Regio - (Voor)lezen is leuk! Dat bewijzen de 45 Zuid-Hollandse schoolkampioenen in zes regionale kwartfinales van 24e De Nationale Voorleeswedstrijd. De jonge voorlezers, afkomstig uit de groepen 7 en 8 van de basisschool, passeerden al de voorrondes op hun school én een van de ruim 40 lokale voorrondes in Zuid-Holland. Van 8 tot en met 29 maart vinden de kwartfinales plaats waarin zij opnieuw de strijd aangaan. Zij lezen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. De kwartfinales vinden plaats in (de omgeving van) de bibliotheken van Hellevoetsluis, Leiden, Rotterdam en Voorburg.

Jury en artiesten

Een jury van deskundigen bepaalt wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De kwartfinales worden gepresenteerd door professionele artiesten die tijdens het juryberaad de voorlezers en de supporters entertainen.

Finales

De kwartfinalisten strijden om een plaats in de provinciale finale op woensdagmiddag 19 april in Openbare Bibliotheek Rotterdam. De voorlezer die hier als beste uit de bus komt, vertegenwoordigt Zuid-Holland tijdens de feestelijke landelijke finale op 17 mei in Schouwburg Amstelveen. Hun klasgenoten, meesters en juffen zijn dan welkom om hen te komen aanmoedigen. De vakkundige jury wacht dus een zware taak om uiteindelijk te bepalen wie van hen zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2017 mag noemen.

Favoriete schrijvers

Uit onderzoek onder alle deelnemers blijkt dat Roald Dahl, Tosca Menten en Rachel Renée Russell dit jaar populairste kinderboekenschrijvers zijn onder kinderen. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell werd net als vorig jaar door kinderen het vaakst gekozen om uit voor te lezen.

Leerprestaties omhoog door 15 minuten lezen per dag
De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen. Kinderen die dagelijks 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hiermee hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij.

Over De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.