Sommelsdijk - Maandagavond 12 juni 2017 zijn op uitnodiging van de ‘werkgroep straling’ dr. Leendert Vriens en zijn vrouw Eeke, in Sommelsdijk. In de schuur van Klaas van der Velde zitten ruim tachtig belangstellenden, die allemaal hun telefoon op verzoek uitzetten of in hun auto laten liggen. De grote schuur is speciaal stralingsvrij gemaakt voor deze avond. Lees hieronder een verslag van deze avond door Maria Evers.

"Je ziet het niet, je ruikt het niet en je hoort het niet. De lezing over straling maakt veel indruk op het publiek, waaronder twee raadsleden van onze gemeente Goeree-Overflakkee. Vriens zijn missie is, na eigen ervaringen, de mensen bewust te maken van de gevaren van draadloze communicatie. Omdat de overheid zwijgt, richt hij daar ook zijn pijlen op. “Maar ook van onderop.” Hij onderscheidt hoge frequentie straling die komt van hoge zendmasten en elektro magnetische velden, in vaktermen aangeduid met EMV.

Zelf was hij jarenlang ziek en leefde in de veronderstelling dat zijn einde naderde. Tot hij ontdekte dat hij ziek was van straling. Hij noemt de straling van zendmasten, draadloze huistelefoon (DECT), smartphones, wifi, slimme meters en radar. “Radiofrequentie straling dringt door in het lichaam. Het geeft klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, depressie, maagklachten en dergelijke. En vaak leggen mensen het verband met straling niet.”

Stralingsvluchtelingen
Volgens Vriens is dit nog maar het begin en zijn de effecten op de lange duur zeer ernstig. “Omdat mensen verschillend zijn is ook het klachtenpatroon verschillend. Soms gaat het om niet aangeboren allergieën, maar ook hartritmestoringen komen vaak voor.” Eek Vriens leest tussen de lezing door enkele ervaringsverhalen voor van mensen die zo gevoelig waren dat ze moesten vluchten naar stralingsvrije oorden. “Mensen raken alles kwijt: hun huis, hun baan en hun gezondheid.”

Hij stelt dat eigenlijk alles al bekend is en noemt vele onderzoeken. “We zien een stijging van prostaatkanker, schildklierkanker en autisme. De effecten komen pas na jarenlange blootstelling aan straling. Mensen zijn bio-elektrische wezens. Maar elektrogevoeligheid wordt niet erkend. De eenling die klaagt wordt voor gek verklaard.” Vriens beweert dat de overheid de problematiek ontkent. “Erkenning zou een ramp zijn voor de telecomproviders en de overheid. Er zijn grote economische belangen mee gemoeid.”

Inmiddels zijn er veel boeken en websites te vinden over het stralingsgevaar. Het beste boek noemt Vriens: Elektrostresse & Gezondheid van prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc. Er zijn actiewebsites zoals stopumts.nl maar ook informatieve site, hoe de straling thuis zoveel mogelijk te verminderen. Voor babyfones wordt aangeraden er een aan te schaffen die alleen aanspringt als de baby huilt. “Anders is het kind de hele tijd blootgesteld aan straling.” Mobieltjes zoveel mogelijk uitzetten en dat geldt ook voor computer en laptop.

Stralende informatie
In de flyer Stralende Informatie staat de Weense Artsenkamer aanbeveelt om het mobieltje zover mogelijk van het lichaam te plaatsen. En zoveel mogelijk de vaste telefoon te gebruiken. En kinderen en tieners onder de 16 jaar mogen mobiele telefoons alleen meenemen voor noodgevallen! Ook op cpld.nl en kijk eens op StichtingEHS.nl een stichting voor Elektro Hypersensitiviteit, waar vrijwilligers bij zijn aangesloten die telefonische informatie geven of landelijke en regionale bijeenkomsten organiseren.

Regelgeving
De WHO (World Health Organization) stelt dat straling mogelijk kankerverwekkend is. Maar de stralingsnormen zijn heel verschillend in diverse landen. Zo zijn in 2012 zendmasten in India verboden bij scholen op een afstand van minder dan 500 meter, maar ook rond speelvelden en ziekenhuizen geldt deze norm. “De (hoge)normen die Nederland hanteert zijn in Italië strafbaar. Maar officieel is hier alles veilig heeft staatssecretaris Van Geel verklaard.”

Zendpark
Onder de aanwezigen twee vrouwen die beiden in de omgeving wonen van het zendpark Westduinweg in Ouddorp. Beide vrouwen verloren hun echtgenoot aan een vorm van kanker en vragen zich af in hoeverre dit antennepark een rol heeft gespeeld. Volgens Vriens gaat het bij dit park inderdaad om de gevaarlijke lage frequentie straling.

Werkgroep
De Stralingswerkgroep die dr. Vriens naar Sommelsdijk haalde bestaat uit Akkie Krouwel, Jan Mastenbroek, Klaas en Reinie van der Velde. Akkie Krouwel bedankt Vriens en zijn vrouw voor zijn interessante lezing met een mandje met streekproducten."

Tekst en foto's Maria Evers