Ouddorp - Dinsdag 17 oktober 2017 vervolgt Natuurmonumenten het onderhoud in het duin bij Westhoofd op de kop van Goeree. Het onderhoud is vergelijkbaar met eerdere werkzaamheden bij de vuurtoren, strand Noord en het Springertduin. Het gaat om het verwijderen van oprukkend ruigte en struikgewas. Doel is het behoud van een gevarieerd duinlandschap met bijbehorende typische planten en dieren. Het werk moet deze winter zijn afgerond.

Machines

Het weghalen van een deel van het struikgewas in dit duingebied gebeurt met machines. De ruigte en struiken worden versnipperd en afgevoerd. Het werk is uiterlijk begin maart 2018 gereed. Dan begint het broedseizoen voor de vogels en dan moet de rust worden gegarandeerd.

Variatie

De duinen waar het onder houd plaatsvindt, liggen tussen de vuurtoren en het Vrijheidsduinpad. In de afgelopen tientallen jaren is door verschillende oorzaken de oppervlakte ruigte en struiken drastisch toegenomen. Een typisch gevarieerd duinlandschap voor Goeree verdwijnt daarmee. Ook de rijkdom aan planten- en diersoorten die zo kenmerkend is voor dit gebied wordt bedreigd. Geholpen door een provinciale bijdrage uit de zogenoemde PAS-regeling kan Natuurmonumenten dit onderhoud verrichten.

Flora en fauna

De afwisseling van open duingraslanden en struikgewas staat garant voor een rijk duinleven. Reeen, zandhagedissen en vogelsoorten als de roodborsttapuit en nachtegaal zijn afhankelijk van zo’n gevarieerdheid. Datzelfde geldt voor een hele reeks libellen, dag- en nachtvlinders en planten. Je kunt hierdoor met recht spreken van een stukje topnatuur. En het is nog te zien ook vanaf het wandelpad dat langs het gebied loopt.

Ervaring

De afgelopen tien jaar heeft Natuurmonumenten veel ervaring opgedaan met extra onderhoud in de duingebieden op Goeree, Voorne en elders aan de kust. In de praktijk blijkt dat er al heel snel hervestiging plaatsvindt van de typische duinnatuur.