Goeree-Overflakkee - De collecte van Stichting Oost Europa werkgroep, Middelharnis wordt weer gehouden op ons eiland en wel in Oude Tonge, Ooltgensplaat, Den Bommel, Achthuizen, Langstraat en Zuidzijde. De jaarlijkse huis-aan-huis collecte voor de stichting is tussen 16 en 21 oktober 2017. De werkgroep bestaat sinds 1990 en heeft als primair doel: hulp onder de armste bevolkingsgroep in Roemenië, nl. de Roma-zigeuners. Lees hieronder verder.

Roemenië is een land dat op dit moment als EU-lidstaat aan een behoorlijk inhaalslag bezig is, maar helaas profiteren daar lang nog niet alle inwoners in dat land van. Letterlijk soms aan de rand van de samenleving leven straatarme zigeuners in hun eigen kampen of bouwvallige woningen.

De projecten:

Kerk en winkel in Uioara (zie foto's)

In Uioara ondersteunen we de kerkelijke zigeunergemeente van ds. A. Husar. Hij bezoekt wekelijks zigeunerkampen in de omliggende dorpen. Daar heerst de allerergste armoede. Grote gezinnen wonen in bouwvallen, en zelf getimmerde houten optrekjes. Er wordt daar kleding uitgedeeld, maar ook andere hulpgoederen die uit Middelharnis afkomstig zijn. Daarnaast wordt er ook in de wintermaanden voedsel uitgedeeld, en wordt gestimuleerd dat de kinderen de school bezoeken om zo de broodnodige kennis op te doen, werk te kunnen vinden, meer te integreren in de maatschappij, en uiteindelijk een beter bestaan op te kunnen bouwen. Ook wordt er geëvangeliseerd onder deze mensen: "We zien, dat als mensen tot geloof komen, ook hun leven veranderd, en zij vaak stoppen met ongezonde gewoonten zoals veel roken en alcohol drinken, maar soms ook stoppen met criminele activiteiten, en onderling geweld en intimidatie. Hulp door middel van 'Woord en Daad' dus". De winkel 'Tabita' fungeert als een “kringloopwinkel” waar de minderbedeelde zigeuners van het dorp tegen geringe prijzen inkopen kunnen doen. "Vlak naast Uioara, op een industrieterrein hebben we een aantal ruimtes binnen een opslagloods in gebruik. Daar komen de vrachten met de goederen uit Middelharnis binnen. Vanuit deze loods wordt de winkel in Uioara gevuld , maar wordt ook veel kleding en goederen gedoneerd aan de armste gezinnen."

Stichting FCA Cluj-Napoca

"Onze werkgroep heeft goede contacten met de Roemeense stichting Funda?ia Cre?tin? de Ajutorare (Stichting Christelijke Hulp)." Vanuit deze stichting wordt vrijwilligerswerk onder de zigeunergroepen in Roemenië gecoördineerd. Er zijn beroepskrachten en vrijwilligers aan de foundation verbonden die de zigeunerkinderen helpen integreren in het reguliere onderwijs, en de oudere jeugd voorlichting geeft op gebied van drugs en drank. Binnen het gebouw van deze stichting is een ruimte voor fysiotherapie en een apotheek. Er worden mensen geholpen die de reguliere gezondheidszorg niet kunnen betalen. "Hulpmiddelen zoals rollators, rolstoelen, maar ook incontinentiemateriaal die we hier in Middelharnis ingezameld hebben vinden via deze stichting hun weg onder de armen in Roemenië. Vanzelfsprekend gebeurt dit onder deskundig medisch toezicht."

Stichting Emmanuel Ministries Romania, EMR

Stichting Emmanuel Ministries Romania, EMR; Dit is de stichting van Ds. Cornel Fedor uit Gherla. Deze predikant dient een aantal kleine Roemeense gemeenten, en werkt daarnaast ook onder zigeuners. Ds. Cornel heeft een kamphuis in de bergen in het westen van Roemenië gerealiseerd. Hier krijgen kinderen uit hulpbehoevende gezinnen de mogelijkheid een week vakantie door te brengen op een verantwoorde wijze met een programma dat gericht is op Christelijk onderwijs. Ook kunnen er congressen worden gehouden. Bij dit project hoort ook een werkplaats. Hier kunnen jonge mensen worden opgeleid voor houtbewerking. "Dit jaar zijn er weeral meerdere vrachtauto’s met hulpgoederen voor Roemenië geladen vanuit Middelharnis. Deze spullen worden ingezameld in onze loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Iedere 1e zaterdag van de maand is deze loods open van 09.30 uur tot 11.30 uur. Er kan dan kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, speelgoed, fietsen, kinderwagens, klein meubilair ingeleverd worden. Vanzelfsprekend gaat het dan om nog goed bruikbare, nette, schone en complete en onbeschadigde spullen!"

Kijkt u ook eens op de website voor meer informatie en foto’s. Voor eventuele vragen kunt u ook terecht op deze website, of stuur een mail naar dit adres.

"We hopen dat u ons wilt steunen d.m.v. uw materiële of financiële giften. Geef dus a.u.b. aan de collectant die tussen 16 en 21 oktober a.s. bij u langskomt! Wilt u liever uw gift overmaken t.b.v. onze (ANBI geregistreerde) werkgroep? Ons rekeningnummer is: NL97RABO 0342007408. Waarvoor dank!"