhandigen van een bezem uit de kerk aanspoort om op te ruimen. “Volgens mij is dit de manier om met elkaar om te gaan”, stelt burgemeester Grootenboer-Dubbelman vast. Maar ze spreekt ook direct de jongeren toe: “Je krijgt deze kans nu, pak hem en verpest het niet voor jezelf. Neem de uitkomst van deze avond mee en doe er ook iets mee. Bespreek het met de jongeren die hier nu niet aanwezig kunnen zijn”.

Alternatieve locaties

Het komende halfjaar wordt niet alleen gebruikt om de jeugd een tweede en laatste kans te geven om te laten zien dat ze de verantwoordelijkheid voor een eigen JOP kunnen dragen, maar wordt tevens benut voor het zoeken naar mogelijk geschikte alternatieve locaties. De omwonenden van de Dorpstienden zeggen wel te begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen, maar vragen zich af of dit de beste locatie is. Ook voor de jongeren is een andere locatie bespreekbaar, mits deze niet te ver buiten het dorp ligt. Burgemeester Grootenboer-Dubbelman: “Een ideale plek is dit misschien niet, maar geen enkele locatie is 100% geschikt voor een JOP. Wij zullen in elk geval de komende maanden benutten om nog eens kritisch te kijken of er geschikte alternatieven zijn”.

Handreiking

De evaluatieavond heeft niet alleen geresulteerd in leer- en verbeterpunten, maar aan de jongeren zijn ook handreikingen gedaan om de JOP netjes te kúnnen houden. De beheerder van de Dorpstienden is bereid om de jongeren tegen sluitingstijd aan te spreken en (door de gemeente beschikbaar gestelde) bezems, vuilniszakken en ander materiaal te brengen. Daarnaast is een peukenbak in het straatwerk voor de JOP geplaatst en wordt op korte termijn de (vernielde) prullenbak teruggeplaatst. Ook het Jongerenwerk, dat bijna dagelijks een bezoek brengt aan de JOP, neemt een bezem en stoffer en blik mee.

Breder aanbod voor groep jongeren

Met de komst van de JOP is er wel een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, maar het is geen plek waar de jeugd iets kan ondernemen. Het Jongerenwerk zoekt daarom samen met diverse betrokkenen naar mogelijkheden om (sportieve) activiteiten voor deze doelgroep aan te bieden in Ouddorp.