3 oktober 2017, Goeree-Overflakkee - De dorpsraden van Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en stichting Mallemolens hebben nog een bericht geschreven. Ze doen dit naar aanleiding van de laatst gehouden raadsvergadering van gemeente Goeree-Overflakkee. Op deze vergadering werd gesproken over windpark Battenoord. De Dorpsraad 'Nieuwe-Tonge in bloei', Dorpsraad Oude-Tonge en Stichting Mallemolens reflecteren de onrust over de "vele grote windturbines"die er heerst bij diverse bewoners, die rond de dorpen worden gebouwd. Lees hieronder het bericht.

Een impressie uit een deel van de samenleving Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, ofwel het windputje van Goeree-Overflakkee (4)

"De raadsvergadering van 28 september 2017 is massaal gevolgd door de inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. Naast aanwezigen in de raadzaal hebben velen de vergadering gevolgd via internet.

Het verloop van de vergadering is ingeslagen als een bom… De coalitiepartijen SGP, CDA, CU en VVD hebben de genadeklap uitgedeeld aan de woongemeenschappen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. Zij maken het mogelijk dat Deltawind en partners zes extra windturbines rond de dorpen bouwen. Het eindvonnis voor de leefbaarheid in beide dorpskernen is terug te voeren op het niet massaal reageren van de bevolking, nota bene vier jaar geleden, op de besluiten rond aanwijzing van zoeklocaties van windturbines op Goeree-Overflakkee.

Genoemde partijen kunnen in hun beleving niets anders dan Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge belonen met extra windturbines. Het lijkt erop dat deze dorpsgemeenschappen boete moeten doen voor het niet laten horen van een massale proteststem bij de oorspronkelijke plannen uit 2013/2014.

De coalitiepartijen staan voor mededogen, zij kunnen de emoties in Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge begrijpen, maar doen er vervolgens niets mee. Ja, zij leggen nogmaals vast op valse procedurele gronden, dat zij een zegen zijn voor beide dorpen door te verkondigen dat door hun toedoen er maar zes extra windturbines worden bijgeplaatst. Wie gelooft hen nog, nu de grondslag voor zo’n besluit, een verzonnen grondslag is, een list om op basis van angst, gezaaid door Deltawind en partners, geen inhoudelijke beoordeling te hoeven uitvoeren. Hoe gemakkelijk worden de dorpsgemeenschappen, uiteraard figuurlijk, de nek omgedraaid. Daar moeten de leefgemeenschappen blij mee zijn…

Het vonnis van de coalitiepartijen is het gesprek van de dag. Gevoelens van ongeloof, ontzetting, boosheid en verlies aan vertrouwen in de politiek zijn de heersende gevoelens bij veel mensen. Het zal toch niet waar zijn…wordt veel gehoord, … ja het is waar!

Met ingang van 28 september zijn de twee dorpsgemeenschappen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee te beschouwen als gedegradeerde dorpsgemeenschappen. Niemand wil er meer wonen,.. wie kiest er om elke dag geconfronteerd te worden met een uitzicht op meer dan 50 windturbines, geconfronteerd te worden met geluidsoverlast enzovoorts. Het begin van een uitsterfconstructie is in gang gezet,… dan kunnen er nog wat turbines bij, .. tot het putje helemaal vol is!

Opgetekend in de wandelgangen is de korte, maar o zo krachtige opmerking van een inwoner: “Voorstemmers voor Battenoord hebben eigenlijk maar één argument. Ze moeten daar gewoon komen en ik wil niet naar een alternatief gebied kijken”. Dit is de geest die dwaalt in de hoofden van de inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge.

Dat er een alternatief is blijkt uit de benadering van het winddossier door de zogenaamde oppositiepartijen PvdA, VKGO, Eiland van Vrijheid, Fractie Maliepaard en Fractie Van der Meer. Deze partijen zeggen op inhoudelijke gronden NEE tegen het besluit van SGP, CDA, CU en VVD. Wacht in ieder geval af tot nadere onderzoeken zijn uitgevoerd en zwicht niet voor de druk van Deltawind en partners. Niets van dat al heeft mogen baten.

SGP, CDA, CU en VVD hebben haast met het besluit. Waarom die haast, nou… Deltawind en partners verliezen subsidie als niet snel een besluit wordt genomen, in maart 2018 zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Hoe sneller een besluit wordt genomen, des te eerder is de kiezer dit belachelijke besluit, door sommigen aangeduid als “zwarte bladzijde” vergeten. Dit besluit moet zo snel als mogelijk uit de hoofden van de kiezers gehaald worden, moet er als het ware “uitwaaien” om het in windtermen te zeggen.

Voorlopig mogen de coalitiepartijen erop rekenen dat dit besluit niet wordt vergeten. Dit snappen zij ook, vandaar dat op de aanstaande dorpsraadvergadering in Nieuwe-Tonge (3 oktober 2017) enkele raadsleden aanwezig zijn om een toelichting te geven op de voortgang van het winddossier. Gaan zij proberen recht te praten wat niet recht te praten is?

Vorig jaar werd de jaarlijkse vergadering bezocht door heel veel mensen, ..niet uit te sluiten is dat veel mensen hun vertrouwen in de politiek hebben verloren en niet meer komen opdagen. Of komt men dan toch nog opdagen om te horen dat de veilige oversteek bij de N215 met medewerking van de provincie na pakweg 30 jaar wachten nog even op zich laat wachten…. Hoe schril kan de tegenstelling zijn!"

Aldus,

Dorpsraad Nieuwe-Tonge in bloei, Dorpsraad Oude-Tonge, Stichting Mallemolens.