Middelharnis - Op donderdag 2 februari 2017 komt Prof. dr. mr. Liesbeth Zegveld naar De RGO in Middelharnis. Ze zal daar een lezing houden in het kader van het honderdjarig bestaan van de RGO. Zij heeft in 1988 op die school haar VWO-diploma gehaald waarna ze rechten ging studeren in Utrecht. Vervolgens is ze in 2000 cum laude gepromoveerd aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. In datzelfde jaar werd ze beëdigd als advocaat en ging ze werken bij het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers. Inmiddels is zij partner bij dit kantoor. Deze tweede lezing in de serie “RGO-100 college tour” is gratis toegankelijk en zal beginnen om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Om u te verzekeren van een plaats kunt u zich aanmelden door een mailtje te sturen naar dit adres. Lees hieronder meer.

Als hoofd van de sectie “internationaal recht en mensenrechten” van haar kantoor heeft zij gewerkt aan een groot aantal zaken, met de focus op oorlogsslachtoffers over de hele wereld. Zo stond ze met succes de slachtoffers van Srebenica bij, alsook weduwen uit Indonesië van wie de mannen waren geëxecuteerd in de postkoloniale oorlog, die in Nederland meestal “politionele acties” genoemd werden. Ook slachtoffers van aanvallen met chemische wapens in Irak en Iran heeft ze bijgestaan. Op dit moment werkt zij onder meer voor mensen uit Palestina en Afghanistan. Het meest recent kreeg haar inzet voor de nabestaanden van de treinkaping bij De Punt veel aandacht.

Van 2006 tot 2013 was zij hoogleraar internationaal humanitair recht aan de Universiteit van Leiden. Daarna is zij hoogleraar “War Reparations” geworden aan de Universiteit van Amsterdam waar zij directeur is van het “War Reparations Centre”. In 2011 heeft Professor Zegveld de “Nuhanovic Foundation” opgericht die als doel heeft rechtsherstel van oorlogsslachtoffers te bevorderen.

De volgende lezing is op 23 februari door Prof. Dr. Frank Bruggeman die zal spreken over zijn vakgebied de biofysica. Precies een maand later is er in het kader van RGO-100 een optreden van Maartje Meijer. In beide gevallen geven deze oud-leerlingen van de school eerst ’s middags een workshop.